spot_img

Poezia adolescenților: terapie și (a)normalitate!

Miercuri, 10 mai 2017, ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (str. Nicolae Creţulescu, nr.8), în cadrul programului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR, a avut loc Gala „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”. Evenimentul a premiat adolescenţi din România şi Republica Molodva cărora le-au fost selectate poemele de un juriu format din Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”. Cu acest prilej, a fost lansată antologia „SUPRADOZA DE DRAGOSTE. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, Editura Muzeului Literaturii Române, carte care cuprinde și câteva fotografii selectate în urma Concursului Naţional “InstantAdolescenţa” – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. Ilustraţia de copertă a fost realizată de Mihai Zgondoiu. Florin Iaru a fost maestrul paginării, iar Teodor Dună a fost cel care a ales titlul antologiei dintr-un vers semnat de Maria Grigore. Poemele cuprinse în antologia SUPRADOZA DE DRAGOSTE au fost recitate pe scenă de George Mihăiță şi Ioana Crăciunescu, în cadrul unui spectacol de poezie şi blues moderat de Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja (cu trupa Blue Spirit).

În sală s-au aflat domnul Ion Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, artistul vizual Mihai Zgondoiu,  câțiva dintre câștigătorii concursului, dar și  alți iubitori ai poeziei. Evenimentul a fost deschis de Mike Godoroja: ”Aceste lucruri care se întâmplă aici, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, sunt o doctorie de care Bucureștiul simte din ce în ce mai mult nevoia. Artiștii care vor urca pe scenă și vă vor destăinui că sunt adolescenți pe viață vă îmbrățișează pe toți și vă mulțumesc că ați venit în această seară aici. Pentru cei care îl cunosc mai puțin pe Dan Mircea Cipariu vreau să spun că Dan este un luptător pentru cultură și vă rog să mă credeți că este războinicul de care  orice artist ar avea nevoie.”

Dan Mircea Cipariu: ” Salut, Adolescență! Acum 20 de ani, cel mai mare prieten al adolescenților din România, bunul meu prieten George Mihăiță, reușea un lucru senzațional. După ce câțiva ani de zile a făcut lobby parlamentar, în 1997 a reușit să impună o lege. Președintele de atunci, domnul Emil Constantinescu, a promulgat o lege prin care în a doua duminică a lunii mai s-a instituit Ziua Adolescenților. După 20 de ani, ne-am gândit să facem ceva cu adevărat fastuos. Ideea aceasta, a unui concurs național de poezie de dragoste, îi aparține lui George Mihăiță . Și vă spun un secret, pentru că tot ne aflăm la Muzeul Național al Literaturii Române. Iată o carte care a apărut, în 1996, la editura Salut. Editura Salut a publicat o singură carte, un singur titlu a apărut la această editură, este vorba de volumul Marfă , cu poeme de:  Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu și Dan Mircea Cipariu. Această carte ne-a fost dăruită atunci când George a împlinit o frumoasă vârstă. El a spus că este foarte atras de poezie și ne-a rugat pe mine, pe Ioana Crăciunescu și pe Florin Iaru să jurizăm anul acesta, la această minunată serbare a celor 20 de ani, cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților. Înainte de a-i invita pe premianți și a-i asculta pe  Mike Godorja și Blue Spirit, îl invit în aplauzele dumneavoastră pe Maestrul George Mihăiță.”

”Când cineva îmi spune acest cuvânt ADOLESCENȚĂ, ceva începe să freamete în mine pentru că a fost o respirație a mea specială timp de foarte mulți ani și m-am gândit că iată am tras o linie după 20 de ani și le-am fost și eu de folos cumva adolescenților, prin această carte de poezie a lor. Sunt cunvins că împreună cu Dan vom gândi și alte volume pentru anii viitori. Îmi permit să vă citesc doar două poezii din volumul SUPRADOZA DEDRAGOSTE. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, a declarat George Mihăiță.

Maestrul a citit poezii de: Eduard-Mihai Ristea, Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, clasa a X-a, Braşov, judeţul Braşov ( Premiul I) și de Bianca Maria Andrei, Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu”, clasa a XI-a G, Târgoviște, judeţul Dâmboviţa (Mențiune).George Mihăiță i-a înmânat, de altfel, premiul Biancăi.

”Aveam 20 de ani când am devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România. Prima mea poezie de dragoste a apărut în Scânteia Tineretului, prin 1967, și a fost o catastrofă. Aveam 16 ani. Îi mulțumesc dirigintelui meu pentru că îmi dădea pe ascuns ce cărți să citesc pentru că unele erau interzise. Toți bărbații soldați erau abonați obligatoriu la Scânteia Tineretului  și toată armata română a trimis scrisori pe adresa Ioana Crăciunescu- Liceul Mihai Viteazul. A fost o catastrofă pentru că am fost catalogată ca scriind poezii puțin anormale pentru vârsta de 16 ani. Vă încurajez să fiți anormali pentru famiile voastre și să fiți normali pentru literatură. Prima poezie am scris-o la 12 ani, A căzut o frunză în calea ta, însă ea mi-a fost luată ca scriere de un unchi de-al meu pentru că părinții mă puneau să o citesc pe aia cu frunza. Constantin Drăghici era căsătorit cu o verișoară a mamei și a zis dă-mi-o scrisă. M-am trezit, la televizorul ăla alb-negru, că unchiul Constantin Drăghici a început să cânte într-o emisiune versurile mele. Plângeam și părinții îmi ziceau lasă că îl luăm de urechi, iar eu le –am spus că dacă un om atât de mare m-a furat pe mine înseamnă că eu sunt și mai mare.  Astăzi am ales să citesc Mențiuni pentru că eu întotdeauna am fost a doua sau a treia, niciodată prima, și cred că e o poziție foarte convenabilă”, a povestit Ioana Crăciunescu, spre deliciul publicului.

Aceasta a citit poeme de: Georgiana Iuliana Ursachi, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă”, clasa a IX-a, Siret, judeţul Suceava, și Irina Ioniță, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, clasa a X-a, Municipiul București.

După aceste momente de poezie, Mike Godoroja și Blue Spirit au încântat publicul cu muzica lor. Superba voce și prezență a Anei Maria Godoroja , fiica lui Mike, au făcut ca sala Muzeului Național al Literaturii Române să răsune de aplauze.

A urmat apoi înmânarea celorlalte premii. Fiecare dintre câștigătorii prezenți au citit câte un poem propriu din volumul lansat.

”L-am întrebat pe domnul profesor Eugen Simion ce ar fi nimerit să dăruim  finaliștilor concursului. Domnul profesor a spus că nu poți să spui adolescență fără să te gândești la Nichita Stănescu. Fiecare dintre finaliști primește din partea Muzeului Literaturii Române câte un volum din opera poetică a lui Nichita Stănescu, chiar cu o prefață seamnată de Eugen Simion. O altă carte pe care o veți primi și care sunt convins că vă va produce multe dileme existențiale este Singurătatea vine pe facebook, de Dan Mircea Cipariu. Alături de acestea veți primi și Aer de București-primul proiect editorial și cultural care propune cinci autori din generații diferite – Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu, din genuri de nișă diferite (poezie, blues&jazz și arte vizuale). Iar dacă veți veni la Bookfest veți primi și noua carte a Ioanei Crăciunescu, care va apărea la editura Tracus Arte, Mon general, cu ilustrațiile maestrului Mircia Dumitrescu.”, a adăugat Dan Mircea Cipariu.

Declarații ale câștigătorilor

Ana Țifrea, Colegiul Naţiona „Mircea cel Bătrân”, clasa a XI-a, Constanța, judeţul Constanţa(Mențiune): ”Am scris o poezie puțin mai deosebită despre dragoste, numită Climax. Am încercat să fac o poezie mai muzicală, mai interesantă și mă bucur că ea a fost apreciată. ”

Adrian Tulli , Colegiul Național „Ion Creangă”, clasa a XII-a, Municipiul Bucureşti (Premiul III): ”Ce m-a îndemnat să mă înscriu la acest concurs a fost ajutorul unei fete care m-a etichetat pe facebook și mi-a spus de acest concurs în ultima secundă. Mi-am ales repede trei poezii, pe care le-am considerat cele mai bune în acea seară. Scriu din 2013 poezii și scriu doar poezii de dragoste pentru că poezia de dragoste mă definește și este starea mea de fapt. Îmi puteți citi poeziile și pe blog, îl puteți găsi ca suflet poeticsau poetul de București. Acest concurs a fost o experiență extraordinară pentru mine și sincer nu mă așteptam să câștig premiul al III-lea. Am visat dintotdeauna să fiu debutant într-o carte de poezie și poate cândva voi publica și propriul meu volum de poezie.”

Maria Adela Tudose, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, clasa a IX-a, Ploiești, judeţul Prahova (Mențiune): ” Scriu de vreo 2 ani, dar de curând am început să scriu poezie. Am scris mai multe poezii, dar nu toate mi s-au părut foarte bune. Poezia cu care am câștigat mi-a plăcut cel mai mult. Am un blog: adelatudose.blogspot.com, unde scriu diferite lucruri despre persoane sau despre situații.”

Andreea-Mădălina Balea, Colegiul Naţional „Alexandru I. Cuza”, clasa a IX-a B, Ploieşi, judeţul Prahova (Mențiune): ” Înainte scriam proză, dar de aproximativ un an am început să scriu poezii. Mă bucur că am participat la acest concurs și mai ales mă bucur că am și câștigat.”

Delia Cristina Mitrache, Liceul Teoretic „Petre Pandrea”, clasa a XII-a B,  Balș, judeţul Olt (Mențiune): ”Am aflat de concurs pe ultima sută de metri și am trimis câteva poezii. Faptul că am câștigat a fost o surpriză foarte plăcută. Eu scriu la o revistă locală , poezii și proze. De scris scriu de când mă știu. Scrisul a venit natural. Îmi scriu gândurile, nu neapărat pentru a le publica, ci folosesc scrisul ca o terapie. ”

Maria Grigore, Liceul International Little London, clasa a IX-a, Pipera, Municipiul Bucureşti ( Premiul II): ”Mă numesc Maria Grigore, dar prietenii îmi spun Briceag. Am participat la acest concurs la îndemnul domnului Dan Mircea Cipariu, prin intermediul Cenaclului Literar Jos Pălăria. Am trimis două poezii, iar rezultatul pentru mine a fost foarte imprevizibil. Nu mă așteptam ca ambele poezii să fie publicate și să obțin locul II. Este o mare împlinire și o satisfacție enormă să știu că poeziile mele vor fi citite și de alții. Și cel mai important mi se pare faptul că am avut ocazia să cunosc niște oameni valoroși, niște oameni rari cu care vreau să țin legătura și pe viitor. Îmi place să distrez oamenii și mă gândesc ca în curând să îmi deschid un cont pe youtube. ”

Bianca Maria Andrei, Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu”, clasa a XI-a G, Târgoviște, judeţul Dâmboviţa (Mențiune): ” Acest concurs a fost un debut al meu într-ale poeziei pentru că până acum nu m-am încumetat să scriu. A fost o mică naștere a mea în lumea asta. Am trimis trei poeme, dintre care un pamflet pentru că la asta m-am gândit pima dată când am aflat că este vorba de dragoste. Am raportat dragostea la timpurile noastre, când lucrurile sunt mult mai plastice decât ar fi cazul. Pentru că s-a deschis pentru mine un drum acum, probabil că voi continua să scriu. Nu știu dacă voi face publice scrierile mele, dar de scris voi scrie sigur. ”

Irina Ioniță, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, clasa a X-a, Municipiul București (Mențiune): ” M-am apucat să scriu acum mulți ani, prin clasa a III-a, a IV-a. Am început cu un poem despre prune și gutui și am ajuns să vorbesc despre dragoste, despre abuz, despre anumite tabuuri în societate. Nu mă așteptam la ceva anume de la concurs, însă ceea ce mi-a fost oferit în cadrul concursului a fost șansa de a face o afirmație despre ceea ce mi se pare că trebuie vorbit în societate, despre ceea ce ar trebui abordat în mai multe forme, în forme mai literare, mai frumoase pentru că, poate, așa este mai ușor să le înțelegem. Adolescenții citesc și nu citesc poezie și mi se pare uneori că este și vina societății care pune prea multă presiune să se facă un anumit lucru. Poezia exprimă sentimente și nu toată lumea simte acum, unii simt mai devreme, alții mai târziu. Fiecare trebuie să-și ia timpul să simtă. Când vor simți și vor înțelege cum să simtă atunci vor citi poezie. ”

Juriul Concursului Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, format din scriitorii Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, în cadrul programului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR, 8-14 mai 2017, a hotărât acordarea următoarele premii:

Premiul I

Elena Olaru , Liceul Teoretic „ Nicolae Bălcescu”, clasa a X-a C, Medgidia, judeţul Constanţa;

Denisa Lepădatu, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, clasa a VIII-a,   Galați, judeţul Galaţi;

Eduard-Mihai Ristea, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, clasa a X-a, Braşov, judeţul Braşov

Premiul II

Calancia Cosmina Raluca,Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, clasa a X-a B, Suceava, judeţul Suceava

Abigail Iolanda Ciobotaru, Liceul „Mihai Kogălniceanu”, clasa a XI-a, Vaslui, judeţul Vaslui

Maria Grigore, Liceul International Little London, clasa a IX-a, Pipera, Municipiul Bucureşti

Premiul III

Maria-Elena Milandru, Colegiul Naţionat „Dr. Ioan Meşotă”, clasa a XI-a B, Braşov, judeţul Braşov

Alessandra Silaghi, Colegiul Naţiona Preparandia „Dimitrie Ţichindeal”, clasa a IX-a C, Arad, judeţul Arad

Adrian Tulli , Colegiul Național „Ion Creangă”, clasa a XII-a, Municipiul Bucureşti

MENȚIUNI

Bianca Maria Andrei, Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu”, clasa a XI-a G, Târgoviște, judeţul Dâmboviţa

Andreea-Mădălina Balea, Colegiul Naţional „Alexandru I. Cuza”, clasa a IX-a B, Ploieşi, judeţul Prahova

Maria-Iuliana Ciocârlan, Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş”, clasa a VIII-a, Piatra Neamţ. Judeţul Neamţ

Tatiana Grosu, Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, clasa a XI-a, Republica Moldova

Irina Ioniță, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, clasa a X-a, Municipiul București

Elena Macsim, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, clasa a X-a, Botoșani, judeţul Botoşani

Delia Cristina Mitrache, Liceul Teoretic „Petre Pandrea”, clasa a XII-aB,  Balș, judeţul Olt

Mihai Pocol, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, clasa a XI-a C, Alba Iulia, judeţul Alba

Ștefan Sebastian Popescu, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, clasa a XI-a, Alba Iulia, judeţul Alba

Daria Stratu, Liceul Teoretic „Aurel David”, clasa a IX-a, Chişinău, Republica Moldova

Maria Adela Tudose, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, clasa a IX-a, Ploiești, judeţul Prahova

Ana Țifrea, Colegiul Naţiona „Mircea cel Bătrân”, clasa a XI-a, Constanța, judeţul Constanţa

Georgiana Iuliana Ursachi, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă”, clasa a IX-a, Siret, judeţul Suceava

Programul Festivalului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR poate fi consultat la adresa web: ziua-a.ro

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”

Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Asociaţia Euro CulturArt, Asociația Călătoria spre tine, Printoteca, Cafeneaua Jos Pălăria

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR1, TVR2, Smart FM, Observator Cultural, Radio France International, AgențiadeCarte.ro, Cațavencii

Parteneri pentru premiile adolescenţilor: Coca-Cola România, Oriflame, Dent Est 4 Teens, CinemaCity, Cinemagia

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE &  Gabi STAMATE


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508