spot_img

Intalnirea Rectorului AUF cu Vicepresedintele AOSR si Directorul General al BCU Carol I

La invitația rectorului Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), domnul prof. Slim KHALBOUS, doamna Prof. Doina BANCIU, Vicepreședinte Academia Oamenilor de Știință din România (A.O.Ș.R.) și doamna Conf. univ. dr. Mireille RĂDOI, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (BCU „Carol I”) au efectuat o vizită în Franța, la Paris, în perioada 7-11 decembrie 2021 în scopul identificării unor noi căi de dezvoltare a cooperării științifice și instituționale. Programul vizitei a fost organizat de doamna Aicha MOUTAOUKIL, Consilier pentru Politici și Relații Publice în cadrul cabinetului Rectorului AUF și a inclus printre obiectivele sale participarea la o adunare a Academiei Naționale de Chirurgie a Franței și întâlnirea cu Vicepreședintele acestui for științific, domnul prof. Albert-Claude BENHAMOU, o întâlnire cu Directorul Departamentului Rețele din cadrul AUF, domnul Jean-François LANCELOT și o vizita în Campusul internațional studențesc în care se află rezidența studenților francofoni care studiază în diverse universități din Paris.

În cadrul întâlnirii cu conducerea Academiei Naționale de Chirurgie doamna Prof. Doina BANCIU a prezentat succint activitatea științifică a A.O.Ș.R. și a subliniat că secția de specialitate din cadrul Academiei are personalități cu înaltă recunoaștere națională și internațională. Unii din membri Academiei Naționale de Chirurgie au menționat că școala românească de medicină este recunoscută prin performanțele medicilor români, unii dintre aceștia fiind cunoscuți de omologii francezi prezenți la întâlnire.

Întâlnirea cu Directorul Departamentului Rețele, domnul Jean-François LANCELOT, a prilejuit un schimb de idei și informații de interes comun și au fost identificate o serie de căi de colaborare între instituțiile reprezentate, în special în contextul rețelelor tematice dezvoltate de AUF. Doamna Conf. univ. dr. Mireille RĂDOI a menționat că în cadrul filierei universitare în care predă în limba franceză se pot defini subiecte tematice de larg interes, cu atât mai mult cu cât printre studenți se află și cei de naționalități cu influențe francofone. Doamna Prof. Doina BANCIU a arătat că în cadrul rețelelor francofone AUF a funcționat și rețeaua AIESI în cadrul căreia a participat împreună cu entități universitare din România, iar în contextul actual al dezvoltării societății Informaționale apare necesară relansarea unei rețele dedicate fenomenului transformării digitale. Această idee a fost apreciată atât de Directorul Direcției Rețele, cât și la nivelul conducerii Agenției.

Vizita la Maison de la Francophonie a arătat în mod concret oportunitățile de socializare și colaborare între studenții francofoni ca prim pas în dezvoltarea unor relații de lungă durată în cadrul sistemului francofoniei.

Rectorul AUF, domnul prof. Slim KHALBOUS a avut o întâlnire cu doamna Prof. Doina BANCIU și doamna Conf. univ. dr. Mireille RĂDOI în cadrul căreia s-a subliniat disponibilitatea instituțiilor reprezentate de a susține și participa la programele și proiectele dezvoltate în cadru AUF, acolo unde este cazul. De asemenea, au fost reiterate relațiile pozitive între mediul academic din România și AUF, urmând ca în perioada următoare să se definească proiecte de interes în acord cu strategia AUF, lansată în cadrul

reuniunii internaționale „Săptămâna Mondială a Francofoniei Științifice” care a avut loc în septembrie 2021, la București.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508