spot_img

MNLR celebrează Ziua Culturii Naționale

Vineri, 15 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române organizează o serie de evenimente. AgențiadeCarte.ro este partener media și vă prezintă programul evenimentelor.

■ Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul Companiei Naționale Poșta Română din Bdul. Dacia nr. 140, o miniexpoziție documentară cu titlul: Mihai Eminescu – „În mine bate inima lumii”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238, din 7 decembrie 2010, a fost publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010.

Poșta Română, ca instituție de tradiție a societății românești, se alătură astfel acestui demers al MNLR de promovare nu numai a marelui poet Mihai Eminescu, ci și a valorilor naționale și identitare ale culturii și civilizației românești.

■ Ora 9.30, Academia Română, Sala „Theodor Pallady” (Calea Victoriei 125)

Vernisajul expoziției Mihai Eminescu

Organizatori: Muzeul Național al Literaturii Române, Serviciul Manuscrise al Bibliotecii Academiei Române și Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Realizatori: Gabriela Dumitrescu, Cătălina Macovei, Ioan Cristescu.

Prezintă:

Gabriela Dumitrescu, șef Serviciu Manuscrise, Biblioteca Academiei

acad. Mircia Dumitrescu

conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române

■ Ora 13.00, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, Pitești – Argeș

Vernisajul expoziției Mihai Eminescu – „În mine bate inima lumii” (cărți, dicționare, reviste, albume, enciclopedii din colecția Bibliotecii Județene Argeș și a Muzeului Național al Literaturii Române), realizată în colaborare cu Institutul Cultural Român Chișinău.

Invitați: prof. univ. dr. Silviu Angelescu, poetul Pavel Șușară, prof. univ. dr. Lucian Chișu.

Amfitrion: Octavian Mihail Sachelarie, Directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”, Argeș

■ Ora 16.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti

Programul GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2015.

Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i ca invitaţi speciali pe Nadia Trohin şi Mircea Tiberian. Evenimentul va fi transmis în direct de către Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru). Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului este scriitorul Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural.

Intrarea la eveniment se face pe bază de invitaţie. Puteţi solicita invitaţii la adresa de email: cipariu@yahoo.com.

Organizatorii Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2015 sunt Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Asociaţia EURO CULTURART şi Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, cu sprijinul financiar al ICR şi al AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional).

Partenerii programului sunt OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi APLER – Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România.

Tânărul artist vizual Mihai Zgondoiu va realiza afişele, diplomele şi trofeele Galei Tinerilor Scriitori.

Gala Tinerilor Scriitori va acorda următoarele cinci premii: Tânărul Poet al anului 2015; Tânărul Prozator al anului 2015; Tânărul Critic al anului 2015; Tânărul Scriitor al anului 2015; Cartea de Poezie a anului 2015.

Juriul, compus din trei tineri critici literari (laureaţi ai ediţiilor 2012, 2013 şi 2014): Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian, a anunţat public nominalizările pentru Gala Tânărului Scriitor 2016, precum şi acordarea Premiului Cartea de Poezie a anului 2015 volumului “obiecte umane”, Editura Cartea Românească, semnat de Teodor Dună.

Premiul Cartea de Poezie a anului 2015 va fi oferit de către preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), dl. Radu Boroianu.

Laureaţii de până acum ai acestui prestigios premiu sunt Ioan Mureşan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014) şi Octavian Soviany (2015).

Nominalizările sunt:

TÂNĂRUL POET AL ANULUI:

Ionelia Cristea, Noaptea de gardă, Cartea Românească

Andrei Doboș, Valea rea, Cartea Românească

Ana Donţu, Cadrul 25, Max Blecher

Vlad Drăgoi, Eschiva, Cartea Românească

Robert G. Elekes, Aici îmi iau dinții-n spinare și adio, Tracus Arte

Aura Maru, du-te free, Cartier

TÂNĂRUL PROZATOR AL ANULUI:

Flavius Ardelean, Scârba sfântului cu sfoară roșie, Herg Benet

Andrei Mocuța, Literatura, Tracus Arte

Alexandru Voicescu, Malad, Herg Benet

TÂNĂRUL CRITIC AL ANULUI:

Daniel Puia-Dumitrescu, O istorie a Cenaclului de Luni, Cartea Românească

Laurențiu Malomfălean, Nocturnalul postmodern. Când visele imaginează hiperindivizi cu onirografii, Tracus Arte

Ionuț Miloi, Cealaltă poveste. O poetică a rescrierii în literatura română contemporană, Casa Cărții de Știință

■ Ora 19.00, Fundația DIGNITAS, Str. Anton Pann nr. 21

Vernisajul expoziției de ilustrație de carte: Alina Roșca

Prezintă: acad. Mircia Dumitrescu și conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Alina Roșca (1960-1991), artist grafic de mare talent, se naște la Craiova și urmează cursurile Liceului de Artă din același oraș. În 1980 se înscrie la secția de Grafică a Institului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, iar 2 ani mai târziu începe studiul sub îndrumarea artistului Mircia Dumitrescu.

Este remarcată încă din studenție, perioasă în care și începe să participe la numeroase expoziții și saloane naționale și internaționale (Franța, Olanda, Italia), lucrările sale fiind primite cu mult entuziasm atât de publicul larg, cât și de critică.

Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără ilustrațiile la volumul Codin de Panait Istrati, expuse la Paris, precum și cele ce însoțesc versurile lui Marin Sorescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508