spot_img

Prestigioasa orchestră britanică Academy of St Martin in the Fields, în Seria „Concertelor Enescu” de la ICR Londra

Seria „Concertelor Enescu”, popularul program al Institutului Cultural Român din Londra, continuă, pe data de 7 februarie, cu primul eveniment al anului 2019 – o seară de muzică și film ce are în centrul său prestigioasa orchestră londoneză Academy of St Martin in the Fields. Proiectul vine în continuarea concertelor recente pe care ICR Londra le-a susținut în parteneriat cu câteva dintre cele mai importante și faimoase orchestre britanice: London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra și Philharmonia Orchestra.

Fondată de Sir Neville Marriner în 1958 și condusă de celebrul violonist Joshua Bell, Academy of St Martin in the Fields este una dintre cele mai bine cotate orchestre camerale ale lumii. În cadrul evenimentului de la ICR Londra, un trio de coarde compus din muzicieni de top ai ansamblului – Catherine Morgan (vioară), Will Schofield (violoncel) și Fiona Bonds (violă) – va interpreta, alături de „Aubade”, celebra lucrare a lui George Enescu închinată aniversării datei de căsătorie a suveranilor României, Carol I și Elisabeta, compoziții de Franz Schubert, Ludwig van Beethoven și Ernő Dohnányi. Recitalul va fi precedat de proiecția, în exclusivitate, a unor fragmente din concertul susținut de Academy of St Martin in the Fields la ediția din 2017 a Festivalului Internațional „George Enescu”, în cadrul căruia Joshua Bell a interpretat, printre altele, Concertul pentru vioară al lui Max Bruch.

Academy of St Martin in the Fields a fost înfiinţată în 1958, ca un ansamblu cameral restrâns. Condusă de Sir Neville Marriner (1924–2016) şi atrăgând câţiva dintre cei mai buni instrumentişti ai Londrei, orchestra s-a concentrat, la început, pe repertoriul din perioada barocă, dezvoltând un stil de interpretare ce a marcat revitalizarea, în anii ‘60, a muzicii acestei perioade. Primul ei concert a avut loc în noiembrie 1959 la biserica St. Martin in The Fields din Trafalgar Square, de unde și denumirea sub care s-a impus. Celebră în special pentru înregistrările lucrărilor lui Mozart (cu Sir Neville Marriner la pupitru) şi coloana sonoră a filmului “Amadeus”, orchestra s-a bucurat de aprecieri superlative pentru înregistrările cu muzică de Bach, alături de pianistul Murray Perahia, concerte de Kurt Weill şi Peteris Vasks cu violonistul britanic Anthony Marwood, CD-ul de debut al sopranei Kate Royal, o înregistrare live cu Recviemul de Fauré ș.a. În prezent, Academy of St Martin in the Fields este condusă de violonistul Joshua Bell și, din 2002, este orchestră rezidentă a Festivalului “Mostly Mozart” de la Barbican Centre din Londra.

Violonista Catherine Morgan este membră a Academy of St Martin in the Fields încă din anul 2000 și colaborează, în calitate de solist principal, cu mai multe orchestre britanice cunoscute printre care London Sinfonietta, London Mozart Players, Scottish Ensemble, Philharmonia și London Chamber Orchestra. Violista Fiona Bonds, membră fondatoare a Emperor String Quartet, este prima violă a orchestrei City of London Sinfonia. Will Schofield a studiat sub îndrumarea violoncelistului român Radu Aldulescu la Roma, dintre proiectele sale remarcându-se colaborarea cu Jonny Greenwood, chitaristul formaţiei Radiohead, în cadrul unor proiecte diverse precum crearea coloanei sonore a filmului “There Will Be Blood” (2007).
Seria Concertelor Enescu, derulată fără întrerupere începând cu anul 2007, este un program permanent al ICR Londra în cadrul căruia muzicieni români şi străini deopotrivă sunt invitați să omagieze geniul creativ și personalitatea uriașă a lui George Enescu.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508