spot_img

LitVest 2015

În perioada 23 – 25 septembrie 2015, la Timișoara, se va desfășura cea de-a patra ediție a „Vestivalului Național de Literatură LitVest”. Organizat de Biblioteca Județeană Timiș, festivalul este (și) un omagiu adus personalității tutelare a instituției. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

La 80 de ani de la nașterea lui Sorin Titel (1935) și la 30 de ani de la trecerea sa (1985), Biblioteca Județeană Timiș devine  Biblioteca Județeană Timiș Sorin Titel. Faptul se înscrie, alături de reeditarea prozei titeliene în colecția de opere fundamentale a Academiei Române (2005), în linia unei recuperări esențiale: a unuia dintre numele de prim rang ale prozei postbelice.

Inițiativa instituției s-a bucurat de susținerea directă a Consiliului Județean Timiș, Academiei Române, a doamnei Ligia Titel-Brînzănescu, sora romancierului, precum și a numeroase personalități culturale.

Biblioteca Județeană Timiș, câștigătoare, în 2012 & 2013, a premiului pentru cea mai bună bibliotecă la gala industriei de carte din România, Bun de tipar, este onorată să poarte numele unuia dintre romancierii de vârf ai Europei Centrale.

Invitați: Ligia Titel-Brînzănescu, Carmen Mușat (eseist, redactor-șef „Observator Cultural”), Caius Dobrescu (poet, prozator, eseist), Șerban Foarță (poet, traducător, eseist), Cristian Fulaș (romancier, editor), Bogdan Ghiu (poet, traducător, eseist), Ștefan Manasia (poet, publicist), Viorel Marineasa (prozator, publicist), Ioan Moldovan (poet, director al revistei „Familia”), Ioan Pintea (poet, director al Bibliotecii Județene George Coșbuc, Bistrița-Năsăud), Mircea Pora (prozator, publicist), Alexandru Potcoavă (prozator, poet), Traian Ștef (poet, redactor-șef al revistei „Familia”), Mihail Vakulovski (prozator, traducător, redactor al revistei „Tiuk”).

LITVEST 2015 (selecție)

Miercuri, 23 septembrie

Ora 2000, Piața Victoriei, spațiul cu bănci dintre ceas și fântâna cu pești. Se vor citi, sub genericul Banca de litere. Lecturi așezate, fragmente de Sorin Titel. Un text împărțit în paisprezece pasaje. Parcurgerea sa va echivala cu turul celor paisprezece bănci din perimetru. Iluminat artistic asigurat de Elba. Sesiunea de lectură marchează schimbarea denumirii instituției în Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”.

Joi, 24 septembrie

Orele 1000 – 1400, Literatura, curente alternative, ore experimentale, dezbateri cu elevii și profesorii la: Colegiul Economic F. S. Nitti, Liceul Pedagogic Carmen Sylva, Colegiul Național C.D. Loga, Liceul Teoretic J. L. Calderon.

Ora 1800, Librăria Cartea de nisip, Str. Victor Vlad Delamarina, nr. 1.

Lansare Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest), de Bogdan Ghiu. Amfitrioni: Carmen Mușat și Daniel Vighi.

Vineri, 25 septembrie

Ora 1200 – 1800 , o expoziție-experiment acaparează centrul Timișoarei, porțiunea dintre Teatrul Național și ceas. Colecțiile Fototecii B.J.T. (2012-2015) vor fi expuse pe șevalete, într-o scenografie inedită.

Ora 1800, Centrul Cultural Francez, Bulevardul C. D. Loga, nr. 46.

Vernisajul pictorialelor realizate în tabăra de creație literară a B.J.T., Fârdea 2015. Fotografii de Constantin Duma.

Prezintă Caius Dobrescu și Viorel Marineasa.

&

Lansare „Femeie, iată fiul tău”, de Sorin Titel, reeditare la editura Gestalt Books. Prezintă Cristian Fulaș și Tudor Crețu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508