spot_img

Periodicul “Cibinium” – ediţia 2009-2010

Scriitorul Ovidiu Baron a trimis pe adresa redacţiei AgenţiedeCarte.ro un amplu material informativ despre apariţia ediţiei 2009-2010 a periodicului “Cibinium – ediţia 2009-2010”, orientat tematic mai ales pe cercetarea etnografică. Redăm mai jos textul primit de la Ovidiu Baron, şef serviciu marketing, turism, pedagogie muzeală, în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

„Lansat în 1966, periodicul Cibinium apare într-o nouă ediţie care îşi propune şi reuşeşte să ofere o imagine fidelă a activităţii specialiştilor Complexului Naţional Muzeal ASTRA din ultimii doi ani, precum şi a unor apropiaţi colaboratori ai acestora. Păstrând profilul tematic al muzeului, periodicul abordează, în principal, subiecte legate de cercetarea etnografică, studiile din această categorie fiind structurate în trei categorii: Cultura materială, Cultura spirituală şi Colecţii muzeale. Muzeografii Marius Streza şi Adrian Alexe abordează problematica celor mai recente transferuri şi reconstrucţii de monumente în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (în aer liber), valorificând cercetări de teren desfăşurate în ultimii ani, cu scopul unei reprezentări cât mai fidele a valorilor civilizaţiei tradiţionale din diverse zone ale ţării. Aflat într-o continuă dezvoltare, de la primul monument transferat, în anul 1963, muzeul sibian este cel mai mare muzeu în aer liber din sud-estul Europei şi unul dintre cele mai importante din lume, prezentând civilizaţia tradiţională românească sub toate aspectele sale. Şantierele de reconstrucţie oferă şi posibilitatea redescoperirii unor tehnici de lucru ancestrale sau a unor meşteşuguri astăzi dispărute. Cercetărorul Valer Deleanu se opreşte asupra câtorva aspecte dintr-o mai amplă cercetare asupra mijloacelor de transport tradiţionale, studiind transporturile în funcţie de criterii esenţiale precum sursele de energie naturale, de mediul de locuire rural agricol sau de poverile specifice unor necesităţi determinate de organizarea ocupaţional-gospodărească. Mergând de la detalii captivante de civilizaţie rurală până la scheme tehnice foarte specializate, studiul în cauză precede unui amplu volum cu aceeaşi temă, în curs de apariţie la editura „ASTRA Museum”. Studiul Tehnologia de producţie şi caracteristicile vaselor din Vinţu de Jos, judeţul Alba, semnat de cercetătorii Karla Roşca şi Horst Klusch, aprofundează un aspect dintr-o cercetare impresionantă pe tema ceramicii transilvănene, abordată recent de cei doi autori într-o expoziţie organizată la Casa Artelor şi mai ales într-un catalog ce reprezintă, în mod cert, referinţa în domeniu. Numeroase alte studii şi articole abordează teme variate, precum obiceiurile culinare, bisericile de lemn, portul tradiţional, pictura pe sticlă, aspecte legate de colecţiile muzeelor „Franz Binder” şi „Emil Sigerus” şi multe altele.

Un alt subiect abordat în acest număr din Cibinium este cel al conservării şi restaurării patrimoniului naţional. În deschiderea acestui grupaj, domnul Valeriu Ion Olaru prezintă câteva aspecte ale dezvoltării, conservării şi restaurării patrimoniului Muzeului ASTRA, oprindu-se îndeosebi asupra proiectului „Conservarea şi restaurarea patrimoniului Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, ale cărui rezultate sunt deja vizibile, conferind o nouă dimensiune lucrărilor de specialitate, prin intermediul Centrului ASTRA pentru patrimoniu, şi îmbogăţind semnificativ muzeul sibian prin numeroasele gospodării tradiţionale reconstruite sau restaurate. În cadrul aceluiaşi grupaj sunt abordate subiecte legate de lucrări de restaurare a unor obiecte muzeale, de organizarea unor depozite şi altele.

Liliana Oprescu oferă o perspectivă de ansamblu asupra Centrului de Informare şi Documentare în Etnologie „Cornel Irimie”, structură subordonată Complexului Naţional Muzeal ASTRA, care a aniversat, în anul care tocmai s-a încheiat, 20 de ani de activitate. Autoarea evidenţiază principalele obiective ale Centrului, evidenţa, înformarea şi documentarea, structura organizatorică şi principalele rezultate ale acestuia.

În ultima parte a publicaţiei găsim un grupaj de recenzii şi trimiteri bibliografice, care creionează o imagine de ansamblu asupra activităţii editoriale recente a Complexului Naţional Muzeal ASTRA, ajutându-ne, în acelaşi timp, să aflăm mai multe detalii despre câteva din cele mai semnificative titluri apărute în ultimii doi ani.”

Ovidiu BARON

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508