spot_img

Gigi Căciuleau a fost distins cu premiul „Omul Anului 2015”, în cadrul galei organizate de ziarul Cotidianul

„Unul dintre primele nume evocate de cineva din străinătate, atunci când vine vorba despre România, Gigi Căciuleanu adaugă prestigiu oriunde se vorbește despre el și despre noi. S-a născut în România (13 mai 1947), dar obârșia sa are ramificații ce pornesc din tumultoasa Rusie ți din însorita Grecie. Din 1973, s-a stabilit la Paris și și-a asumat pe deplin rolul de promotor al universalității dansului”, a spus Gilda Lazar, ântr-un laudatio emoționant. Ea a dorit să prezinte audienței nu „monstrul sacru” și nici „monumentul fără postament”, ci OMUL cald, deschis, generos, care încearcă să-i ridice pe cei din jur la nivelul lui, inspirându-i să-și depășească limitele: „Măiastrul care scoate dansul din om”.

A fost evocată, de asemenea, prima „întâlnire” a JTI cu coregraful, dansatorul, artistul Gigi Căciuleanu, prilejuită de cea de a 12-a ediție a Întâlnirilor JTI, din anul 2011, cu spectacolul Noche Bach, prezentat de Baletul Național din Chile. Prezent la spectacolul de la Teatrul Național București în 2011, Cornel Nistorescu, directorul ziarului Cotidianul declara:

”Nu mi-aș fi putut imagina că de partea cealaltă a lumii, tocmai în Chile, există un asemenea balet. Și că acolo cineva poate să pună în scenă o astfel de muzică a mișcării. Ce am văzut nu arată deloc a fi o operă românească. În afara cărții de identitate a lui Gigi Căciuleanu, nu e nimic românesc în acest spectacol. E un spectacol modern, de pe partea cealaltă a planetei, e o surpriză”.

Cea de-a doua întâlnire cu Gigi Căciuleanu a fost la fel de memorabilă. În iunie 2012, la premiera D’ale noastre, un regal care a intrat în istoria artelor spectacolului, pentru că l-a universalizat pe intraductibilul Caragiale. Dupa premiera din 15 iunie, spectacolul a intrat in repertoriul permanent al Teatrului National. D’ale noastre, a fost ulterior prezentat, sub titulatura Ta Ra Ram, la Paris, Londra si Bruxelles, iar Zoe, Tipătescu, Didina, sau Dl Goe si, mai ales, extraordinarul Cațavencu, întruchipat de Lari Giorgescu din „mișcare, vocale si doua consoane”, au adus pe marile scene europene arhetipurile, nebunia si patosul epocii care le-a dat viata.

Gigi Căciuleau, care poate fi, pe drept cuvânt, inclus in categoria „tezaur național” se afla la apogeul carierei coregrafice, punând in scena spectacole atât la Paris, cat si la Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj si București. Printre ultimele sale creații se numără Fabrika; Folia, Shakespeare & Co; Un minut de dans, sau Uff! – un spectacol emoționant dedicat maestrei sale, „Măiastra Miriam Răducanu”. La sugestia criticilor și la cererea jurnaliștilor și publicului, TNB va prelua spectacolul Folia, Shakespeare & Co in cadrul proiectului Anul Shakespeare.

Gigi Căciuleanu Romania Dance Company va prezenta premiera L’Om Dada, care va avea loc pe 11, 12 si 13 martie  2016, la Teatrul Național București. De aceasta data, va fi redescoperit ș universalizat Tristan Tzara, la 120 de ani de la naștere și la celebrarea unui secol de Dadaism.

Român, european, universal, cosmopolit, dar atat de profund personal, Gigi Căciuleanu trebuie sa fie cat mai prezent, sa vorbeasca cu noi si despre noi. Avem nevoie de L’Om Caciuleanu, asa cum avem nevoie de L’Om Dada, de Shakespeare, Caragiale sau Bach.

Foto: Lucian Tudose

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508