spot_img

Filmul „ARAD. Jurnalul meu virtual”, regizat de Carmen Lidia Vidu, a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Indian Cine Film Festival

Scurtmetrajul documentar „ARAD. Jurnalul meu virtual”, în regia lui Carmen Lidia Vidu, a debutat cu un premiu la festivalurile internaţionale: filmul a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Indian Cine Film Festival 2015. „Primul festival şi primul premiu internaţional pentru scurtmetrajul dedicat parinţilor mei şi oraşului Arad”, spune regizoarea Carmen Lidia Vidu. Scurtmetrajul documentar „ARAD. Jurnalul meu virtual” prezintă povestea unei zile din viaţa oraşului, văzut prin ochii regizoarei care a copilarit în Arad, şi face parte din seria de evenimente ce promovează candidatura municipiului Arad la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Carmen Lidia Vidu, care este câştigătoarea Premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar în 2015, cu filmul său de debut, „O scurtă istorie Astra Film”, a primit, în luna august, şi Titlul de Excelenţă în Artă dramatică, decernat de Primăria Municipiului Arad.

„Este un scurtmetraj documentar despre Aradul pe care l-am cunoscut eu. Nu sunt născută acolo, părinţii mei au primit repartiţie în Arad. Eu fac parte dintr-o generaţie construită pe ideea de a reuşi, a deveni cel mai bun: a trebuit să particip la concursuri de înot, să fiu campioană naţională, să particip la olimpiade naţionale. Când am absolvit teatrul, a trebuit să revoluţionez, să fiu un geniu al teatrului. Dacă nu am reuşit, m-am ratat. Adică generaţia aceea care, cu orice preţ, trebuie să reuşească. E o generaţie importată din America, un curent mondial, nu este un complex de provincie. Când am revenit în Arad, l-am privit prin ceea ce mi s-a întâmplat cumva cu forţa, dar printr-o prismă mult mai relaxată. Oraşul s-a aşezat în mine, spun eu, foarte frumos. Părinţii, munca, studiul, colegii, prietenii, fantezii. Este documentar, dar are şi o doză de fantezie. Am văzut un documentar despre Federico Fellini în care spunea că este un mincinos. Noi avem impresia, din filmele lui, că este crescut la mare şi vine dintr-o anumită familie, dar nimic nu este adevărat. Verificând, aşa este. Iar el spune: îmi pot asuma că realitatea care mă înconjoară e la fel de reală ca cea din capul meu. Bazându-mă pe relaxarea asta, pentru că îmi place foarte mult Fellini, am combinat realitatea – ceea ce a rămas în capul meu – cu imaginarul şi s-a născut filmul acesta.Eu zic că a ieşit bine. Mai ales că, neavând noţiuni de film, este foarte relaxat.” – spunea Carmen Lidia Vidu despre „ARAD. Jurnalul meu virtual”, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

Conceptul, scenariul, regia și producția executivă a filmului „ARAD. Jurnalul meu virtual” îi aparțin lui Carmen Lidia Vidu. Filmul a fost realizat de o echipă de profesioniști (Cristina Baciu – montaj, Ovidiu Chihaia – muzică, Lachatterie by Isabelle Vijiiac / Helga Fodorean – costume, Dani Ioniță – foto), cărora li s-au alăturat și mulți voluntari.

„ARAD. Jurnalul meu virtual”

Concept, scenariu, regie și producție executivă: Carmen Lidia Vidu

Montaj: Cristina Baciu

Muzică: Ovidiu Chihaia

Costume: Lachatterie by Isabelle Vijiiac / Helga Fodorean

Foto: Dani Ioniță

Blog: aradmyvirtualdiary.tumblr.com/

Teaser: youtu.be/uuFvr5WQ8eE si https://vimeo.com/126522456

Facebook: www.facebook.com/ARAD-My-Virtual-Diary-ARAD-Jurnalul-meu-virtual-756005821180535

Carmen Lidia Vidu – o voce unică pe scena teatrului, premiată în lumea filmului

Carmen Lidia Vidu (35 de ani) a devenit cunoscută pentru spectacolele de teatru experimental, duse pe cele mai importante scene din România. Este o voce unică pe scena românească, fiind primul regizor din România care a combinat cu succes videoproiecţiile şi mijloacele specifice filmului cu prezenţa live a actorilor.

Carmen Lidia Vidu s­-a născut pe 1 ianuarie 1980, a copilărit în Arad şi a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București în anul 2003. Este regizor de teatru, de film și de evenimente și a montat de-­a lungul carierei douăsprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei – de la Teatrul Național, Teatrul Odeon și Teatrul Nottara până la cele mai importante spații independente – Teatrul Act, Green Hours și Godot Cafe Teatru. Cele mai importante premii de până acum au venit din film: Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar în anul 2015, pentru regia filmului său de debut, „O scurtă istorie Astra Film”, şi Premiul Special al Juriului la Indian Cine Film Festival 2015, pentru „ARAD. Jurnalul meu virtual”.

Cele mai noi spectacole montate de Carmen Lidia Vidu pot fi văzute în acest weekend la Teatrul Odeon din București: „Eu. O casă de păpuși” după „O casă de păpuși” de Henrik Ibsen are prima reprezentaţie din această stagiune sâmbătă, 26 septembrie, la ora 19:30, la sala Studio a teatrului de pe Calea Victoriei. Duminică, 27 septembrie, tot de la ora 19:30, la Teatrul Odeon se joacă „Pescarul și sufletul său”, după Oscar Wilde, în regia lui Carmen Lidia Vidu.

Tot în toamna anului 2015, proiectul „Dancing City”, regizat de Carmen Lidia Vidu, a ajuns și în Constanța, după ce a poposit în alte patru orașe românești puternic încărcate cultural – București, Brașov, Cluj și Timișoara. „Dancing City” este un proiect cultural foto-video despre estetică, dans și orașe.  „Constanţa, a Dancing City” îşi propune să promoveze oraşul, iar balerini profesionişti înlocuiesc scena cu diverse locaţii considerate reprezentative şi artistice –  www.facebook.com/dancing.city.romania.

Mai multe amănunte despre proiectele regizoarei Carmen Lidia Vidu și programul complet al acestora, pe pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/carmenlidiavidu) și pe blogul personal (carmenvidu.tumblr.com/).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508