spot_img

Festin vizual la MAC

Spațialitatea Muzeului de Artă din Constanța (MAC) – cu pian la parter, plante decorative și sculpturi semnate de Frederic Storck, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea sau Cornel Medrea – constituie cadrul unui discurs muzeal coerent, cu un specific bine definit. Instituție old school cu un impresionant patrimoniu de artă națională, muzeul dispune de o expoziție permanentă de artă modernă concentrată pe arta de inspirație dobrogeană, i.e. pe „locul şi rolul Dobrogei, al peisajului de inspirație marină în contextul creației naționale”, precum și de un program de expoziții temporare. Săptămâna trecută, cu ocazia unei vilegiaturi pe litoralul românesc, am vizitat la Muzeul de Artă din Constanța  expoziția temporară „Pierre Auguste Renoir. Expoziție de litografii”, curatoriată de Thomas Emerling.

Pentru a ajunge la sala dedicată expoziției de litografii, parcurgi practic toată clădirea muzeului, ocazie cu care am văzut și Salonul de vară 2019, organizat de UAP Constanța în perioada 3 – 17 iulie, și am trecut prin selecția de lucrări de patrimoniu expusă permanent.

Cea mai proeminentă prezență a Salonului de vară (impresie dată poate și de sculpturalitatea lucrărilor sale), artistul contemporan român Filiz Velula – căruia în perioada 20 iulie – 11 august muzeul îi dedică o expoziție personală – îmbină, în practica sa plastică, diverse elemente metalice într-o serie de instalații care amintesc întrucâtva de cele reprezentative ale artistului elvețian Jean Tinguely. Am remarcat, de asemenea, lucrarea Alexandrei Bădilă. Expoziția permanentă este un adevărat festin vizual cu peisaje marine și portrete celebre semnate de personalități ale artei din perioada interbelică, totul aflându-se în deplină concordanță cu specificul declarat al muzeului.

Multe dintre lucrări și artiști se revendică spațiului dobrogean prin tematică sau legături biografice, precum cele două portrete ale Cellei Serghi (născută la Constanța), realizate de Magdalena Rădulescu sau o serie de peisaje marine realizate de Theodor Pallady („Peisaj la Constanța”), Ion Țuculescu („Ciulinii Mangaliei”), Nicolae Dărăscu („Marină”), Nicolae Vermont („Peisaj marin cu Portul Constanța”), Nicolae Tonitza („Cetatea Balcic”), Jean Alexandru Steriadi („Piață din Balcic”) sau Francisc Şirato („Balcic”).

Itinerarul se încheie cu expoziția de litografii realizate tot de către un reprezentant autentic al esteticii moderniste, Renoir, unul dintre cei mai celebri pictori francezi ai tuturor timpurilor și inițiator al impresionismului. Etichetele oferă scurte descrieri bilingve într-un display din nou clasic și perfect asumat.  „Pierre Auguste Renoir. Expoziție de litografii” poate fi vizitată în lunile iulie și august 2019 la sediul Muzeului de Artă din Constanța (Bulevardul Tomis nr. 82-84).

Expoziția și colecția sunt, pentru iubitorii de artă modernă și pentru specialiștii din domeniul artei, de neratat; mă întreb însă câți vizitatori din rândul publicului tânăr vor atrage, de exemplu, dintre numeroșii festivalieri veniți pe litoral în fiecare an la Sunwaves sau Neversea. Sigur, nu în aceasta constă misiunea muzeală, însă crearea mai multor contexte propice manifestărilor contemporane ar dinamiza în mod garantat activitatea muzeală și ar stârni interesul noilor generații pentru arta modernă. Malul mării poate fi scena unor proiecte de artă contemporană reușite, dacă ne gândim la proiectul expozitiv performativ SINCRONIC din 2016 de la Cazinoul din Constanța, curatoriat de Igor Mocanu, sau la performance-instalația „dans IMAGINARIUM” de Cosmin Manolescu, ce se desfășoară zilele acestea, 19 și 20 iulie în 2 Mai.

 

Ana-Daniela SULTANA-CIPARIU

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508