spot_img

Participare românească la Festivalul de fotografie Photoespaña

„1989: București – Praga – Varșovia”, expoziţia colectivă de fotografie din cadrul secţiunii oficiale a PHE19, invită spaniolii şi turiştii să descopere portrete inedite ale societății din timpul și din perioada imediat următoare căderii regimurilor comuniste.

În contextul comemorării a 30 de ani de la căderea zidului Berlinului și a regimurilor comuniste, Ambasada României în Regatul Spaniei, Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român împreună cu Institutul Ceh, Institutul Polonez din Madrid și Primăria din Alcala de Henares organizează expoziția „1989: București – Praga – Varșovia” în cadrul festivalului Internațional PHotoESPAÑA, în perioada 3 iunie – 1 septembrie 2019, la Antiguo Hospital de Santa María la Rica din Alcala de Henares. Participarea românească prezintă fotografiile artistului român, Florin Andreescu, reunite sub titlul „Flashback”.

Inaugurarea va avea loc în data de 3 iunie, în prezența Ambasadorilor celor trei țări participante, E.S. doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, E.S. doamna Marzenna Adamczyk, Ambasadoarea Poloniei și E.S. domnul Ivan Jančárek, Ambasadorul Republicii Cehe, a primarului Alcala de Henares, domnul Javier Rodríguez Palacios, a directoarei festivalului, doamna Claude Bussac și a autorităților locale.

Artişti participanţi: Florin Andreescu (România), Chris Niedenthal (Polonia), Dana Kyndrová, Radek Bajgar, Karel Cudlín, Přemysl Hněvkovský, Pavel Hroch, Lubomír Kotek, Michal Krumphanzl, Jan Šibík (Cehia)

Fotografiile reunite sub titlul „Flashback” compun un complex mozaic alb-negru al istoriei recente a României. Este o perspectivă lipsită de prejudecăți asupra atmosferei tulburi premergătoare momentului care a dus la răsturnarea regimului comunist și a contrastelor care au marcat viața cotidiană din perioada 1989-1990. Cele 30 de lucrări selectate, în format 50x70cm, surprind scene necosmetizate, de la talciocuri și bazaruri la străzile înnămolite ale orașelor în construcție, de la copii ai străzii la șoimii patriei, de la munca în uzine și orele de muncă patriotică la hoteluri de lux și distracțiile turiștilor străini, de la mesele în cantine de fabrică la sejururile în stațiunile de odihnă. Nu lipsesc șantierele pentru amenajarea centrelor civice (un adevărat dezastru pentru patrimoniul antebelic, în multe cazuri ras de pe fața pământului), exemple ale noilor modele de arhitectură de inspirație sovietică și manifestările centrate pe cultul personalității. Este o mărturie prețioasă asupra unor realități românești dureroase, care și-au lăsat amprenta până în zilele noastre. Cele două volume Flashback, editate de Florin Andreescu, vor completa expoziția și vor putea fi consultate de vizitatori pe toata perioada acesteia.

Florin Andreescu În urmă cu 20 de ani a fondat editura Ad Libri, de atunci publicând câteva zeci de albume despre România, titluri de mare succes în țară și nu numai. A realizat, de asemenea, filme documentare cu subiect social, prezentate și premiate la festivaluri de film în țară și peste hotare, dar și filme de travel/history. În anii ’80 și la începutul anilor ’90, în cadrul unui demers personal, Florin Andreescu a documentat viața de zi cu zi a românilor, imortalizând scene tipice pentru acele vremuri tulburi, de un realism dur. Aceste fotografii au fost publicate în presa vremii de după 1990, apoi au fost incluse în cele două volumen Flashback, titluri de succes, retipărite de mai multe ori. În 2019, urmează să apară al treilea volum din seria Flashback. În ultimii 10 ani, aceste imagini au fost expuse în Europa și în România în cadrul mai multor expoziții.

Festivalul internațional de fotografie PHotoESPAÑA ajuns la cea de-a 22-a ediție face din Madrid și Spania un punct de întâlnire pentru lumea fotografiei în fiecare an. Promovat de Fundación Contemporánea și organizat de La Fábrica, PHOTOESPAÑA a avut întotdeauna o viziune internațională, îndreptându-și privirea spre marile spații artistice din Europa, America de Nord, America Latină, Orientul Îndepărtat etc. Cu toate acestea, fotografia spaniolă a jucat întotdeauna un rol important în PHOTOESPAÑA, a cărei intenție este să prezinte o imagine panoramică a bogăției, energiei și pluralității sale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508