spot_img

O scrisoare pe cât de deschisă, pe atât de direct adresată contracandidatului meu Nicolae Manolescu

Scriitorul Corneliu Leu, unul dintre cei trei candidați care au pornit ”la luptă” în alegerea președintelui Uniunii Scriitorilor din România, dar care vineri, 6 septembrie 2013, a fost invalidat, a trimis pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro o scrisoare deschisă către Nicolae Manolescu, actualul președinte USR. Redăm mai jos, integral, documentul primit.

Dragă Nicolae MANOLESCU,

Nu știu dacă ai participat la ședința de Comitet Director invocată în comunicatul de pe situl internet al Uniunii Scriitorilor din 6 septembrie crt, în care s-a hotărât invalidarea candidaturii mele pe motiv de neplată a cotizației, fiindcă nu am primit procesul verbal al acesteia, ci doar o scrisoare nesemnată și nedatată. Fapt pentru care te rog să dispui să-mi fie remis acest document de ședință cu data, numele participanților, rezumatul discuțiilor, rezultatul votului și semnătura de confirmare.
Dar, chiar și în cazul în care nu ai participat, eu cred că ai datoria morală să-i informezi pe ceilalți care au decis invalidarea mea – bine înțeles că totalmente neinfluențați de faptul că suntem implicați împreună în aceste candidaturi. Să-i informezi despre istoria reală a acesti neplăți a cotizației, care a constituit, chiar în această vară, subiectul întregii corespondențe dintre noi. Care corespondență, spre a ți-o aminti, o pun în atașament exact cu aceeași adresă: și deschisă, și personală.
Rezultă din această corespondență, cum singur îți ceri scuze că n-ai știut, atât motivul pentru care am întîrziat așteptând un răspuns pe care voi, Comitetul Director, nu mi l-ați trimis vreme de câțiva ani, cât și dovada că eu am cerut încă din luna mai să mi se rețină cotizația din îndemnizația viitoare și, fiindcă exact îndemnizația pe luna iunie mi-a fost reținută, eu nu am crezut că era vorba de un act abuziv (așa cum s-a dovedit până la urmă, când mi s-a reținut și cea de pe iulie, fapt care te-a făcut să-mi scrii), ci am crezut că s-au reglat conturile obligației mele statutare.
Iar acum, pe același mijloc public de comunicare : situl internet al Uniunii care în 19 august a anunțat și confirmat legalitatea celor trei candidaturi ale noastre, un așa zis „Comitet director” cu o ședință nedatată și fără vreo semnătură de confirmare, anunță după 18 zile de campanie comună (nota bene: mai mult de jumătate decât întreaga durată a campaniei!), faptul că, asupra candidaturii mele s-a revenit.
Cine a hotărât această revenire?
Președintele care face parte din respectivul comitet director?… Păi, din momentul depunerii candidaturii, el s-a retras și nu mai are dreptul să se amestece în nici o problemă de conducere, aș zice eu poate exagerând cu democrația; însă nu exagerez spunând că: nicidecum într-o problemă de decize privind alegerile în care este implicat.
Ceilalți membri?… Păi și lor le-a expirat de multă vreme mandatul, chiar dacă nu s-au retras de bunăvoie cum ar trebui să o facă de vreme ce candidează pe listele pentru noul Consiliu al Uniunii.
Nu mai rămâne decât o explicație:
Vreun sinucigaș dintre cei pe care i-ai avut alături în trecutul Comitet Director și care nu mai are cum candida din nou, vrea să te compromită aruncându-ți în spinare o asemenea gravă ilegalitate.

Fapt pentru care te anunț, Stimate Domnule Președinte în Exercițiu, ca și pe cei care ar trebui să conducă Uniunea la modul interimar în această perioadă, că:
1. Nu recunosc Comitetul Director căruia i-a expirat termenul și ai cărui membri, punându-și candidaturile pentru viitorul Consiliu al Uniunii, ar fi trebuit mai înainte să se autosuspende;
2. Domnia Ta ai obligația morală de a elucida în cazul meu problema așa zisei „neplătiri a cotizației” ;
3. Publicarea din 19 august a candidaturilor acceptate statutar a deschis o campanie asupra căreia nu are nimeni dreptul să revină;
4. În cazul în care fostul Comitet Director se încăpățânează să-și aroge puteri și drepturi pe care nu le mai are, eu cer amânarea alegerilor până la rezolvarea acestui litigiu.

Cu acestea, iubite al meu contracandidat, îți urez succes în lupta dreaptă pe care ți-o propun!

Corneliu LEU

Istoricul corespondenței mele din 2013 cu Președintele Uniunii Scriitorilor aici

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508