spot_img

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, decernată Muzeului Municipiului București

Muzeul Municipiului București a primit recent Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Distincția a fost acordată „pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri”. Munca susținută dedicată Centenarului, care a fost astfel remarcată și evidențiată prin decernarea acestei medalii aniversare, s-a reflectat în concretizarea unui program complex care a inclus realizarea unor expoziții, emisiuni filatelice, proiecte de cercetare, conferințe publice, filme documentare și lansarea unor proiecte editoriale.

Dintre expozițiile realizate și care au putut fi văzute de public enumerăm: „Fizionomii unificatoare. «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară”, (Palatul Suțu, 17 noiembrie 2017 – 28 februarie 2019); „Bucureștii sub ocupație (1916-1918)”, (Palatul Suțu, 31 august-29 octombrie 2017; „Leipzig-București-Lipscani: o poveste europeană”, (Primăria orașului Leipzig, 6-15 martie 2018; Gara Centrală din Leipzig, 12 aprilie-6 mai 2018; Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, 17 mai-30 iulie 2018 și prezentarea filmului documentar la ICR Viena; „Războiul între mit și artă”, (Palatul Suțu, 5 aprilie-24 iunie 2018).

Proiectele de emisiuni filatelice, realizate în colaborare cu Romfilatelia, care s-au bucurat de succes sunt: „Renașterea României în Pictură”, „Miniaturi în arta bisericească”, „Un secol de istorie. Făuritori ai Marii Uniri”, „Nicolae Minovici – 150 de ani de la naștere”, „Avangardă literară românească” și „Mihai Kogălniceanu – lider al culturii și istoriei moderne”.

 

Un amplu proiect de cercetare a fost reconstituirea fizionomică a craniului istoric care a aparținut lui Mihai Viteazul. Această reconstituire a fost inclusă în expoziția „Fizionomii unificatoare. «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară” și este și în prezent în expunere permanentă la Palatul Șuțu.

De asemenea, o serie de evenimente publice au fost organizate în cadrul proiectului „Idei în Agora” și coordonate de Sorin Antohi cu următoarele teme: „România Mare 2.0 – De la insula de latinitate la arhipelagul global” (Simpozion, 23-24 noiembrie 2018); „Identități colective: limitele paradigmei naționale” (Conferință, 16 octombrie 2018); „Ideile României Mari“, Colocviu, 20 octombrie 2018); „Cântarea României Mari. Dezbatere despre memorializarea festivă a Centenarului” (Conferință, 18 decembrie 2018). Toate aceste evenimente s-au desfășurat la Casa Filipescu-Cesianu, din componența MMB.

 

Aparițiile editoriale au fost: „Leipzig-Bukarest-Leipziger Străße: eine europäische Geschichte / Leipzig – București – Lipscani – o poveste europeană” (volum disponibil doar limba germană), dr. Adrian Majuru (editor), dr. Dan Pîrvulescu, dr. Daniela Lupu, Editura MMB, 2018; „«Toți în unu» – Povestea unui proiect de țară”, editor coord. dr. Adrian Majuru, Editura MMB, 2019; „Bucureștii în primele decenii ale României Mari”, editor coord. dr. Adrian Majuru, Editura MMB, 2018.

 

Filmele documentare realizate în anul 2018 – „Evrei eroi în Primul Război Mondial”, „Leipzig – București – Lipscani, 200 de ani de poveste europeană”, „Mihai Viteazul și povestea reconstruirii chipului său”, „Pictori evrei în Primul Razboi Mondial”, „Memoria Cinematografică a Marelui Război 1914-1916”, „Femeile în razboi și pace – Regina Maria a României” și „București – 100 de ani” – rulează și în prezent în cadrul Cinema Museion, resursă disponibilă și online pe site-ul muzeului.

 

Pentru cele cinci-șase generații care s-au scurs între 1800 și 1920, harta viitorului a fost proiectul statului național unitar român, iar instrumentul de lucru se numea <<Toți în Unu>>. Iar începutul acestui drum s-a numit profesionalizare și s-a investit enorm în factorul uman. Din neantul valah al anilor 1800, a apărut o țară nouă în cincizeci de ani cu instituții moderne consolidate deplin peste alți cincizeci de ani. Iar acest lucru a fost posibil prin educație, pedagogie, școlarizare și, evident, profesionalizarea continuă a populației sale. Se impune ca operațiunea de reconstruire să înceapă cu o unealtă nouă, o creație de nou superior, cu funcție de surpriză invincibilă. Iar această unealtă nouă este reprofesionalizarea. României îi trebuie astăzi o „hartă a viitorului” deoarece în ultimii 30 de ani de libertate de opinie și de atitudine, foarte puține au fost demersurile pozitive, susținute prin argumente constructive, cu repere clare și etape care trebuie urmate. Un proiect de țară nu se poate înfăptui decât printr-o populație sănătoasă, educată și bine informată, demers la care Muzeul Municipiului București se străduiește să contribuie zi de zi prin munca susținută pe care o desfășoară”, a declarat Adrian Majuru, istoric, antropolog, manager al MMB.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508