spot_img

Marcel Tolcea, susţinut de Reţeaua Muzeelor din România

Asociaţia Naţională a Muzeelor din România a trimis, pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro, un comunicat prin care îşi exprimă solidaritatea cu omul de cultură Marcel Tolcea, fostul manager al Muzeului de Artă din Timişoara, care a fost demis în urma unei evaluări. Redăm, mai jos, textul integral.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) se solidarizează cu domnul Marcel Tolcea, managerul Muzeului de Artă din Timişoara, şi este dezamăgită de modul absolut neprofesionist de evaluare a acestuia de către comisia stabilită de Consiliul Judeţean Timiş, ordonatorul de credite al muzeului. Reţeaua Muzeelor priveşte de asemenea cu îngrijorare ceea ce pare a deveni un fenomen naţional de decapitare a multor manageri de muzee, cu referire la aceia care au reuşit lucruri bune pentru instituţiile pe care le-au condus, într-un context managerial destul de precar şi de ineficient. Mediul politic şi legislativ se dovedeşte a fi principala piedică pentru transformarea muzeelor în parteneri valizi în relaţia lor cu publicul şi în dezvoltarea capacităţii organizaţionale.
Reţeaua Muzeelor va medita asupra acestei crize a relaţiei ordonator de credite – manager de muzeu şi va încerca să identifice o serie de soluţii de securizare a acestuia din urmă, prea vulnerabil şi prea demotivat pentru a conduce un muzeu aşa cum noile tendinţe le solicită.
Reţeaua Muzeelor face apel la managerii de muzee să devină fermi şi curajosi în faţa abuzurilor ordonatorilor de credite, acolo unde acestea există, să nu se gândească decât la binele organizaţiei pe care o conduc şi să nu mai accepte umilinţe şi activităţi impuse, fără valoare, care vor arunca în anonimat nu numai muzeul, dar şi personalitatea managerului. RNMR le va fi mereu alături şi îi va susţine.
Această campanie de înlocuire abuzivă a unor directori aflaţi peste media valorică se încadrează într-un context mai larg de criză profundă a comunităţii muzeale, afectată de atacurile nefondate venite din partea unor asociaţii care nu înţeleg scopul şi etica muzeelor (vezi cazul expoziţiei “The Human Body” de la Muzeul Antipa şi cazul atacurilor homofobe ce au vizat Muzeul Naţional al Ţăranului Român), alimentate şi de incompetenţa profesională şi de proasta inspiraţie a Ministrului Educaţiei de a interzice vizitarea unui muzeu în România, de retrocedările care, deşi unele justificate, nu generează soluţii alternative din partea ordonatorilor de credite, aspect ce contribuie la întreţinerea unei stări de incertitudine şi de haos. Toate acestea aduc un deficit de imagine aproape insurmontabil comunităţii muzeale afectate de lipsa publicului şi de probleme de exprimare din motive atât interne cât şi externe. La toate se vor adăuga aprobarea şi aplicarea modificărilor aduse OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, care vor transforma managerii culturali în marionete fără strategie personală şi fără autoritate, la ordinele instituţiilor tutelare.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va trimite luni un protest CJ Timiş, însoţit de rugămintea de a pune la dispoziţia Reţelei rapoartele de activitate ale managerilor timişoreni evaluaţi în această sesiune şi rapoartele de evaluare ale comisiilor, pentru a putea face o evaluare a gradului de rea intenţie care a existat în evaluarea domnului Marcel Tolcea, dacă se va putea vorbi, fireşte, de aşa ceva. Documentele vor fi solicitate în conformitate cu Legea Transparentei Informaţiilor (52/2003). De asemenea, în cazul în care vom găsi elemente de rea credinţă şi de incompetenţă profesională în rândul evaluatorilor, RNMR va încuraja şi va oferi asistenţă domnului Tolcea pentru chemarea în instanţă a acestor evaluatori care nu se pot juca cu destinele profesionale şi umane ale unor manageri de muzee ce îşi pot compromite imaginea şi cariera definitiv. Considerăm că această abordare ar putea reprezenta o soluţie de a contracara acţiunile iresponsabile venite din partea unor evaluatori care devin executanţi ai intereselor nocive ale unor autorităţi ale statului care îşi imaginează că pot face orice fără a suporta consecinţele legii.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508