spot_img

Ferestroika găzduiește ” ’88/’89” – Teatru imersiv într-un apartament de bloc cu Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu

În perioada 5-10 noiembrie 2019, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă (ACEA) îi invită pe bucureșteni la spectacolul de teatru imersiv ’88/’89, găzduit de Ferestroika. Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Creat de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, și avându-i ca protagoniști pe Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu, ’88/’89 oferă o experiență complexă: senzorială, olfactivă, regulile convenției teatrale fiind șterse. Spectatorii vor fi martorii tăcuți ai evoluției nopții de Revelion a unui cuplu, fiind transpuși în atmosfera specifică pregătirilor unei astfel de petreceri din anii ’80 într-un apartament bucureștean, de la detalii culinare până la selecția de melodii și programul Televiziunii Române – un tipic al divertismentului din era ceaușistă.

Iulia Rugină și Oana Răsuceanu se află la prima colaborare în teatru, cele două dezvoltând până în prezent o puternică relație profesională în calitate de co-scenariste ale filmelor Breaking News, Love Building, Captivi de Crăciun sau Să mori de dragoste rănită.

Actorii Nicoleta Lefter și Șerban Pavlu se reîntâlnesc într-un proiect teatral aparte, fiind protagoniștii acestui performance. Cei patru artiști propun publicului o experiență inedită, spectatorii-vizitatori devenind martorii tăcuți ai evoluției nopții de Revelion și încercării eșuate a unui cuplu de a recăpăta încrederea într-un “mai bine” al relației. Alegerea nopții de Revelion pentru desfășurarea și construcția situației nu e întâmplătoare. Și cu atât mai puțin întâmplătoare este și alegerea trecerii către anul 1989. Anul cheie din istoria recentă a României. Anul schimbării pe toate planurile – individual, social, politic, economic.

 

“’88/’89 oferă ocazia unei călătorii în timp și invită totodată publicul la un moment de reflecție. Am vrut să ilustrăm povestea a doi tineri, exponenți ai unei societăți bântuite nu doar de efectele regimului comunist asupra vieții lor de zi cu zi, ci și asupra dezvoltării umane și a interacțiunii lor ca membri ai unei tinere familii. Într-o societate marcată profund de lipsuri acute, relația celor doi a continuat să se rodeze încet, atenția fiecăruia fiind îndreptată pe încercarea de a trăi.”, a declarat Oana Răsuceanu, cea care semnează, alături de Iulia Rugină, scenariul și regia acestui performance.

 

Conceput special pentru spațiul care îl găzduiește în perioada 5 – 10 noiembrie, ’88/’89 va putea fi văzut în Ferestroika – un proiect muzeal inedit care reconstituie într-un apartament de trei camere din cartierul Militari viața cotidiană a unei familii de români din timpul ultimei decade a comunismului. Creat de doi tineri antreprenori, Raluca și Bogdan Jianu, în colaborare cu o serie de istorici și muzeografi, proiectul Ferestroika îmbină istoria și strorytelling-ul într-un format interactiv, promovând ideea unei experiențe autentice, senzoriale.

 

’88/’89 este un proiect cultural realizat de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 

Pentru calitatea experienței, numărul maxim de spectatori la fiecare reprezențatie este de 6.

Intrarea este liberă. Accesul se face exclusiv pe bază de rezervare în avans (în limita locurilor disponibile) pe adresa rezervari8889@gmail.com.

 

Program reprezentații 88’/89’ în spațiul Ferestroika:

 

5 noiembrie

  1. 18:30- 20:00
  2. 20:15- 21:45

7 noiembrie

  1. 18:30- 20:00
  2. 20:15- 21:45

8 noiembrie

  1. 18:30- 20:00
  2. 20:15- 21:45

 

9 noiembrie

  1. 17:00- 18:30
  2. 18:45- 20:15
  3. 20:30- 22:00

 

10 noiembrie

  1. 17:00- 18:30
  2. 18:45- 20:15
  3. 20:30- 22:00

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508