spot_img

POEZIE LA PRIMA VEDERE

Ion Zubaşcu  va citi în primă audiţie din noul său volum de poezie.

Marţi, 2 martie 2010, ora 17.00, la Uniunea Scriitorilor din România, Sala Oglinzilor – Casa Monteoru-Catargi, Calea Victoriei nr.115, se deschide sesiunea de lecturi din cadrul proiectului Poezie la prima vedere. Scriitorul Ion Zubaşcu va citi din cel mai recent volum de poeme, Moarte de om. O Poveste de viaţă, Editura Limes, 2010. Prezintă: poetul Mircea Petean, directorul Editurii Limes, şi criticul literar Felix Nicolau. Moderator: Dan Mircea CIPARIU, preşedintele secţiei Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. Evenimentul are loc în cadrul proiectului Poezie la prima vedere. Partener media: revista CULTURA şi www.agentiadecarte.ro

Cartea de versuri Moarte de om. O poveste de viaţă e destul de dură şi s-ar putea să-i şocheze pe mulţi, dar asta e, nici viaţa nu e fost prea blândă cu mine, de-a lungul destinului meu de până acum. E prima carte din biografia mea literară pe care o public la timp, la o lună după ce am terminat-o de scris, în 31 ianuarie 2010. Toate celelalte cărţi ale mele, începând chiar cu Gesturi şi personaje, volumul de debut de la Albatros, 1982, au apărut la mari răstimpuri de timp, după ce au fost scrise, din pricina condiţiilor grele în care se debuta şi se publica literatură sub plafonul jos al cenzurii comuniste. Şi aceasta, ca şi volumele anterioare, este o carte de poezie epică şi dramatică, registru în care scriu încă de la debut, împotriva ideologiei literare a generaţiei 80, în care m-am încadrat doar de formă, să nu rămân de căruţa istoriei. Sunt un om de scenă, scriu şi compun muzică ( şi chiar mor!),  gândindu-mă la publicul pe care îl am în faţă, la ochii care mă privesc, mă adoptă imediat sau mă resping. N-am creat niciodată doar pentru îngerii din ceruri, ci întotdeuna pentru un public din preajmă. Versurile mele ambiţionează să recâştige auditoriul larg pe care poezia l-a pierdut din clipa când a renunţat la epic şi dramatic, mizând pe poeticitatea pură a limbajului şi pe fantezia lui dictatorială, de la Rimbaud încoace. În acest sens, volumul meu de acum polemizează deschis cu textualismul generaţiei 80, propunând o ieşire clară din circul postmodern al  mijloacelor autodevorante de expresie, prin abordarea frontală a temelor ce au făcut literatura mare a lumii, dintotdeuna: viaţa, moartea, iubirea, conflictele sociale şi familiale, politica ţării şi a lumii, tragedia destinului personal şi a istoriei mari, astfel încât textul poetic să nu rămână într-o parte şi viaţa reală a creatorului lui în altă parte, ci să-şi regăsească mesajul reunificat, într-o poveste nouă, autentică, emoţionantă, verosimilă şi credibilă pentru omul de azi.

Cartea mea e aşadar o poveste despre moarte, pornind de la o experienţă biografică de ultimă oră, dar nu trebuie să se uite nici o clipă că e o operă de ficţiune, ca  toate poveştile care s-au scris pînă acum în literatura lumii despre boală şi extincţie. Experienţa îndelungă a autorului ca jurnalist de informaţie şi investigaţie, în presa de cotidian,  l-a ajutat să realizeze o documentaţie medicală şi artistică minuţioasă, care oferă iluzia unui reality-show, uneori de o cruzime abia suportabilă, dar asta e lumea în care trăim, trebuia şi poezia să treacă nişte graniţe de realitate unde s-a blocat până acum, ţinându-se seama de informaţiile şi experinţa la care ajuns cunoaşterea şi asumarea suferinţei umane, în această clipă istorică bulversantă. Iar prin aceasta, cred că volumul nu rămâne doar în sfera unei posibile tragedii personale, a unui poet sau a tuturor celor care se află în aceeaşi situaţie limită, de investigare cu luciditate tragică a morţii, ci vizează planul mai larg al sistemului medical în vecinătatea colapsului, dar şi al maladiilor sociale şi politice ale actualului context românesc şi mondial, într-o umanitate care se eglalizează maladiv prin globalizare. Una din mizele volumului s-ar putea să fie răspunsul poetic, plin de speranţă şi de o seninătate vitală, la întrebarea gravă şi tot mai presantă pentru fiecare destin uman, care trăieşte în această clipă neliniştitoare a istoriei: cum mai poate rămâne un om sănătos şi viu într-o lume din ce în ce mai bolnavă şi predispusă să se abandoneze unui cult trivial al precarităţii şi morţii?”, spune Ion Zubaşcu despre cartea sa, în exclusivitate pentru AgentiadeCarte.ro.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Da, Ion Zubascu, cea mai intersanta si mai dramatica poveste despre moarte este viata insăşi şi poezia ca amintire a ceea ce a mai ramas in genă după (o) izgonire din paradis…! Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508