spot_img

Filmele documentare KineDok continuă în august

În perioada 17- 30 august 2015, în România vor avea loc 19 proiecții KineDok. Intrarea este liberă la toate proiecțiile. Platforma de distribuţie alternativă de film documentar KineDok continuă pe tot parcusul lunii august, cu documentare în 12 orașe din România. În cadrul proiectului, 12 documentare provocatoare din Europa Centrală și de Est sunt proiectate în peste 20 de locații non-convenționale în fiecare din țările participante (Cehia, Croația, Slovacia, Ungaria și România). În România, KineDok a început deja din iulie, în galerii, în cluburi, în cafenele și mansarde locale, ca o formă colectivă de experimentare a filmului și ca o invitație la discuție cu cineaștii sau protagoniștii filmelor și cu experți din domeniu într-un mediu informal.

Programul pentru primele două săptămâni din august a fost deja detaliat aici. Către sfârșitul lunii, KineDok a pregătit doi invitați speciali, în București și, respectiv, Oradea:

– Marți, 25 august 2015, regizoarea Laura Căpățână-Juller va participa la proiecția filmului său, ”aici… adică acolo”, începând cu ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din București.

”aici… adică acolo” este un documentar despre copii şi părinţi, un documentar despre noi. Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş care au crescut cu bunicii. Părinţii lor lucrează în Spania, ca mulţi alţi români. Când au plecat, viitorul lor părea promiţător: cu banii câştigaţi în Spania voiau să construiască o casă în care toată familia să trăiască fericită. După mai mult de 10 ani, lucrurile nu s-au desfăşurat chiar aşa cum plănuiseră, iar casa cea mare este departe de a fi terminată.

După absolvirea Facultății de Jurnalism în 2004 și obținerea master-ului în Studii Media la Frankfurt/Sofia, Laura Căpățână-Juller a lucrat pentru o serie de publicații și agenții media din Germania și Elveția și a lucrat la variate documentare ca asistent de regie. Printre altele, a realizat reportaje pe teme culturale și sociale pentru Televiziunea Română. ”aici… adică acolo” e primul său documentar de lungmetraj.

– A doua jumătate a lunii august înseamnă și debutul proiecțiilor în Oradea, la Moszkva Cafe (str. Moscovei, nr. 8). Joi27 august 2015, la proiecția Turneul de la Besence (ora 21:00), va veni chiar protagonistul filmului, primarul satului maghiar din titlu. Ignácz József a construit cu fonduri europene un teren de tenis într-o localitate care numără 126 de suflete și un șomaj de 98%. În deschiderea proiectului, în iulie, József a mai fost alături de noi, la București și Timișoara. Puteți urmări aici dezbaterea de la București. Documentarul este regizat de Kristóf Kovács.

În Arad, la toate proiecțiile, este prezent regizorul Titus Muntean, ca moderator al discuțiilor cu publicul. Născut la 18 decembrie 1965, la Arad, Titus Muntean  a regizat scurtmetraje, seriale de televiziune ca ”Lombarzilor 8”, ” În derivă”, a scris scenariile și a regizat doua filme de lung metraj ”Examen” și ”Caravana Cinematografică”.

AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul proiecțiilor.

Arad – Fabrica Teba

21 august, 20:00, Sugar Blues

28 august, 20:00, aici… adică acolo

Brașov – Cinemateca Patria

21 august, 20:00, Sugar Blues

Brăila The Music Pub

17 august, 20:30, Turneul de la Besence

24 august, 20:30, Fericiți până la adânci bătrâneți

31 august, 20:30, aici…adică acolo

București

18 august, 21:00, Fericiți până la adânci bătrâneți (J’ai Bistrot)

25 august, 19:30, aici… adică acolo (Cinema Elvire Popesco)

Cluj-Napoca – Casa TIFF

20 august, 20:00, Sugar Blues

Iași – Casa de Cultură „Mihai Ursachi”

20 august, 19:00, Recidiva

21 august, 19:00, Sânge

Oradea – Moszkva Cafe

20 august, 21:00, Sugar Blues

27 august, 21:00, Turneul de la Besence

Piatra Neamț – Ceainăria TEAZ

18 august, 22:00, Normalizarea

25 august, 22:00, 1989

Sfântu Gheorghe – Casa de Cultură Municipală

19 august, 21:00, Normalizarea

Târgu Mureș – J’ai Bistrot

18 august, 21:00, Sugar Blues

Timișoara – Ambasada

20 august, 20:00, Epuizați

27 august, 20:00, aici… adică acolo

Catalogul de filme poate fi descărcat aici: kinedok.net/films?locale=ro


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508