spot_img

O REFLECŢIE DESPRE CÂINE, COADĂ ŞI COVRIGI

În sensul său profund, cuvântul „patriotism” – simţim cu toţii, dar nu spunem – s-a perimat inimaginabil de mult. Din toate punctele de vedere. Până acum 23 de ani, acest substantiv era rostit, într-o manieră agresivă şi ieşită din comun, de câteva sute de ori în fiecare zi. Cu toţii ajunsesem să nu mai înţelegem ce înseamnă. Nici acum. La un moment dat intrase în limbajul nostru casnic ca un fel de tic oral. Nimic mai mult. Valoarea lui sentimentală şi spirituală, sensul de sacralitate, emanat din semantica nu tocmai complexă a cuvântului, s-au pierdut cu desăvârşire. Simţim că au devenit atemporale şi puerile şi că, prin asta, am pierdut încrederea în noi sau, altfel spus, ne desconsiderăm voluntar faţă de valorile străine. Astăzi, oriunde ne-am afla, ne ferim cu discernământ să pronunţăm cuvântul „patriotism”. A devenit desuet. Chiar fugim de el ca dracul de tămâie.

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, definiţia patriotismului este simplă: „Sentiment de dragoste şi devotament faţă de patrie şi de popor, statornicit în decursul istoriei”. La nicio catedră din învăţământul preuniversitar şi superior nu se mai analizează semnificaţia acestui cuvânt, care încă mai există în vocabular şi este viu în istoria şi prezentul vieţii noastre. Nimeni nu are dorinţa sau curajul să spună tinerilor că românii îşi iubesc ţara nu pentru că e mare şi frumoasă, ci pentru că este mică, necunoscută şi mereu în pericol.

Aceste reflecţii ne-au asaltat gândirea precum ţânţarii fericiţi de prezenţa omului în geana serii. Reporterii celor mai importante canale de televiziune au năvălit cu entuziasm peste tinerii care au absolvit Bacalaureatul cu media generală maximă, adică 10,00. Evident, cei intervievaţi trebuiau să răspundă la singura şi principala întrebare, repetată până la saturaţie: „Unde vrei să urmezi facultatea?”. Răspunsul unic a fost: „În străinătate!”. Noi am simţit că dacă răspunsul ar fi fost altul, adică „la o Universitate din România!”, reporterul ar fi tăiat secvenţa şi i-ar fi şoptit ulterior tinerei sau tânărului „eşti o proastă!” şi, respectiv, „un prost!”. Asta pentru că, pe de o parte, i-ar fi stricat titlul reportajului, iar, pe de altă parte,  nu i s-ar fi răspuns la cerinţele date de „centru”, cerinţe de mândrie din care să reiasă că tinerii talentaţi şi bine pregătiţi în licee aleg să plece aiurea, acolo unde câinii umblă cu covrigi în coadă. Din cunoştinţele noastre, covrigii sunt o raritate internaţională.

Într-un alt reportaj, camera de luat vederi a surprins două adolescente, mai mult dezbrăcate decât îmbrăcate, care au picat Bac-ul. Etalând bijuterii pe care nicio nevastă nu le-ar fi văzut în 30 de ani de căsnicie, amândouă se îndreptau agale spre un oficiu al forţelor de muncă. Au depus cereri de şomaj. Se ştie că actualul guvern a aprobat acordarea, pe timp de-o jumătate de an, a unui ajutor financiar (şomaj) de 250 de lei pe lună pentru cei care nu au promovat Bacalaureatul. Nu comentăm decizia politică în această privinţă. Însă ne-am luminat când am auzit răspunsul uneia dintre domnişoare. La întrebarea „ce vei face cu banii?”, mititica a răspuns scurt,  cu părere de rău că nu a luat nicio notă de trecere la examen, „plec la mare!”.

În prezent, cea mai dezvoltată ramură economică românească este cea de panificaţie. La fiecare pas găseşti covrigul (covrigelul) uriaş şi gogoaşa înfuriată.

Alexandru Calmâcu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508