spot_img

Prima ediție a Galei Premiilor ”Ciprian Chirvasiu”

Miercuri, 16 octombrie 2019, ora 19:00, la Primăria Sectorului 2, a avut loc prima ediție a Galei Premiilor ”Ciprian Chirvasiu” organizată de Asociația Culturală Direcția 9. Premiile s-au acordat celor mai bune piese inedite, compuse pe versurile unor poeți români contemporani. Juriul a fost compus din cantautorul Tic Petroșel, muzicologul Valery Mayin și poetul Tudor Voicu.  Evenimentul a fost prezentat de Cristina Berinde și Tudor Voicu. Gala a fost deschisă cu o înregistrare a poeziilor ”Ridicarea de vineri” și ”Descântec” recitate de Ciprian Chirvasiu. A urmat un dialog poetic între Tudor Voicu, care a citit poezii din volumul ”Profesorul de limbă moartă”, și tânăra poetă Simina Popescu, care a răspuns cu poezii proprii.

 

 

Cristina Berinde: ”Bună seara și bine ați venit. Ați ascultat un dialog între poeziile elevului Popescu, aici Simina Popescu și un fragment din capitolul Profesorul de limbă moartă, din volumul cu același nume, volum de debut al lui Ciprian Chirvasiu, publicat în 1996. Ciprian și-a păstrat până în ultima clipă numele de profesor de limbă moartă, rostit între prieteni la început cu ironie, apoi din ce în ce mai mult cu durere. El a văzut limba română agonizând, a văzut literatura agonizând, a văzut jurnalistica agonizând, a văzut muzica agonizând. Chiar dacă parcă-i mai blând tăișul de coasă, Ciprian Chirvasiu și-a păstrat speranța și a continuat să predice până la moarte nevoia responsabilității în actul creației.  În numele acestei speranțe și în memoria lui Ciprian, scoatem în lumină și sprijinim la modul propriu și concret pe aceia care încă mai au resurse de-a salva și a planta o sămânța din poezie, din muzică, din jurnalism. De acolo de sus, Ciprian Chirvasiu, alături de alți poeți plecați care-au fost martori la degradarea culturii române, ne ajută să salvăm ceva din ceea ce ar trebui să ne călăuzească, nu să ne îngroape.”

 

 

S-au acordat următoarele premii:

Premiul III-  Doru Cătălin Urîtu, pentru melodia ”Nu te întoarce. Încă te aștept” pe versurile poetului Sorin Poclitaru.

Premiul II- Dana Florian, pentru melodia pe versurile poeziei ”Geneză” de Ciprian Chirvasiu.

Premiul I- Maria Gheorghiu, pentru melodia ”Secta celor vii” pe versurile lui Adrian Suciu.

 

 

 

 

 

 

Premiul ”Ciprian Chirvasiu” pentru servicii aduse poeziei -Menachem Falek din Israel.

Premiul ”Ciprian Chirvasiu” pentru jurnalism cultural- Simona Ioniță, editor coordonator AgențiadeCarte.ro.

”Scopul nostru este să ducem mai departe cu orice preț moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o Ciprian Chirvasiu”, a spus scriitorul Adrian Suciu la finalul decernării premiilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital muzical marca Tic Petroșel și Valery Mayin.

 

 

 

 

 

***

Ciprian Chirvasiu (n. 25 ianuarie 1964, Schitu Golești, Argeș, România – d. 13 iulie 2018, București, România) a fost un poet și jurnalist român. A fost licențiat al Facultății de Filologie a Universității din Baia Mare (1987). A debutat ca poet în Revista Familia și Revista Amfiteatru. A făcut parte din conducerea publicațiilor Totuși iubirea, Evenimentul zilei, Informația de prânz, Săptămâna financiară. A fost redactor la Televiziunea Română și colaborator al publicațiilor Adevărul și Certitudinea. Este autorul a peste 1000 de articole, reportaje, anchete, analize, comentarii și editoriale publicate în presa română dintre 1989-2018.

 

 

 

Text & foto: Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508