spot_img

Peste 12 milioane de lei pentru profesionalizarea industriei editoriale din România

Timp de 3 ani de zile, Uniunea Editorilor din România (UER) va implementa Proiectul strategic „PRO-EDIT: Program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă“. Valoarea totală a finanţării va fi 12.597.640 lei, din care un procent de 98% este reprezentat de valoarea finanţării nerambursabile acordată din Fondul Social European (FSE). Beneficiarul proiectului va fi Uniunea Editorilor din România, iar grupul ţintă căruia i se adresează vor fi angajaţii din sectorul editorial şi din domenii de activitate adiacente (librării, biblioteci, tipografii etc.), însumând un total de 1000 de persoane. “PRO-EDIT” va fi realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Romania şi L’Université Paris 13/Lab SIC.

Oficial, “PRO-EDIT” a fost lansat miercuri, 26 ianuarie 2011, în cadrul unui conferinţe de lansare la Hotel JV Marriott din Bucureşti, unde au fost invitaţi să ofere mai multe amănunte principalii actori şi parteneri ai proiectului: Răzvan Daraban, director general al Dar Capital Management, cel care a ajutat la scrierea proiectului câştigător, Mihail Penescu, preşedintele UER şi Copreşedinte al Federaţiei Editorilor din România (FER), Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER) şi Copreşedinte FER, Bertrand Legendre, Profesor, Director al Programului de Master în Publishing, Director al Centrului de cercetare LAB Sic (Laboratory of communication and information sciences) – Université Paris 13, Constantin Stan, preşedintele secţiei Proză – Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bucureşti, Claudiu Istrate, director executive al UER.

Programul va cuprinde patru direcţii importante de aplicare. Prima vizează realizarea unor cursuri intensive, de 2-3 zile, la sfârşit de săptămână, cu angajaţii editurilor de carte din România. Ariile tematice vor cuprinde redactarea, marketingul, designul şi managementul financiar. Vor fi invitaţi lectori internaţionali, de la Université Paris 13, specialişti ai Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt ori ai Oxford Group de la Londra. A doua direcţie se va adresa atât angajaţilor editurilor, cât şi celor din industriile adiacente, modalitatea aleasă fiind aceea a unor conferinţe internaţionale cu tematici la zi precum: cartea electronică, legislaţia muncii, drepturile de autor, circuitul cărţii în bibliotecile publice. Prima conferinţă internaţională va avea loc în martie 2011 şi va avea drept subiect “manualele şcolare”,  unde vor fi invitaţi să conferenţieze specialişti din trei ţări europene. A treia direcţie a “PRO-EDIT” va propune realizarea unor schimburi de experienţă a unor echipe editoriale din România în câteva edituri de prestigiu internaţionale din Europa. Vizitele de documentare, de 7-10 zile, vor ţinti edituri cheie din Europa, legate de târguri de carte de prestigiu. Astfel, echipele româneşti vor avea oportunitatea să discute direct cu profesioniştii domeniului editorial din Europa. A patra direcţie a programului va fi constituită din “calupuri de cursuri intensive la diferite centre universitare din Londra, Paris şi Frankfurt”.

Programul îşi găseşte o utilitate practică imediată, cu atât mai mult cu cât, după spusele lui Mihail Penescu, din 2008 şi până în prezent, industria cărţii din România a cunoscut o diminuare a resurselor umane între 20-30%.

Finalitatea proiectului “PRO-EDIT” va consta în implementarea unui Centru Naţional de Calificare şi Perfecţionare în Domeniul Editorial.

“PRO-EDIT funcţionează în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POS DRU), Axa prioritară 3 – „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”.. Proiectul „PRO-EDIT: Program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă”. Obiectivul general al proiectului îl constituie creşterea adaptabilităţii şi competitivităţii angajaţilor din sectorul editorial şi din domenii de activitate adiacente, prin participarea la cursuri de formare profesională, facilitându-se, astfel, cumularea de cunoştinţe, dezvoltarea unor abilităţi ale angajaţilor şi dezvoltarea de aptitudini care să favorizeze îmbunătăţirea performanţelor individuale, în concordanţă cu aspiraţiile lor profesionale, precum şi promovarea formelor flexibile de organizare a muncii.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului, vor fi implementate mai multe activităţi: se vor realiza cursuri de perfecţionare şi specializare pentru angajaţii din sectorul editorial; se vor organiza sesiuni de lucru şi conferinţe pentru specialiştii din sectorul editorial şi din domeniile de activitate adiacente; se vor organiza schimburi de experienţă în străinătate, pentru învăţarea unor metode noi de lucru şi adaptabilitatea la modelele de bună practică europene; se vor elabora manuale şi ghiduri – instrumente de formare profesională specifică angajaţilor din sectorul editorial; se vor organiza campanii de informare şi conştientizare ce vor cuprinde activităţi pentru promovarea principiului egalităţii de şanse şi activităţi pentru îmbunătăţirea adaptabilităţii angajaţilor din sectorul editorial la inovaţiile tehnologice şi organizaţionale.

Prin implementarea acestui proiect se vor realiza o serie de materiale tipărite (6000 de manuale pentru profesii din sectorul editorial; 4000 de ghiduri de bună practică europeană în sectorul editorial), se vor efectua studii şi cercetări în vederea îmbunătăţirii adaptabilităţii angajaţilor din sectorul editorial şi se vor pune bazele unui centru naţional de perfecţionare şi specializare a angajaţilor din sectorul editorial şi din domeniile de activitate adiacente.

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Cam stufos si pompos.
    Adevarul e ca aceia care editeaza carte la modul serios o vor face in continuare, cu sau fara proiect. Cei de la polul opus, la fel.

    Si, asa cum mi-a spus mie un reprezentant al unei mari edituri – Noi suntem mari, ne permitem sa nu jucam corect – lucrurile se vor desfasura la fel ca si pana acum, cu tot proiectul.

  2. Felicitari celor care care l-au initiat, l-au lucrat , l-au câstigat. Mi se pare foarte important.
    Nu stilul proiectului este in discutie ci sansa de a vedea cum se lucreaza in editurile, librariile vestice (sunt mari diferente).
    Pînă şi in comunism editorii făceau cursuri de reciclare si nu erau totalmente lipsite de interes.
    Dealtfel, daca dam laoparte cenzura, exista , in comunism, un profesionalism al redactorilor, al corectorilor.
    Acum insa totul s-a schimbat,rapid, incepand cu tehnologia si terminand cu publicitatea si marketingul. Nu te nasti editor, inveti treptat si continuu,mai ales intr-o lumea globalizata, in care comunicare, contactele sunt obligatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508