spot_img

O retrospectivă din dragoste: artista Ana Bănică expune în prima expoziție a anului, de la Arcub

ARCUB demarează al patrulea an al Programului Expozițional cu expoziția „O retrospectivă din dragoste” semnată de artista vizuală Ana Bănică. Expoziția organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB este curatoriată de Ioana Ciocan, cu un design semnat de arhitectul Attila Kim, și va fi vernisată marți, 26 februarie, de la ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată zilnic, la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90, în perioada 26 februarie – 7 aprilie 2019. În prima expoziție a anului la ARCUB, „O retrospectivă din dragoste”, Ana Bănică vorbește despre dragoste și alți demoni ieșind din obișnuit pentru a ne tenta să relaționăm altfel cu această noțiune sentimentală.

„Ana Bănică reușește să ne surprindă de fiecare dată, să ne scoată din zona de confort, deși subiectele pe care le abordează de obicei sunt cât de poate de confortabile. Ca de exemplu: dragostea. Dacă te simți conectat la subiect, înseamnă că vei rezona, în noua expoziție, la «Cele 7 cercuri ale iubirii» care te îmbracă precum un «Cocon» sau vei purta o «Conversație» despre «Casnic Love» sau «Cosmin Love», îți vei aminti când ai spus «DA» sau «Nu pot fără tine», când vedeai relația ca pe un «Acoperiș» sau ca pe o carte deschisă. Expoziția de la ARCUB este o expoziție despre Iubire. Dar nu numai. Bucuria, tresăltarea, dificultățile, agonia, urmările sunt frânturi de stări și emoții care definesc cine suntem. Explorat prin stilul de acum binecunoscut al artistei, subiectul devine dintr-o dată o definiție extrem de realistă, revelată printr-o serie de desene construite pe metaforă. Ana Bănică ia în considerare fiecare poveste în parte și îi dă forma propriului punct de vedere. Coincide cu al tău?” declară Ioana Ciocan, curatorul Programului Expozițional ARCUB 2019.

Evenimente conexe ale expoziției „O retrospectivă din dragoste” sunt programate în luna martie, când artista Ana Bănică va susține două workshop-uri de artă dedicate familiilor și un performance pentru comunitatea artistică, axat pe tematica iubirii. Participarea la toate evenimentele organizate în cadrul expoziției de la ARCUB este gratuită.

 

O retrospectivă din dragoste

ARCUB, 26 februarie – 7 aprilie 2019

 

Artist: Ana Bănică

Curator: Ioana Ciocan

Arhitect: Attila Kim

 

Ana Bănică

Membru fondator al grupurilor PULS 1000, aproximativ 28 și membru al asociației Art Is Not Dead, Ana Bănică are lucrări în colecția permanentă a Muzeului de Artă Recentă din București și în colecții private din Europa și Statele Unite. Câștigătoare a premiului Henkel pentru desen (2008) și a bursei „Constantin Brâncuși” (2006) la Cite des Arts din Paris, Ana Bănică a expus la Performance Art Institute (San Francisco), Muzeul Național de Artă Contemporană, Mobius Gallery, Galeria H’art (București), Five Plus Art Gallery (Viena), Palatele Brâncovenești (Mogoșoaia).

 

Ioana Ciocan

Curator independent și director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari, Ioana Ciocan este, de asemenea, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni. Lector la numeroase conferințe despre artă în spațiul public și artă curatorială, Ioana Ciocan a coordonat programe de artă în spațiul public.

 

Attila Kim

Comisarul României pentru Bienala de la Veneția (2016-2019), Attila Kim a fost distins de Aspen Institute Romania pentru contribuția adusă patrimoniului cultural cu Arts and Society Leadership Award 2016. Attila Kim are studii doctorale în cadrul Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta și este câștigător a opt premii în cadrul Bienalei de Arhitectură București și a două premii Arhitext.

 

Despre Programul Expozițional ARCUB

Inițiat în anul 2016, Programul Expozițional ARCUB a adus în atenția publicului opere valoroase de artă, artiști consacrați și emergenți, sub îndrumarea istoricului de artă Erwin Kessler, a artistei Simona Vilău, a co-fondatorilor Aiurart – Alex  Radu și Dan Popescu, a curatorilor Olivia Nițiș, Marius Tița, Silviu Pădurariu. Printre cele mai notabile evenimente ale spațiului expozițional de la ARCUB, în perioada 2016-2018, s-au numărat expoziția solo „Contagiune a lui Dumitru Gorzo”, expoziția de artă postbelică autohtonă „Ucenicie printre arte. Sorin Costina, colecționar”, expoziția de grup a unor artiști emergenți „Life Is What Happens to You While You’re Busy Making Other Plans”, expoziția „Constantin Brâncuși: omul și lucrurile” realizată la 140 de ani de la nașterea artistului.

 

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508