spot_img

Gala Festivalului de proză ,,Augustin Buzura”, ediția I, 2019

Prima ediție a Galei Festivalului de proză ,,Augustin Buzura” a avut loc vineri, 7 iunie, 2019, în Salonul Carol I al Bibliotecii Central Universitare din Capitală, începând cu orele 10,00. La eveniment au participat membri ai familiei academicianului Augustin  Buzura, fiul său, Mihai Adrian Buzura, și nora sa, Daniela Zeca-Buzura, alături de bunul prieten al scriitorului, academicianul și medicul neurolog Jean-Jacque Askenasy, precum și alți invitați din domeniul cultural și educațional, elevi și profesori din întreaga țară. Ediția a fost moderată de profesorul de limba și literatura română, Horia Corcheș.  Festivalul a avut ca principal scop descoperirea, susținerea și promovarea elevilor, a tinerelor talente, cu aptitudini în domeniul literar. În acest context, elevii au elaborat compoziții de proză scurtă având în vedere și o tematică orientativă inspirată din opera scriitorului Augustin Buzura. Selecția, jurizarea și desemnarea câștigătorilor au fost efectuate de către o comisie formată din specialiști în domeniul educațional.

Premiul I a fost acordat elevei Teofana Bibire, de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Săvârșitu-s-a”, premiul al doilea a fost acordat de elevei Ioana Tătărușanu, de la Colegiul Național Iași, pentru lucrarea ,,Străduința”, iar premiul al treilea a fost acordat elevei Mălina-Alexandra Lipară, pentru lucrarea ,,Plăcintă cu mere”.

La aceste trei premii se adaugă un număr de 12 mențiuni oferite elevilor: Diana-Mihaela Năstase, de la Colegiul Național ,,Unirea” din Focșani, pentru lucrarea ,,Spre cer”, Maria Ilie-Niculescu, de la Colegiul Național ,,T,udor Vianu”, din București, pentru lucrarea ,,Rădăcinile”, Andrei-Daniel Nastas, de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Nexus” , Mădălina Alexandra Peștean, de la Liceul Pedagogic ,,Gheorghe Șincai”, din Zalău, Bianca-Miruna Bădici, de la Colegiul Național ,,Iulia Hașdeu”, din București, pentru lucrarea ,,Tu”, Eliza Vasilescu, de la Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu”, din București, pentru lucrarea ,,Transparențe”, Cristina Filip, de la Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil”, din Tulcea, pentru lucrarea ,,Pisica lui Schrodinger”, Darius Brașov, de la Colegiul Național ,,Costeche Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Ad infinitum”, Ioana Dumitru, de la Colegiul Național ,,Iulia Hașdeu”, din București, pentru lucrarea ,,Înapoi”, Xenia Pasmangiu, de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” – Constanța, pentru lucrarea ,,Safirul din Peru”, Bogdan Traian Ivanov, de la Liceul Teoretic ,,Grigoare Moisil”, din Tulcea, pentru lucrarea ,,Fantoma” și Alexandra Natalia Tudorescu, de la Colegiul Național ,,Moise Nicoară”, din Arad, pentru lucrarea ,,Trece-un nouraș pe sus…”.

Creațiile literare selectate de comisia de jurizare au fost incluse într-un volum colectiv numit ,,Din viața unor tineri curajoși și originali”, editat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, ce a fost lansat în cadrul galei, în prezența domnului conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul muzeului,  iar autorii au oferit autografe.

Au fost acordate premii speciale din partea Fundației Culturale ,,Augustin Buzura” elevilor: Luciana-Dariana Cîrjan, de la Colegiul Național ,,Iulia Hașdeu”, din București, pentru lucrarea ,,Am despre o floare-de-colț”, Ilinca Ciuruș, de la Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu” , din Bistrița, pentru lucrarea ,,Trădare”, Maria-Cristina Moruzi, de la Colegiul Național ,,Costache Negruzzi”, din Iași, pentru lucrarea ,,Să-ncerc o-nșiruire” și Tatiana-Elena Spătaru, de la Colegiul Național ,,Armand Călinescu”, din Pitești, pentru lucrarea ,,Singurătatea”.

Premiul Revistei ,,Cultura” a fost obținut de elevul Radu Silion, de la Colegiul Național ,,George Barițiu”, din Cluj-Napoca, pentru lucrarea ,,Metamorfoză”.

Festivalul de proză Augustin Buzura a fost un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, realizat de Fundația Culturală Augustin Buzura.

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508