spot_img

Expoziția ”NEMȚOI”, la Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona

În perioada 23 mai – 6 octombrie 2019, prestigiosul Muzeu Național al Caleștilor din Lisabona (MNCoches) va găzdui expoziția „NEMȚOI“. Organizată de Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ministerul Culturii din Portugalia, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural Portughez (DGPC) și Muzeul Național al Caleștilor, inclusiv în contextul aniversării a 114 ani de funcționare neîntreruptă a Muzeului și deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, expoziția cuprinde 61 de sculpturi în sticlă ale artistului Ioan Nemțoi. Vernisajul va avea loc joi, 23 mai, ora 17:00, în prezența acestuia și a criticului de artă Sanda Miller care va realiza o prezentare a expoziției. De asemenea, vor fi prezente oficialități portugheze, membri ai corpului diplomatic, personalități ale vieții publice lusitane și mass media.

Suita impresionantă de obiecte din sticlă ieșite din atelierul maestrului vor fi inserate, potrivit unei regii curatoriale semnate de acesta, printre exponatele permanente ale muzeului. „Oscilând între fragilitate și rezistență în timp, între starea lichidă și cea solidă, sticla este o materie plină de contradicții, însăși această versatilitate fiind un pretext pentru dezbateri nesfârșite. Ca artist, mă exprim prin sticlă, încerc să exploatez cât mai mult posibilitățile tehnice, îi explorez diferitele ipostaze, îi forțez limitele, sperând că rezultatul va fi pentru privitor la fel de pasionant cum este pentru mine întregul proces de creație.“ afirmă Ioan Nemțoi.

 

MNCoches este cea mai mare instituție muzeală cu acest profil din lume și unul dintre cele mai vizitate muzee portugheze în momentul de față. Edificiul, cu o suprafață uriașă, are o structură îndrăzneață, profund inovatoare, cu numeroase spații de vizitare și plimbare, și se află situat în preajma complexului Jerónimos și Centrului Cultural Belém, în cea mai turistică zonă a Lisabonei. Clădirea actuală a MNCoches (inaugurată în 23 mai 2015) este opera marelui arhitect brazilian Paulo Mendes da Rocha, laureat Pritzker în 2006. Din punct de vedere instituțional, MNCoches este moștenitorul vechii Școli de Călărie înființate de regele João al V-lea în 1726, transformată în 23 mai 1905 în Muzeul Regal al Caleștilor la inițiativa reginei Dona Amélia de Orléans și Bragança. Departe de a fi doar un muzeu, depozitar al unei colecții impresionante de calești și artefacte legate de domeniul artelor ecvestre, are mai multe nuclee între care menționăm: școală de călărie, manej, bibliotecă, arhivă, auditoriu multimedia, laborator de conservare și restaurare.

 

Ioan Nemțoi este unul dintre cei mai bine cotaţi creatori români, apreciat atât pentru fantezia debordantă, cât şi pentru tehnica sa impecabilă. Născut pe 14 ianuarie 1964, la Trușești, judetul Botoșani, a absolvit în 1991 Academia de Artă din București, specializarea Ceramică, Sticlă, Metal. Ecoul performanțelor sale a depășit repede granițele României, așa încât, în 1991, artistul era deja prezent la International Glass Exhibition de la Kanazawa, Japonia. Au urmat Norvegia, Franța, Suedia, Danemarca, din nou Japonia și apoi România, Statele Unite, Germania, Belgia, Olanda, Italia, într-o înșiruire de peste 40 de evenimente expoziționale. Anul 2003 a însemnat prezența artistului în spațiile medievale ale Palatului Cotroceni, cu expozitia intitulată Apă și foc, și apoi la World Trade Center Rotterdam și World Trade Center Amsterdam. În anul 2002, lucrarea sa Cina cea de Taină a fost donată de către Statul român Vaticanului. Operele sale fac parte din colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a ASR Principesa Margareta a României. De asemenea, lucrări ale lui Ioan Nemțoi se găsesc la Muzeul Vaticanului, la Kunst Palast din Düsseldorf, la sediul UNICEF din New York, la McLarren Technology, din Marea Britanie, Waterland Neeltje Jans Museum din Olanda, Casa Albă din Washington, sau în celebre galerii din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia.

 

Accesul la vernisaj se va face pe bază de invitație.

În perioada 24 mai – 6 octombrie 2019, expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (http://museudoscoches.gov.pt/en/).

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508