spot_img

Precizări ale conducerii USR: Pretinși reprezentanți ai USR au convocat ilegal o așa-zisă Adunare Generală a USR

AgențiadeCarte.ro publică precizările primite la redacție din partea conducerii Uniunii Scriitorilor din România, în legătură cu cele mai recente evenimente din viața breslei scriitorilor români. ”Față de cele mai recente acțiuni ale pretinșilor reprezentanți legali ai Uniunii Scriitorilor din România, conducerea Uniunii Scriitorilor din România (USR), legal aleasă de Adunarea Generală Extraordinară a membrilor USR din 8 ianuarie 2018 și reprezentată legal prin Președintele Cristian Teodorescu și Vicepreședintele Dan Mircea Cipariu, face următoarele precizări: (…) Pretinși reprezentanți ai USR au convocat ilegal o așa-zisă Adunare Generală a USR. Convocarea este ilegală pentru că nu a fost făcută de reprezentantul legal al USR înscris în Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor. Așa-zisa Adunare Generală este, în fapt, o sumă de adunări ale filialelor USR, filiale care nu au personalitate juridică și nu pot asigura legalitatea unei Adunări Generale a membrilor USR, adunare care să fie legal convocată și constituită. De altfel, așa-zisa Adunare a USR își caută o justificare legală printr-o Încheiere judecătorească atacată în justiție ca fiind nulă de drept prin fraudă la lege. În aceste condiții, atragem atenția membrilor USR că sunt convocați ilegal să participe la o Adunare Generală a USR ilegală. Cei care au realizat această convocare ilegală vor suporta consecințele legilor în vigoare! (…) Salutăm declarațiile candidaților la președinția USR de a ne reîntoarce la statutul USR din 2005 care prevedea ca mandatele președintelui să fie limitate la cel mult două mandate! În modificarea realizată de Adunarea Generală a USR din 2017, contestată de echipa pretinsului președinte al USR, a fost votată prevederea conform căreia mandatele tuturor organelor alese ale USR să fie limitate la cel mult două mandate. Salutăm, de altfel, orice inițiativă de reconciliere a breslei noastre cu respectarea legalității, transparenței decizionale și organizaționale, precum și cu asumarea critică a tuturor derapajelor unei conduceri ilegitime ce luptă cu orice mijloace să își asigure al patrulea mandat ilegal. Ne pare rău că bunele intenții ale candidaților la președinția USR nu pot avea efecte din cauza faptului că participă la o Adunare Generală ilegală. În timp ce acești candidați își plătesc deplasările din propriii lor bani, pretinși reprezentanți legali se prezintă la pretinse adunări din banii membrilor USR”.

AgențiadeCarte.ro vă prezintă integral documentul primit la redacție.

Precizări ale conducerii USR: Pretinși reprezentanți ai USR au convocat ilegal o așa-zisă Adunare Generală a USR

Față de cele mai recente acțiuni ale pretinșilor reprezentanți legali ai Uniunii Scriitorilor din România, conducerea Uniunii Scriitorilor din România (USR), legal aleasă de Adunarea Generală Extraordinară a membrilor USR din 8 ianuarie 2018 și reprezentată legal prin Președintele Cristian Teodorescu și Vicepreședintele Dan Mircea Cipariu, face următoarele precizări:

1.Conform extrasului la zi din Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor ținut de către Judecătoria Sectorului 1 București, USR nu a fost și nu este reprezentată legal de dl. Nicolae Manolescu-Apolzan și de dl. Varujan Vosganian.

2.Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor din România din data de 08.01.2018 a ales noi organe de conducere, iar reprezentanţii legali ai USR sunt Cristian Teodorescu, Preşedinte, Dan Mircea Cipariu, Vicepreşedinte, şi Florin Iaru, Vicepreşedinte. Condițiile prevăzute de lege au fost îndeplinite, în ceea ce privește legalitatea convocării, condițiile de convocare și desfășurare a Adunării. Modificările statutare sunt în procedură de înregistrare, în dosarul 4490/299/2018, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București, iar până la pronunțarea instanței produc efecte depline între membrii USR ca efect al manifestării de voință exprimată prin vot și prin Hotărâri ale Adunării Generale. Precizăm că Hotărârile adoptate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a membrilor USR din data de 08.01.2018 nu sunt suspendate sau anulate de instanța de judecată. Mai mult decât atât, termenul de contestare prevăzut de art. 23 din OG 26/2000 este pe deplin împlinit din toate perspectivele legii.

3.Conform voinței exprimate prin vot a membrilor USR pentru anul 2018 și următorii, reprezentantul legal ales al USR este Președintele Cristian Teodorescu. Am pus în vedere doamnei avocat Corina Popescu, apărătoarea pretinșilor reprezentanți ai USR, încă din data de 9 ianuarie 2018, atât prin intermediul instanțelor de judecată, cât și direct, prin comunicare electronica, faptul de a înceta să mai facă orice act de dispoziție în numele USR!

4.Pretinși reprezentanți ai USR au convocat ilegal o așa-zisă Adunare Generală a USR. Convocarea este ilegală pentru că nu a fost făcută de reprezentantul legal al USR înscris în Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor. Așa-zisa Adunare Generală este, în fapt, o sumă de adunări ale filialelor USR, filiale care nu au personalitate juridică și nu pot asigura legalitatea unei Adunări Generale a membrilor USR, adunare care să fie legal convocată și constituită. De altfel, așa-zisa Adunare a USR își caută o justificare legală printr-o Încheiere judecătorească atacată în justiție ca fiind nulă de drept prin fraudă la lege. În aceste condiții, atragem atenția membrilor USR că sunt convocați ilegal să participe la o Adunare Generală a USR ilegală. Cei care au realizat această convocare ilegală vor suporta consecințele legilor în vigoare!

5.Modificările de statut, în 2009 și 2013, nu au fost făcute de membrii USR. Aceste modificări nu au respectat Statul USR din 2005 și nici prevederile OG 26/2000. Astfel, prin decizii ale Consiliului USR, organ inferior Adunării Generale, au fost realizate demersuri abuzive și nelegale prin care au fost operate modificări statutare nelegale ce sunt sancționabile cu nulitatea absolută a acestora. Pe rolul instanței Judecătoriei Sectorului 1 este în curs de soluționare o cerere de anulare a modificărilor ilegale la Statutul USR realizate în 2009 și 2013.

6.Salutăm declarațiile candidaților la președinția USR de a ne reîntoarce la statutul USR din 2005 care prevedea ca mandatele președintelui să fie limitate la cel mult două mandate! În modificarea realizată de Adunarea Generală a USR din 2017, contestată de echipa pretinsului președinte al USR, a fost votată prevederea conform căreia mandatele tuturor organelor alese ale USR să fie limitate la cel mult două mandate. Salutăm, de altfel, orice inițiativă de reconciliere a breslei noastre cu respectarea legalității, transparenței decizionale și organizaționale, precum și cu asumarea critică a tuturor derapajelor unei conduceri ilegitime ce luptă cu orice mijloace să își asigure al patrulea mandat ilegal.

Ne pare rău că bunele intenții ale candidaților la președinția USR nu pot avea efecte din cauza faptului că participă la o Adunare Generală ilegală. În timp ce acești candidați își plătesc deplasările din propriii lor bani, pretinși reprezentanți legali se prezintă la pretinse adunări din banii membrilor USR.

7.Uniunea Scriitorilor din România trebuie să fie o breaslă fără suspendați, fără excluși, fără baroni locali, fără premianți aleși doar pentru că sunt în conducerea centrală sau a filialelor. Uniunea Scriitorilor din România trebuie să ofere un spațiu public de exprimare pentru toți membrii USR, fără discrimări de grup literar, politic sau de interese economice-finaciare.

Cum justiția trebuie să fie realizată numai în sălile de judecată, nu la televiziune sau în public, așteptăm hotărârile definitive ale justiției prin care Uniunea Scriitorilor din România și membrii săi să respecte, în sfârșit, legea.

Cristian Teodorescu, Președintele Uniunii Scriitorilor din România

Dan Mircea Cipariu, Vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România

Actualizare: Judecătoria Sectorului 2 București a admis joi, 19 aprilie 2018, în dosarul 25979/300/2017, excepția lipsei dovezii calității de reprezentant legal al USR pentru Nicolae Manolescu! Publicăm, în rândurile următoare, extrasul de pe portalul instanțelor de judecată și soluția instanței.

Portal > Judecătoria SECTORUL 2 BUCUREŞTI > Informaţii dosar
Informaţii dosar
Informaţii generale
Părţi
Şedinţe
Căi atac
Citare prin publicitate

Informaţii generale
Nr. unic (nr. format vechi) : 25979/300/2017
Data inregistrarii 02.11.2017
Data ultimei modificari: 19.04.2018
Sectie: Sectie comuna
Materie: Civil
Obiect: obligaţie de a face
Stadiu procesual: Fond

Părţi
Nume Calitate parte
UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMANIA (USR) Reclamant
EDITURA CURTEA VECHE Pârât

Şedinţe
18.04.2018
Ora estimata: 08:30
Complet: Amanari pronuntare Ivan M.
Tip solutie: Anulează cererea
Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant al reclamantei. Anulează cerere formulată de reclamantă. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicarea hotărârii. Cererea de apel se depune la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.04.2018.
Document: Hotarâre 4020/2018 18.04.2018


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508