spot_img

Karamazovii sau lecția despre suflet

Duminică, 4 iunie 2017, în Sala Atelier a Teatrului Mic din București, a avut loc spectacolul ”Karamazovii” de Horia Lovinescu și Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului “Frații Karamazovi” de F.M. Dostoievski.

Pilda bobului de grâu, din Evanghelia după Ioan , motto al romanului Frații Karamazov (Adevăr, Adevăr vă spun:/ Dacă bobul de grâu, când cade în pământ,/ Nu va muri, rămâne singur,/ Iar dacă va muri, adduce multă roadă,/Bobul de grâu când cade în pământ) și poemul lui Emil Brumaru, Semne (Să nu ne-amăgim./ Sunt semne/ Că îngerii pleacă,/ Ne lasă o vreme/ Singuri, pe urmă revin/ Să ne îndemne/ Să bem iarăși roua din crini!/ Să nu-i amăgim…), pe muzica lui Vasile Șirli, introduc spectatorii în lumea Karamazovilor.  O lume în care sufletul omenesc este întors pe toate fețele: frustrăile, răutățile, geloziile, sensibilitățile pe care fiecare personaj le trăiește sunt foarte bine interpretate de echipa de actori aleasă de regizoarea Nona Ciobanu și perfect încadrate în scenografia semnată de Peter Košir și Nona Ciobanu. Cei cinci Karamazovi, trei fii legitimi (Ivan- Cristian Iacob, Dimitri- Radu Zetu și Alioșa- Rareș Florin Stoica), un paria (Smerdiakov- Bogdan Talașman) și tatăl (Feodor- Marian Râlea), măcinați de îndoială, caută Adevărul.

Lumea Karamazovilor este o lume a păcatului excepție fiind Alioșa ( interpretat minunat de Rareș Florin Stoica),  singurul chip luminos. El este cel care nutreşte dragostea de oameni, motiv pentru care îmbracă haina monahală.

Drama pornește de la Feodor Karamazov. El este un măscărici care profanează  biserica, pe Dumnezeu, poporul rus, pe fii săi… Marian Râlea interpretează, cu harul său actoricesc, acest personaj care spune despre el însuși ”minciună sunt din cap până-n picioare”.

Pe tot parcursul spectacolului sunt puse față în față credința și necredința, Dumnezeu și Satan.

Ivan, interpretat de Cristian Iacob, este dominat de ego și de orgoliu. Trăirile acestui personaj sunt atât de bine interpretate de Cristian Iacob încât este imposibil să nu pleci de la spectacol gândindu-te măcar o clipă la discursurile lui ce fac referire la diavol, Dumnezeu, existență, moarte, trădare.  Ivan este cel care se revoltă și spune că ” totul e permis dacă nu există nemurire, deci credință în Dumnezeu. Chiar și crima”.

Chinurile conștiinței lui Ivan aduc în scenă întruchiparea Diavolului. Liza este Răul în forma frumoasă. Compozitorul Vasile Șirli a făcut un colind dintr-un text violent și autodistructiv. Personajul este interpretat de Alina Petrică, o voce caldă care întruchipează perfect tentația diavolească: ” Aș vrea să fac rău. Tot mai mult rău. Să distrug tot. Să săvârșesc un păcat mare de tot. Cel mai mare din toate…Aș vrea să nu fiu fericită. Aș vrea să mă chinuiască cineva. Un om să se însoare cu mine și apoi să mă chinuiască. Să mă înșele. Să mă părăsească. Să plece. Aș vrea să dau foc casei. Să ucid pe cineva. Eu nu iubesc pe nimeni. Într-o zi am s-o fac. Am să tai firul ăsta urât al vieții”. Liza este un test atât pentru Alioșa cât și pentru Ivan. Acest personaj este nou introdus de regizoarea Nona Ciobanu, el nu exista în piesa montată în anii ´80 de Dan Micu.

Dimitri este cel care se luptă cu demonii iubirii. El este supus patimilor beției și femeilor, dar îl caută totuși pe Dumnezeu. Radu Zetu este cel cu ajutorul căruia descoperim un Dimitri care își acceptă suferința ca pe o necesitate. Un Dimitri pasional și pătimaș, care  nu își ascunde dragostea și trăirile.

Smerdeakov, interpretat de Bogdan Talașman, este  cel de-al patrulea frate, nereunoscut însă. Lucrează pentru Karamazovi, pare a fi timid, temător, laș, însă ascunde o inteligență diabolică.

Grusenka– un personaj aparent negativ, o femeie ușoară care îi joacă pe degete atât pe tată (Feodor) cât și pe fiu (Dimitri) , care „face doar cum îi este pe plac”- este interpretată de Simona Mihăescu. Ea reușește să joace perfect ambele fațete ale rolului.

Mândria aproape dureroasă a Katerinei și trecerea ei de la o stare la alta sunt foarte bine interpretate de Gabriela Iacob.

Spectacolul sensibilizează, prin meditațiile asupra vieții, a caracterului uman, a religiei. Jocul actoricesc, regia, muzica, costumule create de Doina Levintza, decorul și videoproiecțiile, toate te fac să analizezi, atât cu inima cât și cu mintea, sufletul omenesc.

Un spectacol ce trebuie văzut!

***

Premiera oficială este programată pentru data de 8 iunie 2017.

KARAMAZOVII

de Horia Lovinescu şi Dan Micu

După Romanul „Frații Karamazov” de F.M. Dostoievski

Regia și adaptare: Nona Ciobanu

Scenografia: Peter Košir , Nona Ciobanu

Costume: Doina Levintza

Light-design: Iulian Bălțescu

Muzica originală: Vasile Șirli

Pregătirea muzicală: Nadia Trohin

Distribuţia:

Marian Râlea – Feodor Pavlovici Karamazov, Străinul

Cristi Iacob – Ivan Feodorovici Karamazov

Radu Zetu – Dimitri Feodorovici Karamazov

Rareş Florin Stoica – Alexei Feodorovici Karamazov, Stavroghin

Bogdan Talasman – Smerdiakov

Oana Albu – Rakitin, Procurorul

Ion Lupu – Pan Minisialovici, Kirilov, un călugăr

Simona Mihăescu – Grușenka

Gabriela Iacob – Katerina Ivanova

Avram Birău – Miusov, Svidrigailov

Petre Moraru – Grigori, Starețul Zosima, un petrecăreț, Președintele Curții

Alina Petrică – Liza, Judecătorul

Durata: 3 ore (cu pauză)

***

Text & foto: Simona IONIȚĂ


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508