spot_img

Gabriela Adameșteanu, Paul Cernat, Marius Oprea și Robert Șerban, primii laureați ai Premiilor AgențiadeCarte.ro

Joi, 10 octombrie 2019, ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei nr.88), a avut loc prima ediție a Galei Premiilor AgențiadeCarte.ro. Evenimentul a fost sprijinit financiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale și înregistrat de Radio România Cultural.  ”Premiem cele mai importante cărți ale anului 2018, cărți pe care AgențiadeCarte.ro le-a promovat, mai întâi, în urma unui sondaj electronic în luna august, iar apoi un juriu a ales câștigătorii. Un proiect care se desfășoară în cadrul celei de a VIII-a ediție a celui mai divers maraton cultural în aer liber: Strada de C’Arte, organizat de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” și APLER, cu sprijinul Radio România Cultural. După cum ați ascultat deja în promo-urile de la radio, deja știți cine sunt cei patru premianți. Juriul acestei primei ediții este format din conf.univ.dr.Ioan Cristescu, președintele APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România),  prof.univ.dr. Caius Dobrescu și cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este un proiect nonprofit realizat de Asociația EURO CULTURART, proiect început acum 10 ani împreună cu artistul vizual Mihai Zgondoiu și scriitoarea Andra Rotaru. Echipa a fost mărită de alți scriitori, critici de teatru sau critici de artă. Este o primă ediție în care au fost zeci de mii de voturi, mai ales la secțiunea Poezie, cu peste 4 mii de voturi. Dacă am fi avut măcar o carte de poezie cu acest tiraj, probabil că altfel ne-am fi situat chiar față de premiul Nobel. În editorialul lui Florin Iaru de pe AgențiadeCarte.ro, puteți citi despre piața de carte din Franța, unde tinerii scriitori au fost publicați anul trecut în aproximativ 5 milioane de exemplare. Am ajuns la concluzia că trebuie să existe un vot popular pe internet, dar și un vot al profesioniștilor literaturii în urma căruia să putem oferi premii. Această ediție are suportul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale. Am invitat în seara aceasta o voce unică pentru spațiul muzical românesc, Maria Răducanu, iar în finalul acestei Gale îi veți auzi într-un duet de poezie și blues pe Robert Șerban și Maria Răducanu. Înainte de a vorbi despre fiecare carte în parte vreau să vă spun că aceste patru cărți premiate au o legătură cu memoria și felul în care memoria ajunge să ne cuprindă sau să ne manipuleze. Aceste cărți, fie că este vorba despre romanul Gabrielei Adameșteanu, sau despre studiul lui Paul Cernat, sau despre cartea cutremurătoare a lui Marius Oprea, sau cartea de poezie a lui Robert Șerban, toate au acest recurs față de alteritatea cu care avem azi acces la memorie”, a declarat Dan Mircea Cipariu, amfitrionul și inițiatorul Galei Premiilor AgențiadeCarte.ro.

 

”Primul premiu, Cartea de proză a anului 2018, îl acordăm Gabrielei Adameşteanu pentru ”Fontana di Trevi”, Editura Polirom. S-a spus despre această carte că e un roman în cheie politică: Mie mi se pare că această carte este cea mai sensibilă din trilogia pe care o încheie. Aici avem conturată o dimensiune la care avem de reflectat: relația dintre simulare și adulter, două parcursuri dincolo de cheia politică și a memoriei. Gabriela Adameșteanu dovedește o dată în plus subtilități fine de construcție stilistică și epică. Aceste două paralele între simulare și un spirit al adulterului duc de fapt la o comparație între felul în care o formulă psihologică o potențează pe cealaltă. Fără să dezvălui firul epic, vă asigur că veți avea certe delicii de lectură a unei cărți care cu siguranță va intra în canonul literar românesc. O invit la microfonul Radio România Cultural pe Gabriela Adameșteanu”- Dan Mircea Cipariu

 

Gabriela Adameșteanu: ” Mulțumesc foarte mult pentru premiu. E o carte norocoasă. Eu cred că și cărțile, și oamenii au destine. Nu poți să alegi niciodată ca autor o carte așa cum nu poți alege între copiii tăi, dar este evident că unele dintre ele intră mai degrabă în afecțiunea cititorilor și a criticilor decât celelalte. M-am gândit de ce a trebuit să intru într-o discuție fie și aluzivă cu postul Europa Liberă privindu-l cu ochiul omului care ajunge să aibă un job acolo, cum s-a întâmplat că ceea ce am arătat a fost mai degrabă pierderea unor iluzii decât succesul unor speranțe. Toate aceste îndoieli m-au făcut să fiu sceptică. Depinde în ce ani scoți cartea, sunt ani rodnici cum a fost anul trecut, cu foarte multe autoare care au scris cărți bune. Vreau să amintesc pe unele dintre ele: Florina Iris, Cristina Andrei, Andreea Răsuceanu sau Tatiana Țîbuleac. A fost un an foarte bun pentru cititori. Faptul că primesc acest premiu mă onorează în plus. Sunt onorat că mă aflu alături de autori pe care îi citesc cu placer. Vreau să mulțumesc juriului, cititorilor și mai ales AgențieideCarte și lui Dan Mircea Cipariu.”

 

Caius Dobrescu a acordat Premiul Cartea de critică literară, istorie literară și teorie literară a anului 2018 lui Paul Cernat pentru ”Vase comunicante. (Inter)feţe ale avangardei româneşti interbelice”, Editura Polirom.

”Aș pleca de la o idee a unui gânditor controversat azi, Mihai Șora, pe care nu îl văd ca pe marele rezistent din piață ci ca pe un om care a produs idei. Una din ele e că moștenirea culturală, dacă o lași așa se mineralizează, devine ceva solid, un balast. În această carte sunt fațete foarte diferite ale modernității. Cu multă inteligență și un stil absolut caracteristic al argumentației perfect argumentate, Paul Cernat ne arată că există multe relații între aceste planuri, ceea ce pare clasat conține multă efervescență culturală. Vase comunicante e o carte importată menită să facă, să comunice în mod benefic părți diferite din zona noastră culturală și din creierul nostru. Mă bucur să fiu cel care anunță acest premiu.”- Caius Dobrescu

 

Paul Cernat: ” Mulțumesc juriului și lui Caius Dobrescu. Într-adevăr e vorba de niște vase comunicante într-o lume în care oamenii comunică de fapt foarte puțin. Am încercat să arăt că există lucruri care într-un mod surpinzător comunică pe dedesubt. E o carte despre interfețele avangardei culturale românești. O carte de care nu m-am ocupat după ce a a apărut. E o surpriză că volumul ăsta se descurcă, iată ia și premii. Mulțumesc și mă bucur că mă aflu într-o companie atât de plăcută.”

 

Premiul Cartea de eseistică, memorialistică și publicistică a anului 2018: Marius Oprea pentru”Rola 800. Omul care a umilit Securitatea”, Editura Corint.

Caius Dobrescu: ”Pentru mine e un moment foarte emoțional și emoționant. De Marius Oprea mă leagă o prietenie străveche, noi am debutat împreună și am făcut multe împreună în tinerețea noastră îndepărtată, alături de Simona Popescu și Andrei Bodiu, unul din elementele care ne leagă profund. Cred că toată lumea și-l reprezintă pe Marius Oprea ca arheolog al unui trecut recent, care ne bântuie. Să fii tot timpul confruntat cu aceste rămășițe care poartă semnele disprețului și al ororii nu e ușor. Multe din cărțile lui vorbesc despre străbaterea acestui deșert. Uneori Marius Oprea își amintește că nu e doar arheolog ci și istoric și trebuie să găsească exemplele prezentului, care să ne inspire, să ne facă mândrii de condiția noastră umană. Personajul său, Constantin Hagea, e un astfel de om. Ceea ce ne transmite este un anumit sens al demnității umane. Personajul acesta ne vine foarte aproape, e ființa cu ale cărei valori ne putem identifica. Constantin Hagea, un om care își păstrează eleganța, stilul existenței în momente dintre cele mai dure. Aș remarca acest dialog spontan între cartea Gabrielei Adameșteanu și această carte non fiction. Cartea lui Marius Oprea încearcă să găsească acele istorii și personaje care merită respectul nostru și care ne pot inspira. ”

” Vă mulțumesc, îi mulțumesc lui Dan Mircea Cipariu. Activitatea aceasta de arheolog nu e una extreme de profitabilă, dar e una de încărcătură emoțională. Am accesat prima data Arhivele Securității în 1993 datorită îndrăznelii mele. Am trait emoții extrem de puternice citind asemenea orori. Am găsit și un leac pentru a nu deveni dependent de medicamente, muzica. Ascult Eric Clapton, dacă e vorba de persoana urmărită sau AC DC dacă e vorba de anchetatori. În cazul lui Constantin Hagea am ajuns să mă confund cu acest personaj care a stat 7 ani ascuns într-o pivniță de unde ieșea numai noaptea pentru a se hrăni, încât m-am trezit că am ajuns deodată claustrofob. Apoi am ajuns să fac un drum lung la Teiuș pentru a cumpăra cârnați afumați pe care el îi mânca cu ouă ochiuri, era una din puținele lui bucurii. Impresionante sunt notele informative date de un agent al securității strecurat în celula de anchetă a lui Constantin Hagea, note care scot în evidență inclusiv trăirile celui turnat. În Rola 800 sunt tot atâtea drame care pot fi povestite în două moduri: ori istoric și rece, ori cu empatie, am ales cea de-a doua cale pentru că nu mă pot desprinde de debutul meu ca poet în Cercul de la Brașov. Scufundându-te în acel ocean de suferințe nu ai cum să nu le retrăiești din închipuire. Vă mulțumesc pentru aprecierea acordată acestei cărți. Ideea de a scrie această carte mi-a venit în urma unei discuții avute cu nepotul lui Constantin Hagea.”- Marius Oprea

 

Dan Mircea Cipariu a acordat Premiul Cartea de poezie a anului 2018 lui Robert Șerban pentru ”Tehnici de camuflaj”, Editura Tracus Arte.

 

”Sunt foarte bucuros că juriul a decis să acorde Premiul pentru Cartea de poezie a anului 2018 lui Robert Șerban pentru ”Tehnici de camuflaj”, Editura Tracus Arte. Robert Șerban reușește încă de la prima sa carte să își păstreze o dicțiune interioară care îl duce spre cele mai rafinate forme de exprimare. El scrie pentru că a învățat din experiența sa de viață să-și rafineze metoda de cercetare poetică. Imaginile sale sunt unele nu construite ci unele unde există o scânteie, o revelație, chiar în zonele în care cotidianul și banalul încearcă să te cucerească. E o poezie foarte aproape de laturile cele mai intime ale omenescului. Am gândit să încheiem această primă gala a Premiilor AgențiadeCarte.ro cu un dublu recital Robert Șerban și Maria Răducanu, nu înainte de a-l invita la microfon pe Robert Șerban.”- Dan Mircea Cipariu

 

Robert Șerban: ” E onorant pentru mine să fiu alături de atâția oameni pe care îi admir. E o zi de 10 pentru cei care suntem aici, e 10 a zecea, iar AgențiadeCarte intră în al zecelea an. E foarte important că un site cultural, devenit aproape o instituție, dă asemenea premii. Mulțumesc juriului că m-a preferat pe mine. Sunt onorat că sunt aici, îi mulțumesc lui Dan că a ajuns într-un moment în care iată că uneori face și minuni.”

 

Gala s-a încheiat cu un recital de muzică și poezie susținut de Maria Răducanu și Robert Șerban.

 

 

Simona IONIȚĂ

Fotografii de Ana Daniela SULTANA CIPARIU și Simona IONIȚĂ

 

 

***

În perioada 1-31 august 2019, cititorii AgențiadeCarte.ro au putut vota cele patru secțiuni de nominalizări de carte –  poezie (4280 de voturi), proză (2750 de voturi) , critică literară / teorie literară/ istorie literară (1007 voturi) și eseistică / memorialistică / publicistică (1101 de voturi) – cărți  apărute în anul editorial 2018. La poezie pentru primele trei locuri au fost votate cărți de Cosmin Perța pentru ”Cântec de leagăn pentru generaţia mea”, Editura Paralela 45, Andrei Novac pentru ”Prin închisori și prin libertate”, Editura Cartea Românească, și Robert Șerban pentru ”Tehnici de camuflaj”, Editura Tracus Arte. La proză  au fost votați primii trei – Mircea Daneliuc pentru ”Cele mai tîmpite momente”, Editura Polirom, Radu Părpăuţă pentru ”Rămas-bun”, Editura Polirom, și Gabriela Adameşteanu pentru ”Fontana di Trevi”, Editura Polirom. La critică literară / teorie literară/ istorie literară, primii trei votați au fost Gheorghe Lăzărescu pentru ”Caragiale, o lume într-o operă”, Herg Benet, Paul Cernat pentru ”Vase comunicante. (Inter)feţe ale avangardei româneşti interbelice”, Polirom, și Ovidiu Pecican pentru ”Pavel Chihaia – aventurile vocației”, Editura Mega. Secțiunea eseistică / memorialistică / publicistică a avut  următorul vot pentru primele trei preferințe: Ion Vianu pentru ”Între violență și compasiune”, Editura Polirom, Marius Oprea pentru ”Rola 800. Omul care a umilit Securitatea”, Corint, și Valeriu Gherghel pentru ”Roata plăcerilor”, Editura Polirom.

 

Gala Premiilor AgențiadeCarte.ro. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Producător: Anamaria Spătaru. Afișul și diplomele galei au fost realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu. 

Juriul: conf.univ.dr.Ioan Cristescu, președintele APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România),  prof.univ.dr. Caius Dobrescu și Dan Mircea Cipariu, directorul AgențiadeCarte.ro.

 

 

 

 

 

***

În perioada 9-13 octombrie 2019, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundația Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române organizează ediția a VIII-a a celui mai divers maraton cultural în aer liber: Strada de C`Arte. Timp de 5 zile oferim concerte, tango flashmobs, 6 expoziții, 6 proiecții de film, 3 conferințe, 2 lansări de carte, lecturi publice cu peste 20 de poeți, dezbateri, 3 ateliere pentru copii, tururi ghidate, precum și un târg de carte. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

Aflați mai multe pe stradadecarte.ro.

 

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și desfășurat cu sprijinul: Transgaz, Grup Feroviar Român, British American Tobacco, UniCredit Bank.

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508