spot_img

”Meteoritul” sculptorului Marius Rițiu, la New York

Institutul Cultural Român de la New York susține participarea artistului român Marius Riţiu la Expoziţia anuală de grup din cadrul renumitului parc de sculptură new-yorkez Socrates Sculpture Park, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, 5 octombrie 2019. Proiectul sculptorului român va fi prezentat alături de lucrări de sculptură semnate de 15 artişti internaţionali, aleşi în urma unei strânse competiţii anuale. Sculptorul român a lucrat timp de 5 luni la opera pe care o va prezenta în acest weekend publicului din New York, de-a lungul unei rezidențe de creație oferite de prestigioasa Fundaţie Socrates Sculpture Park în perioada mai-octombrie a acestui an. Lucrarea lui Mariu Rițiu, intitulată ”Rock and Roll” (Sisyphus – Part II), are o dimensiune monumentală, de aproape 8 metri înălţime şi 2 metri lăţime, şi întruchipează un meteorit prăbuşit în mod neașteptat pe Pamânt. Este realizată printr-o tehnică specială, de „cupru bătut”, care face ca, în mâna sculptorului român, obiectele învăluite în cupru să se transforme alchimic în statui monumentale, stranii și pline de forță.

În cazul de faţă, artistul a plecat de la o structură geologică, un bolovan imens excavat de pe o stradă new-yorkeză aflată în construcție, pe care l-a preschimbat prin meșteșugul său original într-o structură cosmică, semănând cu un meteorit. În loc de soclu, acesta e plasat într-un coș de cumpărături supradimensionat, ca o metaforă a comercializării la care sunt supuse până și aparițiile cele mai celeste. După cum mărturisește chiar Rițiu, inspiraţia i-a venit într-o întâlnire „suprarealistă”, când a dat pe neașteptate de un bolovan pe o stradă din oraşul belgian Anvers, unde locuiește de mai mulţi ani, pe care l-a recuperat în atelierul său, cărându-l cu un coș de cumpărături.

Expoziţia de sculptură anuală, organizată de către Fundaţia Socrates Sculpture Park, e un eveniment cultural și artistic deja de tradiție, asteptat cu mare interes de către publicul și critica artelor vizuale. ICR New York colaborează pentru prima dată cu influenta organizație americană, într-un parteneriat instituțional care urmează să se dezvolte în anii următori.

Marius Rițiu (1984) a studiat sculptura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi la Academia Regală de Arte Frumoase din Anvers. A avut numeroase expoziţii în Belgia, Elveţia, Franţa, Olanda, România şi Statele Unite. Este un artist cu numeroase expoziţii internaţionale şi programe de rezidenţă: ISCP (International Studio & Curatorial Program), NYC, USA (2018), Open Source Gallery, NYC, USA (2015), Verbeke Foundation, Kemzeke, Belgium (2010). Operele artistului român aduc în atenţie importanţa patrimoniului, a graniţelor şi a conceptului de naţiune şi reprezintă o reflecţie asupra ideii de călătorie, mişcare şi migraţie. Sursa de inspirație își are originea în statutul artistului de imigrant est-european într-o țară din Europa de Vest.

Socrates Sculpture Park a fost fondat în 1986 de sculptorul vizionar Mark di Suvero, ca un spațiu de artă accesibil, dedicat susținerii artiștilor în producerea și prezentarea operelor de artă publice. În fiecare toamnă, Socrates Park, situat pe malul lui East River în fața unei panorame irezistibile a Manhattan-ului, găzduiește o expoziție de proiecte inedite, realizate de artiștii premiați prin Bursa Anuală Socrates. Executate la fața locului, în studioul parcului, în aer liber, aceste lucrări intră într-un dialog fertil cu istoria, peisajul și comunitatea dimprejur, exprimând direcțiile cele mai inovatoare din sculptura contemporană.
Mai multe detalii despre eveniment găsiţi pe website-ul ICRNY, cât şi pe pagina oficială a Socrates Sculpture Park.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508