spot_img

Mircea Cărtărescu, invitat la Festivalul Internaţional de Literatură PEN World Voices 2011, în SUA

Mircea Cărtărescu, Iulian Ciocan, Ioana Nicolaie şi Lidia Bodea reprezintă literatura română la Festivalul Internaţional de Literatură PEN World Voices 2011 (ediţia a VII-a), prezidat de Salman Rushdie, care se va desfăşura în perioada 25 aprilie – 1 mai 2011, la New York. Institutul Cultural Român din New York celebrează totodată centenarul Cioran, proiectând la Institutul Cervantes din New York documentarul „Apocalipsa după Cioran (Partea 1)” de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu.

PEN World Voices este cel mai important festival internaţional de literatură organizat la New York. În fiecare an, timp de o săptămână, festivalul aduce împreună peste 100 de scriitori din întreaga lume alături de omologii lor americani pentru a celebra cuvântul scris. Prezidat de Salman Rushdie, festivalul i-a avut ca invitaţi de-a lungul celor şase ediţii pe Nadine Gordimer, Toni Morrison, Orhan Pamuk, Umberto Eco, Ian McEwan, Mario Vargas Llosa, printre alţii.

În avanpremiera festivalului, Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie au fost prezenţi la Washington, D.C., pentru salonul de poezie Love is Real. Real is Love găzduit de Ambasada României pe 21 aprilie 2011, unde au citit o selecţie din textele lor şi au intrat în dialog cu publicul.

PEN World Voices debutează pe 25 aprilie 2011 cu un eveniment special intitulat Written on Water, în cadrul căruia Mircea Cărtărescu îl va însoţi pe Salman Rushdie, preşedintele festivalului, alături de scriitori de prestigiu precum Malcolm Gladwell, Giocanda Belli, Deborah Eisenberg, Evan Fallenberg, Hanif Kureishi, Andrea Levy, Amélie Nothomb, Wallace Shawn, Vladimir Sorokin sau Liao Yiwu, într-o serie de lecturi şi discuţii între invitaţi despre natura vie a scrisului.

Prezenţa lui Mircea Cărtărescu la festivalul de literatură este un prilej de întâlnire a reprezentanţilor comunităţii literare din New York cu apreciatul scriitor român. Dialogul va fi continuat printr-un cocktail oferit de Jill Schoolman, editor la Archipelago Books, editura care urmează să publice începând cu 2012 varianta engleză a trilogiei Orbitor de Mircea Cărtărescu.

Evenimentul A Literary Safari: A Unique Experience propune în data de 28 aprilie 2011 o explorare a celei mai extinse şi vechi comunităţi artistice din New York, aflată în inima boemului West Village, dar şi o întâlnire inedită cu scriitori invitaţi în festival. O fostă clădire industrială, Westbeth Center for the Arts este astăzi un spaţiu care găzduieşte 383 de ateliere de lucru şi apartamente de locuit. Publicul este invitat să descopere acest spaţiu precum şi pe autorii invitaţi, care vor susţine lecturi şi conversaţii, în spaţiul intim al apartamentelor şi atelierelor artiştilor rezidenţi ai Wesbeth. Mircea Cărtărescu participă la acest safari literar alături de scriitori precum Amélie Nothomb, Abdelkader Benali, John Burnside, Manuel de Lope, Deborah Eisenberg, Marcelo Figueras, Jonnas Hassan Khemiri, Michael Köhlmeier sau Hervé Le Tellier.

Organizatorii PEN World Voices au introdus în programul acestei ediţii o secţiune nouă, Celulloid Literature, găzduită de Institutul Cervantes din New York, în cadrul căreia vor fi proiectate filme documentare literare. Institutul Cultural Român din New York celebrează Centenarul Cioran prezentând, în data de 27 aprilie 2011, Apocalipsa după Cioran (Partea 1), un film de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu. Gabriel Liiceanu a realizat în 1991 cel mai amplu interviu luat filosofului şi eseistului Emil Cioran, cunoscut pentru aversiunea sa faţă de interviuri şi pentru refuzul său  de a fi filmat. Publicul pasionat de Emil Cioran va aprecia acest document excepţional, rar prezentat în SUA.

Un alt moment notabil din cadrul festivalului are loc în data de 30 aprilie 2011: lansarea antologiei Best European Fiction, organizat sub egida EUNIC (reţeaua Institutelor culturale naţionale din Uniunea Europeană) la care participă, cu sprijinul ICRNY, scriitorul Iulian Ciocan (Republica Moldova), alături de Frode Grytten (Norvegia) şi Andrej Blatnik (Slovenia). Editorul Aleksander Hemon şi autorul prefeţei, Colum McCann, vor purta un dialog despre literatura europeană în prezent, urmat de o serie de lecturi şi discuţii cu cei trei autori. Antologia Best European Fiction a fost publicată în noiembrie 2010 şi a primit deja numeroase cronici pozitive, fiind inclusă de către Los Angeles Times printre cele mai bune cărţi ale anului 2010.

Conferinţa The Writer’s Imagination and the Imagination of the State: Writers Respond to What’s Gone Wrong and How to Fix Things îi are printre participanţi pe scriitoarea Ioana Nicolaie şi pe Lidia Bodea, director general al editurii Humanitas. Aceştia vor semna un manifest comun care susţine soluţii paşnice la provocările lumii de azi, primul de acest fel din istoria festivalului.

Într-un eveniment paralel prezentat de ICRNY şi Hydrogen Jukebox şi găzduit de Cornelia Street Café în 28 aprilie 2011, Ioana Nicolaie se va alătura Savianei Stănescu şi lui Sharon Mesmer pentru o seară specială de poezie şi muzică intitulată Romaniacs. Acest trio poetic va fi acompaniat de trupa The Neerdowells şi amfitrionul Brant Lyon, iniţiatorul popularei serii de poezie şi muzică intitulată Hydrogen Jukebox.

Institutul Cultural Român din New York continuă seria evenimentelor dedicate literaturii cu Colocviul Internaţional Norman Manea, dedicat celei de-a 75 aniversări a scriitorului, care va avea loc la New York în 27-28 iunie 2011.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508