spot_img

Les Films de Cannes à Bucarest

În perioada 14-24 octombrie 2011 se desfăşoară festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, organizat de către compania de distribuţie Voodoo Films. Prima zi îi este dedicată regizorului Radu Muntean, care se va întâlni cu spectatorii după proiecţia filmelor sale, programată la ora 19.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din Bucureşti. Festivalul se deschide oficial vineri, 14 octombrie 2011, la 20.30, la Cinema Studio, cu o comedie despre lumea Vaticanului, venită direct de la Cannes – „Habemus Papam”, în regia lui Nanni Moretti.

Primul film proiectat în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (vineri, ora 13.00, la Cinema Studio) este cel care va şi închide, rotund, festivalul: „Marfa şi banii”, în regia lui Cristi Puiu. Acum 10 ani, pelicula deschidea seria de selecţii la Cannes a unei noi generaţii de regizori, celebraţi anul acesta în festival sub titulatura „De la film de şcoală, la film de Cannes”. Un scurtmetraj de şcoală realizat în Elveţia, „Înainte de micul dejun” (1995), va preceda lungmetrajul.

Un calup de scurtmetraje româneşti adună, de la 15.00, la NCRR, câteva dintre producţiile premiate în ultimii ani la Cannes: „Trafic” (Cătălin Mitulescu – Palme d’Or, 2004); „Călătorie la oraş” (Corneliu Porumboiu – Premiul II Cinefondation, 2004); „Marilena de la P7” (Cristian Nemescu – Semaine de la Critique, 2006); „Megatron” (Marian Crişan – Palme d’Or, 2008); „Interior, scară de bloc” (Ciprian Alexandrescu – Cinefondation, 2008).

Radu Muntean, selecţionat de două ori la Cannes, cu „Boogie” (Quinzaine des Réalisateurs, 2008) şi „Marţi după Crăciun” (Un Certain Regard, 2010), va vorbi despre participarea sa la cel mai mare festival din lume, despre experienţa din şcoală, trecerea la lungmetraj şi cel mai recent film al său. Înainte de „Marţi după Crăciun” va rula scurtmetrajul „Ea” (UNATC, 1994), filmul de absolvire al regizorului. Q&A-ul va avea loc după proiecţia de la 19.00, la NCRR.

Intrarea este liberă la filmele româneşti.

Unul dintre cele mai simpatice filme din selecţia pe 2011 a Festivalului de la Cannes deschide oficial Les Films de Cannes à Bucarest la 20.30, la Cinema Studio: „Habemus Papam”, în regia lui Nanni Moretti. Cardinalul Melville (celebrul Michel Piccoli) este ales Papă, spre surpriza şi spre uşurarea celorlalţi cardinali din conclav, care se roagă în gând să nu primească cel mai dificil job din lume. Paralizat de ideea că nu va putea duce în spate asemenea povară, cardinalul nu se poate arăta mulţimii din piaţa San Pietro pentru a confirma alegerea. Un psiholog (Moretti) îi este adus special pentru a trata atacul de panică, însă noul Papă fuge din Vatican, lăsând în suspans întreaga Romă. Filmul este distribuit în România de Independenţa Film.

Focus Bruno Dumont. Trei dintre filmele unuia dintre profunzi şi originali cineaşti ai momentului – şi unul dintre preferaţii regizorului Radu Muntean – vor rula în prima zi de festival: „Flandres” (Marele Premiu al juriului, Cannes 2006), „L’Humanité” (Marele Premiu al juriului, Premiul de interpretare feminină ex aequo, Premiul de interpretare masculină – Cannes 1999) şi „Hors Satan”, selecţionat în Un Certain Regard la Cannes 2011. Regizorul lucrează cu actori neprofesionişti şi nu scrie scenarii, ci proze după care îşi realizează filmele realiste, emoţionante şi incomode.

În „Hors Satan”, un bărbat duce o viaţă bizară undeva în afara unui oraş, în apropierea unui râu şi a unor mlaştini. Se roagă, meditează, aprinde focuri. O fată care trăieşte la o fermă din vecinătate îi aduce de mâncare şi-i poartă de grijă. Petrec timpul împreună şi fac ritualuri ciudate pe marginea unui iaz. Când un cuplu este omorât în apropiere, poliţia începe o investigaţie, însă cei doi rămân complet detaşaţi, în lumea lor. „Hors Satan” rulează în premieră în România.

După filme, urmează petrecerile: la 23.00, Nea Vasile & Taraful de la Mârşa vor cânta la Clubul Ţăranului (str. Monetăriei, nr. 3). Intrarea este liberă.

Program vineri, 14 octombrie 2011

Cinema Studio

  • 13.00 –  „Înainte de micul dejun” (1995, 15’) şi „Marfa şi banii”, regia Cristi Puiu (2001)
  • 15.00 – Calup de scurtmetraje româneşti premiate la Cannes
  • 18.00 – „Hors Satan”, regia Bruno Dumont (2011)
  • 20.30 – „Habemus Papam”, regia Nanni Moretti (2011)

Noul Cinematograf al Regizorului Român

  • 14.00 – „Flandres”, de Bruno Dumont (2006)
  • 16.00 – „L’Humanité”, regia Bruno Dumont (1999)
  • 19.00 – „Ea” (1994, 7’) şi „Marţi, după Crăciun”, regia Radu Muntean (2010). Invitat: Radu Muntean

program complet

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508