spot_img

Propunerea Palestinei la Premiile Oscar ajunge la Festivalul Filmului Palestinian din România

Documentarul „Ghost Hunting” (2017), premiat la Berlin și propus de Palestina pentru Premiile Oscar, va putea fi văzut la Festivalul Filmului Palestinian (FFP) din România, în prezența regizorului Raed Andoni. De asemenea, alte patru filme de succes, printre care și drama multipremiată „3000 de nopți” (2015), de Mai Masri, vor fi proiectate în cadrul primei ediții a FFP. Festivalul va avea loc între 26 și 28 noiembrie la Cinema PRO din București.

 

Ales anul trecut cel mai bun documentar din secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin și selectat ulterior în numeroase alte festivaluri de prestigiu, Vânătoare de fantome („Ghost Hunting”, 2017) este al doilea film al regizorului Raed Andoni.

 

Pentru a se lupta cu demonii care îl bântuie în urma detenției, cineastul Raed Andoni adună un grup divers de foști prizonieri pentru a construi o replică a Al-Moskobiya, principalul centru de interogare israelian, unde a fost el însuși închis la vârsta de 18 ani. Astfel, pe baza amintirilor din detenție, ei reconstituie experiențele trăite și, astfel, în timp ce pereții celulelor se ridică, amintirile și emoțiile scapă de sub control.

 

Raed Andoni este regizor și producător palestinian. Și-a început cariera în industria de film în 1997, ca producător independent. La 18 ani a fost arestat lângă locuința sa din Beit Sahur, lângă Bethleem, și a petrecut un an în închisorile israeliene. A debutat în 2009 cu documentarul „Fix ME”. Vânătoare de fantome va fi proiectat la gala de închidere a FFP, miercuri, pe 28 noiembrie, iar Raed Andoni va fi prezent la București pentru o discuție cu publicul.

 

Un alt film din program este extrem de apreciatul 3000 de nopți („3000 nights”, 2015), debutul în lungmetrajul de ficțiune al regizoarei Mai Masri, prezentat la festivalurile de la Toronto, Londra, Busan sau Valladolid.

 

Inspirat din fapte reale, filmul spune povestea unei profesoare proaspăt căsătorite care este arestată pe nedrept și încarcerată într-o închisoare israeliană unde își naște fiul. Prin lupta sa de a-și crește copilul după gratii, filmul urmărește călătoria sa plină de speranță, rezistență și supraviețuire împotriva tuturor așteptărilor.

 

Tot de la Festivalul de la Berlin vine și Dragoste, furt și alte încurcături („Love, Theft and Other Entanglements”, 2015), debutul regizorului Muayad Alayan. Filmul are în centrul atenției un tânăr palestinian care intră într-o mare încurcătură după ce fură o mașină în portbagajul căreia descoperă un soldat israelian răpit.

 

Pentru documentarul Gaza Surf Club (2016), prezentat la festivalul de la Toronto și la festivalul Max Ophüls, regizorii germani Philip Gnadt și Mickey Yamine merg în Gaza pentru a discuta cu membrii unui club neoficial de surfing. Într-o țară prinsă între Egipt și Israel, tinerii din Gaza se lasă atrași de plajă. Epuizați de „starea de urgență” zilnică, ei caută un sens și o perspectivă vieții lor prin surfing.

 

Prima ediție a FFP se va deschide cu drama multipremiată Wajib – Invitație la nuntă (2017), regizată de Annemarie Jacir și proiectată în premieră în România. La gala de deschidere va fi prezent și cunoscutul actor Mohammad Bakri, interpretul din rolul principal. Wajib – Invitație la nuntă a avut premiera mondială în 2017 în competiția festivalului de la Locarno, unde a obținut un premiu special, iar apoi a fost ales cel mai bun film din competiția internațională la Mar del Plata, cel mai important festival de film din America Latină.

 

Organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București, FFP își propune să ofere șansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

 

Programul complet și detalii despre filme pot fi găsite pe pagina oficială: www.palestinianfilmfestival.org și pe pagina de Facebook a festivalului:

www.fb.com/FestivalulFilmuluiPalestinian.

 

Abonamentele și biletele pot fi achiționate în avans din rețeaua Eventbook sau online accesând: www.eventbook.ro/program/festivalul-filmului-palestinian.

 

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile culturii palestiniene în spațiul public românesc, valori cu rădăcini străvechi și își propune să crească interesul publicului român pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multe proiecte și activități.

 

Organizat de

Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish

În parteneriat cu

Ministerul Culturii din Palestina, Ambasada Statului Palestina la București

Festivaluri partenere

Luxor African Film Festival, Alexandria Film Festival, Sharm el-Sheikh Film Festival

Parteneri

Brands International, El Unico, La Casa del Habano, S. T. Dupont, ISOPAN, AQUA Carpatica, Nespresso, Alexandrion Trading, Brave Events, Soral Concept

Hub-ul festivalului

J’ai Bistrot

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media

UTV, Music Channel, AGERPRESS, CineFAN.ro, Cinemagia.ro, Zile și Nopți, The Institute, Cineghid, Ziarul Metropolis, Munteanu, Raftul cu filme, Movie News, IQads, Feeder.ro

Bilete prin Eventbook

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508