spot_img

Manifestări dedicate Zilei Naționale a României organizate în rețeaua ICR din străinătate

În fiecare an, reprezentanțele Institutului Cultural Român în străinătate acordă o atenție deosebită sărbătorii Zilei Naționale, organizând cu acest prilej o serie amplă de manifestări culturale, în colaborare cu Misiunile diplomatice ale României din țările de reședință. AgențiadeCarte.ro vă prezintă manifestările dedicate Zilei Naționale a României organizate în rețeaua ICR din străinătate.

* ICR Chișinău marchează Ziua Națională printr-un concert extraordinar de muzică clasică, organizat, marți, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, care este susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, și de celebrul violonist român Alexandru Tomescu.

Un alt eveniment organizat de ICR Chișinău cu acest prilej este concertul „Sub Zodia Mariei”, în data de 5 decembrie, care va avea loc la Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”, fiind susținut de Maria Gheorghiu (Gorghiu).

* ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează o serie de concerte susținute de Ansamblul Cununa Carpaților la Edirne, Ankara și Istanbul, pe 27, 29 noiembrie și pe 1 decembrie.

* ICR Viena și Ambasada României în Republica Slovacă marchează Ziua Naţională a României printr-un concert extraordinar al artistului și dirijorului Nicolae Voiculeț (nai) alături de Klaus Dieter Untch (orgă) şi Orchestra România, pe 1 decembrie, la Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava.

* ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, organizează marți un concert susținut de Cvartetul Contempo la Sala Grunewald a Filarmonicii din Stockholm.

* De asemenea, ICR Lisabona sărbătorește importantul eveniment prin prezentarea colecției „Zestrea” by Liliana Țuroiu. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei părți din colecție în cadrul recepției organizate de Ambasada României în Republica Portugheză, în data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expoziției, care va fi deschisă până la 12 decembrie. Totodată, ICR Lisabona continuă seria evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, în perioada 2 — 6 decembrie.

* ICR Bruxelles organizează trei evenimente menite să puncteze Ziua Națională a României, ICR susținând, în perioada 2 — 4 decembrie, turneul Corului de Copii și Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române la Bruxelles și la Anvers. Tot pe 2 decembrie va avea loc vernisajul Bienalei Internaționale de Sticlă, la Haacht/ Belgia, expoziția fiind deschisă până pe 11 decembrie.

Totodată, în perioada 29 noiembrie — 1 decembrie, ICR Bruxelles organizează două concerte la Luxemburg și la Haga, susținute de Maria Gheorghiu și Cătălin Milea.

* ICR Tel Aviv organizează pe 30 noiembrie un concert de muzică populară românească din zona Munteniei, cu ocazia celebrării Zilei Naționale, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

* ICR Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, sărbătorește Ziua Națională printr-un eveniment care cuprinde momente muzicale susținute de violonista Clara Cernat, un alt proiect al ICR Madrid, în parteneriat cu Asociația Culturală Obatala din Coslada, fiind expoziția „Instantanee de iarnă. Măști și costume tradiționale” — Fotografii de Florin Andreescu, care va fi expusă la Centrul Civic „El Cerro” din Coslada, până pe 20 decembrie.

* Ziua Națională este marcată și de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneția prin realizarea expoziției Abel de George Mircea în Noua Galerie. Deschisă în perioada 1 — 21 decembrie, aceasta include aproximativ 20 de picturi realizate de artist între 2006 și 2015.

* ICR Beijing va organiza, marți, la sediu, vernisajul expoziției de fotografie „România prin imagini”, iar pe 2 și 5 decembrie — două recitaluri de pian și fagot susținute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei.

* ICR Praga organizează, pe 4 decembrie, un concert extraordinar Nicolae Voiculeț pe scena din Piața Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga, iar ICR New York sărbătorește evenimentul prin trei concerte, din programul „Duelul viorilor”, susținute de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, în datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, și respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC.

* În cadrul „Seriei Concertelor Enescu”, ICR Londra oferă publicului, pe 2 decembrie, recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniță, dedicat Zilei Naționale, iar Accademia di Romania din Roma propune, în aceeași zi, un concert tradițional de colinde „Armonii de Crăciun”, susținut de grupul vocal Arpeggio&Roua și invitații săi.

* ICR va organiza, cu ocazia Zilei Naționale, un concert extraordinar susținut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie, la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședința ambasadorului României în Republica Franceză.

Mai multe detalii pe:  icr.ro/pagini/manifestari-dedicate-zilei-nationale-a-romaniei-organizate-in-reteaua-icr-din-strainatate

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508