spot_img

Festivalul de Teatru al Deţinuţilor “EXIT”, ediţia a II-a

În perioada 8 – 11 noiembrie 2010,  la Teatrul “Nottara” Bucureşti şi în „La Scena – Teatrul Arca”, se desfăşoară Festivalul de Teatru al Deţinuţilor “EXIT”, ediţia a II-a. Festivalul este organizat de Asociaţia A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, şi reuneşte douăsprezece trupe de teatru din penitenciarele şi centrele de reeducare din toată ţara, care vor pune în scenă piese de teatru clasic şi teatru forum. Partenerii proiectului sunt Teatrul Nottara şi La Scena – Teatrul Arca.

A doua ediție a festivalului este parte a proiectului EXIT II, finanţat de Asociaţia Fondului Cultural Naţional, ce își propune să dezvolte abilităţile de reintegrare socială pentru tinerii din centrele de reeducare și penitenciarele din România prin arta teatrului şi să pozitiveze mentalitatea românească asupra deţinuţilor, pentru a facilita procesul de reintregrare socială a acestora după încheierea perioadei de detenţie. A.R.T. Fusion în colaborare A.N.P. a încercat să le ofere persoanelor aflate în detenţie un mijloc de exprimare şi explorare a sentimentelor lor într-un mod neprimejdios, contribuind la dezvoltarea lor afectivă prin activitate artistică. Ediţia 2010 a Festivalului EXIT completează cele nouă piese de teatru clasic, cu două piese ale Teatrului Forum.

Implementat în perioada august – noiembrie 2010, proiectul a implicat 90 de deţinuţi din Penitenciarele Rahova, Jilava, Târgu Jiu, Colibaşi, Vaslui, Galaţi, Codlea, Craiova, Târgu Ocna,  Gherla,  Satu Mare, Oradea, Bistriţa, Timişoara, Găeşti. Aceștia au fost asistați în crearea pieselor de 16 tineri artişti, promotori ai principiilor de toleranţă şi egalitate de şanse pentru tinerii aflaţi în sistemul penitenciar.

Programul celor 4 zile de festival:

Ziua 1 – 8 noiembrie 2010 Teatrul Nottara Bucureşti

Penitenciarul Codlea –  “Ciclopul” după Euripide / regia Gabriel Costea

Penitenciarul Craiova –  „Casa Poporului” / regia Bogdan Georgescu

Penitenciarul Oradea  – „Transplantul” de Lavinia Steer /regia  Florian Silaghi

Penitenciarul  Gherla – „Noapte şi Zi” / regia  Andreea Iacob

Penitenciarul Jilava – „Despre libertatea obişnuită“ / regia  Daniel Simion şi Costin Nedelcu

Ziua  2 – 9 noiembrie 2010 Teatrul Nottara Bucureşti

Penitenciarul  Rahova  – „Evolution” / regia Iulian Gliţă

Penitenciatul Satu-Mare – „Experimentul” de Ion Băieşu / regia  Radu Botar

Penitenciarul Bistriţa  – „Trişez cu viaţa”/ regia Camelia Toma

Penitenciarul Timişoara – „Un vis…” / regia Ana Maria Andone

Ziua 3 – 10 noiembrie 2010 La Scena – Teatrul Arca

Penitenciarul Craiova – Piesă de Teatru Forum

Ziua 4 – 11 noiembrie 2010 La Scena – Teatrul Arca

Centrul de Reeducare  Găeşti – Piesă de Teatru Forum

Intrarea este liberă iar accesul spectatorilor se va face în limita locurilor disponibile.


Teatru Forum este un spectacol interactiv de teatru în care audienţa este invitată să-şi demonstreze ideile privind alegerile pe care le facem, corecte sau greşite. Interactivitatea acestui gen de teatru este dată de privilegiile acordate audienței; cu ajutorul Jokerului (moderator) spectatorii urcă pe scenă, înlocuiesc personajele şi încearcă să rezolve o situaţie inspirată din realitate.

Asociaţia A.R.T. Fusion este o entitate non-profit ce a luat naştere în 2005 ca o iniţiativă de tineret. Misiunea A.R.T. Fusion este de a contribui la procesul de dezvoltare personală şi îmbunătăţirea competenţelor copiilor, adolescenţilor şi tinerilor folosind metode ale artei participative. Până în prezent Asociaţia ART Fusion a derulat şase proiecte în parteneriat cu Administraţia Naţională  a Penitenciarelor  în folosul reintegrării tinerilor deţinuţi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508