spot_img

Livius Ciocârlie și Marian Drăghici, laureați pentru Opera Omnia la Festivalul ”Tudor Arghezi”

În perioada 30 mai – 1 iunie 2014, la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești, județul Gorj, s-a desfășurat ediția a XXXIV-a a Festivalului Internațional de Literatură ”Tudor Arghezi”. Duminică, 1 iunie 2014, în sala de conferințe a Primăriei orașului Târgu Cărbunești a avut loc Gala laureaților. Livius Ciocârlie și Marian Drăghici au primit premiul pentru Opera Omnia și titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Cărbuneşti. AgențiadeCarte.ro vă prezintă palmaresul acestei ediții.


1. Premiul Naţional de literatură – OPERA OMNIA, pentru scriitori români şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Cărbuneşti:
– Livius Ciocârlie şi Marian Drăghici pentru poezie.
Premiile acordate de Uniunea Scriitorilor Bucureşti şi Institutul Cultural Român

2. Premiul Tudor Arghezi, pentru Opera Omnia şi titlul de Cetăţean de Onoare, acordate unor scriitori de prestigiu din afara graniţelor ţării:
BALAZS F. ATTILA (Ungaria) şi OGNEAN STAMBOLIEV (Bulgaria).
Premiile au fost acordate de CJCPCT Gorj

3. Premiul OPERA OMNIA atribuit unor scriitori de origine gorjenească, acordat de Liga culturală FIII GORJULUI, Bucureşti, a fost decernat scriitorului MIRCEA BÂRSILĂ.

4. Premiul OPERA PRIMA (volum de debut în poezie, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a fost obţinut de – Simona Dumitrache, Caracal

5. Secţiunea CUVINTE POTRIVITE, pentru volum de poezie în manuscris, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, nu a fost acordat, suma redistribuindu-se la sectiunea Opera Prima ca Premiul special al juriului pentru volum de debut şi a fost obţinut de Gabriel Nicolae Mihăilă, Galaţi

6. SECŢIUNEA BILETE DE PAPAGAL, pentru grupaj de poezie
– Premiul I, acordat de CJCPCT Gorj
– Georgescu Irina Roxana, Medgidia, Constanţa
– Premiul II, acordat de Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”
– Popescu Marina, Bucureşti
– Premiul III, acordat de Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Tg-Cărbuneşti
– Vasile Pintilie, Piatra Neamţ
– Menţiune acordată de Consiliul Judeţean Gorj prin CJCPCT Gorj
– Ghiţan Emilia, Reşiţa

7. SECŢIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, Premiul, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a fost obţinut de Ion Simuţ, Oradea
8. SECŢIUNEA DE PROMOVARE A OPEREI ARGHEZIENE ŞI A FESTIVALULUI
– patru premii, acordate de CJCPCT Gorj:
– Peter Waugh (Marea Britanie),
– Hanane Aad (Liban),
– Eliza Macadan (Italia),
– Ivan Kancev (Bulgaria)
În cadrul Festivalului la concursul destinat elevilor, Premiile Moştenirea Arghezi,
acordate de Primăria şi Consiliul Local Tg-Cărbuneşti, au fost obţinute de:
– pentru poezie:
– Radu Vasilica Luiza, clasa a X-a, Tg. Cărbuneşti,
– Chibzuloiu Evelina, clasa a XI-a, Tg. Cărbuneşti
pentru eseu:
– Ivăniş Victoria Andreea, clasa a XI-a, Tg. Cărbuneşti

”Aș vrea să vă mulțumesc tuturor cel puțin pentru trei lucruri: în primul rând pentru că ați acceptat și ați dat personalitate, pentru darul pe care ni l-ați făcut, extrem de prețios. Ne-ați dpruit fiecare cîte două, trei sau patru zile din viața dumneavoastră. Și este un lucru extraordinar. Și aș vrea să vă mulțumesc pentrun că ați accdeptat, vrând nevrând, să intrați în mitologia acestui festival și să deveniți legendele noastre, pentru că sunt sigur că și peste 10 sau 20 de ani vor spune oameni că da, am stat la masă cu acești oameni. Toate acetse lucruri vor deveni, într-o perioadă scurtă de timp, mitologie”, le-a spus Ion Cepoi, directorul festivalului, tuturor celor prezenți la eveniment.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508