spot_img

Festivalul Internaţional de Teatru Nou, ediţia a 6-a, la final de poveste

Aradul a sărbătorit vreme de 9 zile Festivalul Internaţional de Teatru Nou într-o oază de noutăţi teatrale de tot felul. Din 12 până în 20 mai 2018, publicul arădean a avut şansa să întâlnească artiști talentați, respectați de public și de colegi, în spectacole dintre cele mai originale, proaspete, emoţionante. Spectacole în care, poate s-a regăsit şi din care, a avut de învăţat.

”Dramaturgia contemporană atât de folosită în ultima perioadă de artişti, ruptă parcă din viaţa cotidiană, şi-a găsit perfect locul pe terenul bine nivelat al pieţii culturale de la Festivalul Internaţional de Teatru Nou.

Spectacole-mărturisire, spectacole-manifest, spectacole în care sugestia sau imaginea e totul, spectacole sociale sau cu tentă politică, sau despre comunităţi minoritare, spectacole despre visare şi asumare a vieţii, spectacole experimentale şi cu rol pedagogic, s-au perindat în aceste zile pe scenele FITN.

Serile petrecute în sălile Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, uneori mai pline, alteori mai puţin pline, au fost şi ele o reflexie a lumii în care trăim. O lume măcinată de griji, încordată în tipare care, deşi e atrasă de subiectele sociale de actualitate, îşi face puţin timp pentru a trage învăţăminte din ele. Tocmai de aceea mesajul şi motto-ul Festivalului a fost: Înv(i)ață! – Învață din viață.

Şi pentru că e greu ca la final să descrii un festival în câteva fraze, cel mai adesea neîncăpătoare, am ales să redăm în câteva cifre imaginea FITN6.

Aşadar, iată Festivalul rezumat în cifre:

  • 9 zile de festival
  • 20 de spectacole
  • 2 spectacol invitat din străinătate: Fané solamente, one man show Pau Palaus, Compania Contaminando Sonrisas, Spania, The Yelling Kitchen Prince / Prințul gălăgios din bucătărie, one man show Bram Graafland, GillendeKeukenPrince Company, Olanda
  • 2 concerte: susţinute de trupele Asociaţia Incantessimo (Concert Jazzappella şi DJ Alex Halka – „KEBAB Mioriţa”
  • 14 instituţiile teatrale / companii din Bucureşti care au prezentat câte un spectacol pe scena Festivalului: Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educațional Replika, Doctor’s Studio şi Teatrul Unteatru, O2G şi Macaz Teatru Coop, Teatrul ACT, Teatrul de Artă, Teatrul Avangardia, Teatrul Excelsior, Teatrului Mic în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul „Nottara”, Teatrul Odeon, Teatrul Recul
  • 9 instituţii teatrale din ţară au adus la Arad producţii teatrale dintre cele mai provocatoare: Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca; Trupa de teatru pentru elevi şi studenţi „Amifran”, Arad; Teatrul Municipal Baia Mare; Teatrul „Regina Maria”, Oradea; Teatrul Tineretului Piatra Neamț; Teatrul de Nord, Satu Mare; Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe; Teatru 3G, Târgu-Mureș; Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”
  • 18 regizori prezenţi în festivalul nostru: Radu Apostol, Cristian Ban, Crista Bilciu, Ligia Ciornei, Florin Didilescu, Catinca Drăgănescu, Andi Gherghe, Răzvan Mazilu, Alexandru Mâzgăreanu, Ada Milea, Dragoş Alexandru Muşoiu, Ioana Păun, Leta Popescu, David Schwartz, Daniel Grigore-Simion, Horia Suru, Bogdan Untilă, Ignasi Vidal
  • 97 artişti pe scena Festivalului, dintre care amintim: Pau Palaus, Isabela Neamţu, Andreea Bibiri, Florin Piersic Jr., Marcel Iureş, Marius Manole, Şerban Pavlu, Anda Saltelechi, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Oana Puşcatu, Aylin Cadîr, Bram Graafland, Monica Ristea, Vlad Bîrzanu, Ioana Dragoş-Gadjo, Richard Balint, Mihaela Teleoacă, Mihaela Rădescu, Szász Réka şi mulţi, mulţi alţii
  • 4 invitaţi (critici de teatru / jurnalişti) care au luat pulsul evenimentului: Mircea Morariu, Luana Pleşa, Raluca Rădulescu, Nona Rapotan
  • Aproximativ 5000 de spectatori au fost la FITN în cele 9 zile de festival
  • 30 de voluntari
  • O echipă de organizare cu 43 de oameni
  • Mai bine de 120 ore petrecute în teatru şi în afara lui

Cam asta a fost lumea noastră la Festivalul Internaţional de Teatru Nou, ediţia a 6-a la Arad. Sperăm că aţi avut răgazul de a experimenta şi de a „fura” din experienţele pe care vi le-am oferit.

Ne adunăm din nou la anul cu forţe proaspete să descoperim împreună feluritele faţete ale teatrului nou. Până data viitoare, haideţi la teatru şi umpleţi sălile! Căci la teatru se învaţă din viaţă – Înv(i)ață!”

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU NOU, ARAD Ediţia a 6-a

12-20 mai 2018

Organizator: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Curator: Claudiu Groza

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508