spot_img

Proiecţie specială cu filme de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu

Sâmbătă, 25 august 2012, de la ora 21.00, Societatea Culturală NexT şi Home Matache organizează o proiecţie specială cu scurt metraje realizate regizorul Cristian Nemescu şi sound-designerul şi compozitorul Andrei Toncu. Cei doi cineaşti, în urmă cu şase ani, părăseau industria cinematografică românească în urma unui grav accident. Proiecţia are loc la Home Matache (Intrarea Marin Alexe nr. 8), iar accesul este liber. Până în momentul dispariţiei celor doi cineaşti, filmele lor – realizate împreună sau separat – făcuseră deja înconjurul lumii şi câştigaseră simpatia publicului dar şi a criticilor. Scurtmetrajele de şcoală regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase împreună cu Andrei Toncu, au câştigat un număr impresionant de premii, de la Cel mai bun debut internaţional la Festivalul Message to Man (Sankt Petersburg) pentru „Mihai şi Cristina” (2001), până la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru „Poveste la Scara C” (2002). „Marilena de la P7” (2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră a fost semnată de Andrei Toncu, îşi avusese premiera internaţională la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Semaine internationale de la critique.


Tot în 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonoră în sistem 5.1 (pentru prima oară în România) pentru scurtmetrajul de animaţie „Remiza” (regia Valeriu Stihi) şi visul său era acela de a revoluţiona sunetul în cinematograful românesc. „Lampa cu căciulă” (2006), scurtmetrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, rămâne şi în prezent cel mai premiat scurtmetraj românesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc. În momentul dispariţiei lor, „California Dreamin’” – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia să realizeze sound-designul – era în fază de post-producţie. La Festivalul de la Cannes din 2007, filmul a entuziasmat juriul secţiunii Un Certain Regard, care i-a acordat Marele Premiu.

Kitschitoarele.2 FM

România, 2000, 17’

regizor: Cristian Nemescu

Un film dedicat prostului-gust şi naivităţii de pretutindeni.

Mihai şi Cristina

România, 2001, 15’

regizor: Cristian Nemescu

sound designer: Andrei Toncu

Există mai multe căi de a porni intr-o călătorie iniţiatică…

Poveste la Scara C

România, 2002, 15’

regizor: Cristian Nemescu

înregistrare sunet: Andrei Toncu

Poveşti de dragoste in lift la periferia Bucureştiului…

Marilena de la P7

Romania, 2006, 45’

regizor: Cristian Nemescu

sound designer: Andrei Toncu

Lucruri pe care le faci din dragoste…

Lampa cu căciulă

Romania, 2006, 23’

regizor: Radu Jude

sound designer: Andrei Toncu

Un scurt road-movie despre importanţa lucrurilor mărunte din viaţa noastră.

Alinuţa

Romania, 2006, 1’, animatie

regizor: Matei Branea

sound designer: Andrei Toncu

Alinuţa, o fetiţă dulce şi inocentă, este protagonista celor mai sadice şi absurd bancuri romaneşti.

Din dorinţa de a păstra vie memoria celor doi cineaşti, în noiembrie 2006 s-a născut Societatea Culturală NexT, cu N de la Nemescu şi T de la Toncu. Printre proiectele Societăţii Culturale NexT se numără Festivalul Internaţional de Film NexT (ajuns în 2012 la cea de a şasea ediţie), programul de educaţie cinematografică pentru elevi de liceu „Education à l’image”, numeroase proiecţii cu filme de scurt metraj în ţara şi străinătate.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508