spot_img

Limba şi literatura română, la Zilele Studiilor Romanice de la Universitatea Comenius, Bratislava

În perioada 29-30 septembrie 2017, la Bratislava, Slovacia, Catedra de Limbi Romanice a Facultăţii de Litere din cadrul Universității Comenius din Bratislava organizează Conferința Științifică Internațională ZILELE STUDIILOR ROMANICE intitulată DIALOGUL LUMILOR ROMANICE ÎN CONTEXTUL EUROPEI CENTRALE ȘI DE EST.

Scopul conferinţei este continuarea tradiţiei întâlnirilor reciproce dintre cercetǎtorii și doctoranzii romanişti pe tǎrâmul celei mai vechi facultăţi de litere din Slovacia. Conferinţa este împărţită pe cinci secţiuni, în funcţie de limba comunicărilor (spaniolă, franceză, italiană, portugheză şi română).
În acest an subiectul principal este prezentarea şi analiza dialogului lumilor romanice în contextul Europei Centrale și de Est, temele conferinței fiind:

• Locul limbilor, literaturilor și al culturilor romanice în Europa Centrală și de Est;
• Relațiile literare, culturale, istorice, sociale și lingvistice: influențe și paralelisme între lumea romanică și Europa Centrală și de Est;
• Limbile şi Literaturile naționale: schimbări în configurarea identității și dialogul transfrontalier din spațiul Europei centrale de azi;
• Problemele și deschiderile plurilingvistice în literatură și traductologie;
• Literatura exilului și a emigrației.

Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea doamnei prof. Daniela Sitar-Tăut la acestă conferinţă. Pentru a valorifica acest eveniment, doamna prof. Sitar-Tăut va lansa volumul Receptarea Culturii române în Slovacia după 1989. Portrete de romȃnişti, volum care atestă pasiunea susţinută pentru studiile culturale şi pentru schimbul intercultural dintre România şi Slovacia ce durează de aproape 500 de ani, şi totodată, reflectă experienţa domniei sale ca lector la Universitatea Comenius din Bratislava, în perioada 2010 -2014.

Programul conferinţei

Program comun

Vineri, 29 septembrie

09,00 – 10, 00 – Înregistrări (sala nr. 16)

10,00 – 10, 45 – Deschiderea oficială (sala 127)

10,45 – 11, 30 – Comunicări în plen (sala 127)

11,30 – 12, 30 – Prânz (cantina facultății)

13,00 – 18, 30 – Prezentarea comunicărilor pe secțiuni

20,00 – Recepție (în incinta facultății)

Programul secțiunii de limba și literatura română (sala 358)

13,00 – 14, 30 Prezentarea comunicărilor, coordonator: Jana Páleníková

1. CIOBAN Florin (Budapesta – Oradea) –  Cătălin Dorian Florescu – de la marele debut la marile romane

2. ORIAN Georgeta (Alba Iulia) – Sincronie în diacronie. Trei vârste ale exilului cultural românesc

3. ALBU Mihaela (Craiova) – Despre exil, după exil (Prezentare, analiză retrospectivă și receptare contemporană a literaturii și revuisticii românești)

4. ANGHELESCU Dan (Uniunea scriitorilor din România) – Vintila Horia / Credință și cunoaștere

5. CRĂCIUNESCU Pompiliu (Timișoara)  – Un nomad imobil: ”Țăranul de la Dunăre”

15,00 – 16,30 – prezentarea comunicărilor, coordonator: Florin Cioban

1. MIRONESCU Andreea (Iași) – (Post)memoria comunismului în literatura română de după 1989. Schiță tipologică

2. PRADA Georgeta Elena (Galați)  – Prises journalistiques de la Roumanie post-totalitaire dans Luc, le Chinois et moi de Felicia Mihali

3. MIRONESCU Doris (Iași) – Contact, context, comparație. M. Blecher în literatura mondială.

4. OPRESCU Florin (Viena / Timișoara) – Convulsia frumosului suprarealist între Nadja (A. Breton) și Zenobia (G. Naum)

5. SITAR-TĂUT Daniela (Baia Mare) – Receptarea culturii române în slovacia după 1989. Portrete de romȃnişti

6. MIHEȚ Marius (Bratislava) – Jaroslav Seifert – identități sub acoperire

17, 00 – 18,30 – prezentarea comunicărilor, coordonator: Marius Miheț

1. SANDU Elena (Timișoara) – Cauze și mecanisme ale lărgirii semantice și/sau ale resemnificării lexemelor din limba română actuală

2. ZĂBAVĂ Elena-Camelia (Craiova) – Memoriile lingvistului Alexcandru Niculescu – un bildungsroman

3. DORKO Martin  -Manifestările superstratului slav în unitățile frazeologice din limba română

4. STĂNILĂ Adrian (București, doctorand) – Politica matrimonială a domnilor Valahiei, în secolul al XIV-lea

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508