spot_img

Lista scriitorilor care nu sunt lăsaţi să voteze la alegerile USR

Scriitorul Dan Mircea Cipariu a depus marţi, 10 septembrie 2013, la secretariatul Uniunii Scriitorilor din România, Contestaţia nr. 27 prin care a cerut repunerea în drepturi a membrilor care nu sunt lăsaţi să voteze pentru că nu şi-au plătit cotizaţia în 2012. Acest fapt se constituie într-o încălcare gravă a Statutului Uniunii Scriitorilor din România precum şi a legislaţiei în vigoare. La secretariatul USR a mai fost înregistrată scrisoarea poetului Vasile Poenaru adresată vicepreşedintelui USR, Gabriel Chifu, în care se cere oficialului USR să renunţe imediat la o “hotărâre arbitrară, nestatutară, nelegală” prin care se încalcă dreptul la vot al membrilor USR. Iată doar câţiva scriitori din cei peste 300 din Bucureşti cărora li se refuză dreptul de a vota deşi şi-au plătit cotizaţia la zi sau nu sunt în termenul legal de a fi suspendaţi: Nora Iuga, Cornelia Maria Savu, Bogdan Ghiu, Vasile Poenaru, Gabriela Creţan, Grigore Şoitu, Toma George Maiorescu, Ioan Groşan, Stelian Ţurlea, Radu Aldulescu, Niculae Stan, D.R. Popescu, Corneliu Leu, Dinu Săraru, Valentina Pituţ, Dan Shafran, Dorin Tudoran, Mihai Şora, Andrei Oişteanu, Gabriel Liiceanu.

CONTESTAŢIE

În atenţia Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România

Subsemnatul Dan Mircea Cipariu, candidat la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din România, formulez prin prezenta următoarele cereri:

1.Recuzarea domnului Nicolae Prelipceanu din funcţia de preşedinte al Comisiei de Monitorizare a Alegerilor. Domnia sa a fost ales de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din România pentru a fi imparţial cu candidaţii şi pentru a asigura aplicarea articolului 27 şi a anexei 3 din Statutul Uniunii Scriitorilor din România. Dl. Nicolae Prelipceanu se dezice de imparţialitatea cerută unui preşedinte al Comisiei de Monitorizare a Alegerilor prin faptul că participă la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Filialei USR Bucureşti- Poezie devenind, astfel, contracandidatul unuia dintre cei doi scriitori înscrişi în competiţia pentru alegerea preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România. Nu poţi intra pe terenul alegerilor şi jucător, şi judecător! Cum îl ştiu drept un om cu principii, sunt convins că dl. Nicolae Prelipceanu va alege, înaintea unei decizii a Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România, între a fi jucător şi judecător! Atrag atenţia Comitetul Director al USR că în cazul în care nu va soluţiona această incompatibilitate mă voi adresa Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti conform prerogativelor art. 23 (2) din OG nr.26/2000.

2. Repunerea în drepturi a membrilor care nu sunt lăsaţi să voteze pentru că nu şi-au plătit cotizaţia în 2012. Acest fapt se constituie într-o încălcare gravă a Statutului Uniunii Scriitorilor din România precum şi a legislaţiei în vigoare. Întemeiem această cerere pe următoarele argumente:

Conform încheierii din 17 aprilie 2013, pronunţată în dosarul nr.16099/299/2013, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a luat act de modificările la Statutul USR. Toate hotărârile luate de conducerile USR nu pot lucra retroactiv. Art.8(b) din Statutul USR precizază următoarele: “Dacă membrul U.S.R. nu-ţi achită cotizaţia pe o perioadă de cel puţin un an, el e suspendat din drepturi”. Cum Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a încheiat hotărârea în dosarul nr.16099/299/2013  la 17 aprilie 2013, calcularea oricăror acte disciplinare şi punitive începe cu această zi de 17 aprilie 2013. Mai gravă este situaţia în care membrii USR şi-au plătit cotizaţia, după o dată adoptată printr-o hotărâre nestatutară a Consiliului Uniunii Scriitorilor din România. Consiliul U.S.R. din 10 iunie 2013 a hotărât că membrii U.S.R. care nu şi-au plătit cotizaţia pe anul 2012 până la această dată sunt suspendaţi, neavând dreptul să aleagă şi să fie aleşi anul acesta. Anexa 4, art.5, din Statutul USR afirmă clar: “În momentul plăţii cotizaţiei pe toată perioada restantă, membrul U.S.R. care a fost suspendat este repus în drepturi după aceeaşi procedură”. În concluzie, solicit intrarea în legalitate şi un anunţ oficial din partea Comitetului Director al USR prin care toţi colegii care şi-au plătit cotizaţia până în anul 2012 să poată vota.

Atrag atenţia Comitetul Director al USR că în cazul în care nu va soluţiona o prevedere vădit nestatutară mă voi adresa Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti conform art. 23(2) din OG nr.26/2000.

Cu cele mai bune gânduri,

Dan Mircea Cipariu

10 septembrie 2013

*

Scrisoarea domnului Vasile Poenaru adresată domnului vicepreşedinte Gabriel Chifu

Stimate Domnule Chifu,

Am înțeles de la mai mulți confrați, membri ai Uniunii Scriitorilor, că dumneavoastră sunteți vocea numărul unu a Comitetului Director care susține sus și tare că membrii care nu au plătit cotizația pe anul 2012 până la data de 10 iunie 2013 sunt suspendați din drepturi și nu au drept de vot la adunarea pentru alegeri din toamna aceasta.

Am înțeles de asemenea că vi s-a explicat foarte clar că această hotărâre nu are nicio bază statutară sau legală și că reprezintă numai un abuz nemaiîntâlnit de putere și o demonstrație gratuită de forță, menită să timoreze pe membrii alegători, să vicieze și să influențeze rezultatele alegerilor din cadrul organizației noastre profesionale; dar că nu vreți să dați înapoi și să recunoașteți greșeala pe care o faceți cu această hotărâre.

Îmi fac totuși datoria ca, sine ira e studio, să vă explic și eu de ce această hotărâre a Comitetului Director este complet arbitrară și nelegală și trebuie anulată imediat.

  1. În statut scrie foarte clar că e nevoie să treacă „cel puțin un an” de la neplata cotizației pentru ca un membru să poată fi declarat suspendat din drepturi. Cum termenul ultim de plată a cotizației pe anul 2012 este ultima zi a anului, adică 31 decembrie 2012, rezultă că, pentru ca un membru să poată fi suspendat din drepturi, trebuie ca el să nu-și plătească cotizația până la data de 1 ianuarie 2014, nicidecum 10 iunie 2013.
  2. Tot în statut scrie de asemenea foarte clar că, atunci când un membru își plătește la zi cotizația, este repus în drepturi. Deci toți membrii care ajung cu cotizația la zi în ziua alegerilor, au dreptul de a-și exercita votul.
    Cutuma este ca membrii USR să ajungă cu plata cotizației la zi chiar în ziua alegerilor. Ca să schimbați cutuma, aveți nevoie de timp, răbdare și motivație. Ce motiv aveți să înlăturați de la vot aproape jumătate dintre membrii USR, obișnuiți de o viață cu plata cotizației în ziua votării?
  3. Statutul curent a intrat în vigoare în acest an. El poate să vorbească despre cotizațiile pe anul 2013 și pe următorii ani. Nu se poate referi la cotizațiile din anii trecuți, care sunt reglementate de statutul anterior, valabil în cursul anului 2012.
  4. O hotărâre a Comitetului Director trebuie să respecte limitele statutare, nu poate adăuga statutului. Un act inferior ca forță juridică nu poate să se substituie legii (statutului) sau să adauge la lege (la statut).
  5. Neplata cotizației pe 2012 în cursul respectivului an nu a fost din partea nimănui un act de rea-credință sau de revoltă, care să necesite reprimarea în forță. Pur și simplu era firesc și uman să trimiteți înștiințări oamenilor prin care să-i rugați să achite cotizația restantă, eventual până la data de 10 iunie 2013, dacă această dată are pentru dumneavoastră o semnificație specială. Scriitorii nu sunt oameni bogați și strâng cu greu suma de cotizație, deși unora li se pare mică. În plus, mulți dintre ei nu pot să se deplaseze la sediul unde se face încasarea. Ei trebuie înțeleși și ajutați de organizația din care fac parte, pentru că de aceea fac parte din ea, pentru întrajutorare și susținere materială, morală și profesională. Statutul, la articolul nr. 1 spune că USR se constituie “în scopul de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale şi morale ale membrilor ei”, iar nu în scopul ca membrii să fie îngenunchiați, amenințați și umiliți cu câteva luni înaintea alegerilor și în ziua alegerilor.

Prin urmare, vă rog să renunțați imediat la această hotărâre arbitrară, nestatutară, nelegală și de-a dreptul jignitoare și umilitoare pentru cei aproape jumătate din membrii USR pe care îi puneți pe coji de nucă, suprimându-le dreptul statutar (unii dintre ei, nume grele, de mare importanță literară și culturală, ca D. R. Popescu și Corneliu Leu).

Vă rog să vă recunoașteți greșeala și s-o îndreptați cât mai este timp, și atunci noi, membrii de rând, vom înțelege că errare humanum est. Dacă perseverați în această greșeală, nu numai că este diabolicum, dar îl și puneți într-o situație foarte delicată pe domnul profesor Nicolae Manolescu, distins liberal căruia îi repugnă procedurile dictatoriale.

În plus, dacă persistați în a îmi încălca drepturile statutare, mă simt nevoit să recurg la instanța judecătorească, unde voi cere să se anuleze rezultatele viciate ale unor alegeri complet nedemocratice și nestatutare și să mi se ofere o compensație financiară substanțială pentru daunele morale produse prin prin faptul că m-ați împiedicat să iau parte la vot.

Îi rog de asemenea pe colegii mei din USR cărora li se încalcă dreptul de vot să ceară și ei prin instanță anularea alegerilor și daune morale.

Cu stimă,

Vasile Poenaru

Membru USR cu cotizația plătită la zi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508