spot_img

Institutul Blecher la USR cu Alex. Potcoavă şi Andrei Dósa

Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, miercuri 3 martie, de la ora 18.00, în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România (Calea Victoriei, 115), la lectura scriitorilor Alexandru Potcoavă (proză) şi Andrei Dósa (poezie). O întâlnire moderată de Claudiu Komartin.

Alexandru Potcoavă (n. 1980, Timişoara) a debutat devreme cu poezie: volumul “Iar Bianca sta-n Alex” (Marineasa, 2001) anunţa apariţia unui nou val de scriitori formaţi în jurul cenaclului “Pavel Dan”, spaţiul în care se formaseră, cu douăzeci şi cinci de ani mai devreme, poeţi ca Ion Monoran sau Mircea Bârsilă. După un premiu pentru debut acordat de filiala Timiş a Uniunii Scriitorilor, Alex Potcoavă a mai publicat romanul “Pavel şi ai lui” (Brumar, 2005), pentru care a fost nominalizat la premiile revistei “Cuvântul”. În timpul scurs de atunci, a continuat să scrie, exersându-se convingător în toate genurile: poezie, teatru (punând pe picioare la Timişoara un îndrăzneţ proiect de teatru alternativ, pentru care a scris mai multe piese, printre care “Barometru”, “Trafic” sau “Ofertă specială”) şi roman. Alexandru Potcoavă citeşte la Institutul Blecher din romanul în lucru “De florile mărului”, o proză condusă excelent, cu personaje bine conturate, dialoguri uneori savuroase şi cu o naraţiune în care ghiceşti un prozator matur, pregătit, la nici 30 de ani, să construiască pe spaţii largi, cu inteligenţă şi acuitate.

Andrei Dósa (n. 1985, Braşov) este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi masterand la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov. Membru, din 2007, al atelierului de scriere creatoare Lumina de Avarie, în jurul căruia s-a format un grup ce merită urmărit, Dósa a participat în 2009 la cea de-a noua ediţie a Maratonului de Poezie de la Braşov. Poet deopotrivă ludic şi grav (capabil să exclame “Lasă epuizarea sexuală să te acopere / ca cearşaful cu care se acoperă morţii!”), tentat câteodată de scenarii ce amintesc de Cristian Popescu (“Lucrurile părinţilor”), alteori de măştile unui elegiac sarcastic din familia lui Alexandru Muşina, Andrei Dósa îşi conturează cu fiecare nou text o voce inconfundabilă. Direct şi caustic, tânărul poet scrie cel mai bine, făcând un arc peste timp, în spiritul “subiectivităţii angajate” a lui Rolf Bossert (“îşi încep ziua de muncă / nerăbdători / zâmbetele lor seamănă cu / o conservă deschisă cu cuţitul // ei vorbesc doar / despre lucruri serioase / de parcă limba lor ar fi fixată /cu un ac de cravată”). Cu astfel de poeţi, literatura deceniilor următoare nu are cum să arate rău.

Moderator: Claudiu Komartin (n. 1983, Bucureşti) a publicat volumele de versuri Păpuşarul şi alte insomnii (Vinea, 2003, 2007), Circul domestic (Cartea Românească, 2005) şi Un anotimp în Berceni (Cartier, 2009), pentru care a primit mai multe premii, printre care Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru debut (2004) şi Premiul Academiei Române pentru poezie (2007). Coautor al piesei Deformaţii (2008), Komartin a tradus literatură din limbile franceză, engleză şi italiană (Le Clézio, Pasolini, Matthew Sweeney, Philippe Claudel, Denise Duhamel).

Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naştere în septembrie 2009, la aniversarea, aproape trecută cu vederea în spaţiul public românesc, a centenarului Max Blecher. În prim-plan se vor găsi scriitorii cei mai valoroşi şi mai activi ai momentului, dar şi tinerii încă nedebutaţi, în formare. Pentru a îşi aminti de un scriitor exemplar, acest proiect se află sub tutela lui Max Blecher, un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă. De la începuturile sale, Clubul de lectură Institutul Blecher a funcţionat şi în spaţiul virtual, prin intermediul unui blog (http://institutulblecher.blogspot.com) al cărui număr de accesări a crescut de la o ediţie la alta. Astfel, Institutul Blecher iese din tiparele cenaclului clasic, fiind un club de lectură şi de discuţii pentru începutul secolului XXI. Aici, oamenii nu vin să asculte, ci pentru a se exprima. Formatul clubului de lectură umple un gol resimţit atât în spaţiul public bucureştean, cât şi în mediul virtual, împăcând astfel două lumi între care părea să existe o ruptură ireconciliabilă. La Institutul Blecher au citit: Dan Coman, Sorin Despot, Vasile Leac, Mihai Duţescu, Vasile Ernu, Ilieş Gorzo, Dumitru Bădiţa, Andrei Ruse, Adela Greceanu, Adrian Diniş, Ştefan Manasia, Gabriela Toma, Mugur Grosu, Stoian G. Bogdan, Cosmin Perţa, Moni Stănilă, Radu Vancu, Ioana Bogdan, Teodor Dună, Augustin Cupşa, Marin Mălaicu-Hondrari şi Gabriel Daliş. Întâlnirile clubului de lectură se derulează sub egida Uniunii Scriitorilor din România, săptămânal, miercuri de la ora 18:00, la Sala Oglinzilor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508