spot_img

Festivalul „NAMASTE INDIA” ediţia a VIII-a

În perioada 15 mai – 30 iunie 2016, în trei dintre cele mai frumoase locaţii din București, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la cea de-a VIII-a ediție a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”. Festival plin de culoare, ”NAMASTE INDIA” doreşte să vă atragă în mijlocul unei lumi care poate părea aglomerată şi gălăgioasă la suprafaţă, dar prin care se întrevăd la tot pasul faldurile unduitoare şi misterioase ale unei tradiţii de mii de ani.

Timp de o lună şi jumătate, sunteți invitați să admiraţi graţia dansului clasic, să ascultaţi sunetul meditativ al instrumentelor muzicale tradiţionale, să descoperţti aspecte mai puţin cunoscute despre vasta cultură a Indiei prin poveşti de călătorie, filme şi expoziţii de fotografie.

Seara Vijay Iyer Trio, 15 mai, Teatrul Elisabeta

Vijay Iyer (pian), Marcus Gilmore (percuție), Stephan Crump (bass)

Cel mai bun grup de jazz al anului 2015, Vijay Iyer Trio va deschide ediţia de anul acesta a Festivalului “NAMASTE INDIA”. Va fi un regal de jazz clasic, oferit românilor de Vijay Iyer, profesor permanent la Harvard, „Artistul Anului 2015” şi „Pianistul Anului 2014, conform Downbeat, cel mai sever clasament de jazz din lume. Evenimentul este propus de Jazz Fan Rising, asociaţia connoisseur-ilor de jazz.

Concertul va fi precedat de proiecţia filmului “RADHE RADHE: Rituri de Holi”, un ghid video spiritual al festivalului hindus preluat în întrega lume drept “Festivalul culorilor”. Veţi putea vedea imagini uimitoare din inima acestei sărbători, filmate de regizorul Prashant Bhargava.

Zilele Filmului Indian, 24 – 29 mai, Cinema Elvire Popesco

India are cea mai prolifică industrie de film din lume, însă filmul indian nu se limitează nicidecum la Bollywood. De aceea, Festivalul “NAMASTE INDIA” vă propune o selecţie de documentare, filme pentru întreaga familie, cultural-istorice şi producţii independente, premiate la festivaluri internaţionale – în total 13 filme ce vor reflecta diversitatea lingvistică şi culturală a Indiei.

Concert de muzică clasică şi dans clasic kathak,  3 iunie, Teatrul Elisabeta

Namrta Rai (dans), Pt. Udai Mazumdar (tabla), Shri Bhaskar Das (flaut), Shri Rupesh Pathak (vocal).

Udai Mazumdar, provine dintr-o familie de muzicieni şi artişti excepţionali din Allahabad. A studiat alături de Pandit Ravi Shankar, maestrul de sitar renumit internaţional.

Namrta Rai este o dansatoare de kathak din  noua generaţie, incredibil de inovatoare şi expresiva, pastrand în acelaşi timp o foarte puternica legatura cu tradiţia.

Dansul Kathak își are originile în nordul Indiei, fiind interpretat de Kathakari sau barzi care recitau povestiri religoase sau mitologice, acompaniați de muzică, mimă și dans. Numele Kathak provine din cuvântul katha, care înseamnă „arta povestirii”.

Festivalul în aer liber “Culorile Indiei”, 17 – 19 iunie, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Pentru trei zile, spaţiul rustic de la Muzeul Satului va fi decorat în culorile Indiei. Târgul de produse artizanale, spectacolele de muzică şi dans, lansările de carte, pictura cu henna, parada sari-urilor, atelierele de creație pentru copii și adulți, precum si degustările de produse gastronomice aromat-condimentate vor crea o atmosferă de vacanţă indiană.

Ziua Internaţională Yoga, 21 iunie

Practică fizică, mentală și spirituală veche de 5.000 de ani, yoga îşi are originile în India. La data de 11 decembrie 2014, Adunarea Generală a ONU a recunoscut valoarea acestei tradiţii, declarând 21 iunie drept Ziua Internațională Yoga. Evenimentul va fi organizat sub auspiciile Ambasadei Indiei la Bucureşti.

Concert de muzică clasică, 30 iunie, Teatrul Elisabeta

Pt. Vishwa Mohan Bhatt (mohan veena) & Nihar Mehta (tabla)

Creator al instrumentului Mohan Veena şi câştigător al premiului Grammy pentru albumul “A Meeting by the River”, Vishwa Mohan face parte din elita de muzicieni ai Indiei de Nord, care îşi are originile la curtea renumitului împărat Akbar. Nihar Mehta îl va acompania pe Vishwa Mohan la instrumentul de percuţie tabla. Nihar provine din una dintre  cele mai însemnate şi respectate familii de filosofi şi muzicieni din Ahmedabad.

Programul complet al festivalului va fi disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro .

Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, cu susţinerea Incredible India (Oficiul de Turism Frankfurt).

Locații: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Teatrul Elisabeta, Institutul Francez – Cinema Elvire Popesco.

Sponsori: Himalaya Wellness, Dr. Reddy’s, Jet Airways, Hotel Razvan

Parteneri media: Radio România Cultural, Editura Herald, Ziarul Metropolis, Naţional TV, Media Events, Asia Fest, calendarevenimente.ro, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, orasulm.eu, 4arte.ro, concerteazi.ro, urban.ro, fest.ro, umblat.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508