spot_img

Giorgio Strehler, Silviu Purcărete și Josef Nadj, pe scena online a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE 2020

Joi, 19 noiembrie 2020, începe cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în perioada 19-29 noiembrie. Evenimentul va debuta, la ora 17.00, cu proiecția spectacolului Faust, fragmente de J. W. Goethe, pus în scenă de cunoscutul regizor Giorgio Strehler, tot el interpretând și rolul titular. Spectacolul poat fi vizionat gratuit pe site-ul www.interferences-huntheater.ro, timp de 24 de ore. „Faust îl transcende pe Goethe, îi transcende epoca şi timpul, chiar și scriitura, respectiv, stilul său. Este teatrul complet. O formă de teatru atât de vastă, atât de fantastică și totuși atât de coerentă, ajungând chiar la limitele a tot ceea ce e posibil, încât cere atât curaj, cât și umilință, parsimonie și răbdare, a minții și a inimii, imposibil de realizat în ansamblu, în mod constant și în fiecare moment în parte”. – scria regretatul Giorgio Strehler.

Tot joi, 19 noiembrie, la ora 20.00, în secțiunea Orizonturi, este programat spectacolul Tragedia omului de Madách Imre, regia Silviu Purcărete, producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, care a avut premiera la începutul anului 2020.

„Umorul inconfundabil, bunătatea și modestia legendară ale lui Purcărete aduc Tragedia omului la o apropiere neașteptată: marea poezie a lui Madách din secolul al XIXlea, aparent dificilă, devine vie și accesibilă, iar filozofia-teologia sa abstractă este cu adevărat viabilă. Face apel la marele clasic, întreține un dialog profund cu el și îl invită să ne fie oaspete în epoca noastră plină de contradicții, teamă, anxietate și, mai exact, în timpul nostru îngreunat cu faptul că disperarea nici măcar nu mai este ascunsă.” – scria dramaturgul spectacolului, András Visky.

 

Ziua de vineri, 20 noiembrie, începe cu un spectacol nonverbal semnat de Josef Nadj și Miquel Barceló și intitulat Paso doble. Producția poate fi vizionată între orele 12.00 și 20.00, pe www.interferences-huntheater.ro.

„Dansul este, mai presus de toate, un loc de întâlnire” – astfel își definește opera Josef Nadj. Dincolo de rolul său de coregraf, omul este de fapt un artist fără granițe și fără bariere. Dansator, dar și artist vizual și fotograf, viziunea sa asupra umanității este deopotrivă poetică și pasională, în continuă căutare de noi forme. De-a lungul carierei sale, de la Canard pékinois (1987) la Mnémosyne (2018), Josef Nadj a realizat în mod constant coregrafii în care gravitația și compasiunea se preschimbă, alternând între profunzime şi umor. Paso doble se remarcă prin bogăția imaginilor și prin lucrul în echipă, din dialogul celor doi creatori rezultând o producție de zile mari, care nu trebuie ratată.

 

Începând cu ora 17.00, Giorgio Strehler revine pe scena online a Festivalului INTERFERENȚE prin intermediul proiecției Tentația faustiană, film care documentează perioada repetițiilor la spectacolul Faust de Goethe (1988). Îl vom vedea pe Giorgio Strehler jucând și în același timp dându-le indicații elevilor și colegilor săi de la Piccolo Teatro din Milano. Filmul va putea fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

 

Seara de vineri, 20 noiembrie, se va încheia cu spectacolul Turbo paradiso regizat de András Urbán la Teatrul „Kosztolányi Dezső” (Subotica, Serbia). Producția va putea fi vizionată online de la ora 20.00 până pe 21 nov., ora 12.00.

„Un spectacol care, pe zi ce trece, devine tot mai actual. O reprezentație despre noi și despre ei. O întrebare fundamentală: ca și cetățean al unei țări – de ce anume mă tem?… ceva despre care merită vorbit…”

András Urbán.

Festivalul Internațional de Teatru INTERFERENȚE, ediția online, debutează cu nume mari ale scenei internaționale precum Giorgio Strehler, Silviu Purcărete și Josef Nadj, creatori care au marcat istoria teatrului din întreaga lume.

Vă așteptăm la teatru online!

 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU INTERFERENȚE

ediția a 7-a, 19-29 noiembrie – ONLINE

ORIZONTURI

 

Joi, 19 noiembrie 

17:00 | UTE30 | www.interferences-huntheater.ro

Johann Wolfgang Goethe: FAUST, FRAGMENTE (1992)

Regia: Giorgio Strehler

Regizat pentru televiziune de Carlo Battistoni.

Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa (Milano, Italia)

Spectacol în limba italiană cu subtitrare în limbile maghiară, română și engleză.

Durata: 1h 12’

Vizionare gratuită: 24 de ore

Recomandat persoanelor peste 12 ani!

 

20.00 | HORIZONS | www.interferences-huntheater.ro

Madách Imre: TRAGEDIA OMULUI

Regia: Silviu Purcărete

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” (Timișoara, România)

Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limbile română și engleză.

Durata: 2h

Vizionare gratuită până pe 20 nov., ora 12.00.

Recomandat persoanelor peste 12 ani!

 

Vineri, 20 noiembrie

12.00 | HORIZONS | www.interferences-huntheater.ro

Josef Nadj – Miquel Barceló: PASO DOBLE

Concept și performeri: Josef Nadj, Miquel Barceló

Coproducție: Festival d’Avignon, Centre Chorégraphique National d’Orléans (Avignon, Franța)

Spectacol nonverbal.

Durata: 40’

Vizionare gratuită până pe 20 nov., ora 20.00.

Recomandat persoanelor peste 12 ani!

 

17.00 | UTE30 | www.interferences-huntheater.ro

Giorgio Strehler: TENTAȚIA FAUSTIANĂ (1989)

Un film de Marco Motta

Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa (Milano, Italia)

Spectacol în limba italiană cu subtitrare în limbile maghiară, română, engleză.

Durata: 30’

Vizionare gratuită: 24 de ore.

Recomandat persoanelor peste 12 ani!

 

20.00 | HORIZONS | www.interferences-huntheater.ro

Hommage à Danilo Kiš: TURBO PARADISO

Regia: András Urbán

Teatrul „Kosztolányi Dezső” (Subotica, Serbia)

Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în română și engleză.

Durata: 1h 16’

Vizionare gratuită până pe 21 nov., ora 12.00.

Recomandat persoanelor peste 16 ani!

 

Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei, Fundația Bethlen Gábor și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

Festivalul își rezervă dreptul de a efectua modificări în program!

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508