spot_img

Expoziția stradală ”Meserii legendare”

Astăzi, 9 noiembrie 2021, a avut loc inaugurarea Expoziției stradale de fotografie ”MESERII LEGENDARE”, un proiect al Primăriei Capitalei, iniţiat şi derulat de Centrul pentru Seniori al Municipiului București CSMB, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Imagini cu personaje reprezentative ale Bucureştilor, demni promotori ai unor Meserii de Legendă încă actuale sau demult uitate sunt expuse la Casa FILIPESCU – CESIANU de pe Calea Victoriei nr. 151. Trecătorii pot admira această expoziţie stradală emblematică până pe 21 noiembrie 2021. La eveniment au participat Alexandra DOBRE, Director General CSMB, alături de echipă şi de câţiva dintre protagoniştii expoziţiei, personaje emblematice ale Bucureştilor de-acum şi de odinioară: NICOLAE ZDÂRCĂ (92 ani), pălărier, Comandor VASILE IURAȘCU (90 ani), primul pilot român care a zburat cu elicopterul în 1956, ION BOTESCU (62 ani), cel mai longeviv chelner, GELU CĂLIN (62 ani), șofer de troleibuz, Comandor (Rtr) ALEXANDRU POPA (68 ani), pilot de elicopter, scriitor, președintele ARPIA – Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, filiala București – Otopeni, OCTAVIAN IONEL BUZĂ (61 ani), meşter tapiţer şi MIHAELA TĂMĂȘDAN, fiica Cdr. Aviator PETRU TĂMĂȘDAN (95 ani), pilot de linie, scriitor şi poet, care, din păcate s-a stins din viaţă în această primăvară.

„Este încă o dovadă că ne-am respectat promisiunea: aceea de a nu-i uita pe aceşti oameni cu har care se încăpățânează să ducă mai departe ce au învățat și să păstreze farmecul unor meserii legendare care le-au fost viaţă, pasiune și lumină”, a spus Alexandra DOBRE, Director General Centrul entru Seniori al Municipiului București.

 

Proiectul dedicat profesiilor și meseriilor legendare este o încunuare a iniţiativei Centrului pentru Seniori al Muncipiului Bucureşti de a-i omagia pe cei mai reprezentativi bucureșteni care și-au transformat pasiunea în profesie, păstrând și slujind cu sfințenie meseriile de altădată, cu farmecul și unicitatea lor. Câțiva dintre ei, chiar la vârste înaintate, le practică și acum și au mărturisit că nu ar renunța pentru nimic în lume la bucuria zilelor petrecute, de exemplu, în atelierele de creație de pălării sau în cele de tapiserie sau ipsosărie.

 

 

 

 

 

,,Această inițiativă este lăudabilă şi vine să încurajeze tinerele generații prin a descoperi tainele meseriilor pe cale de dispariție, dar importante. Din păcate, tehnologia a umbrit farmecul îndeletnicirilor vechi pe care noi le-am practicat cu dăruire și devotament” – Nicolae Zdârcă (pălărier)

 

,,O idee foarte interesantă care a fost materializată încă din luna martie a acestui an și continuă cu această expoziție pe Calea Victoriei, care ne bucură și ne face mândri de realizarile noastre. Mă bucur că acest demers oferă posibilitatea bucureștenilor de a cunoaşte meseriile legendare de odinioară…” – Comandor (rtr) Alexandru Popa (pilot de elicopter, scriitor, Președintele ARPIA, filiala Bucureşti – Otopeni)

 

Anul acesta, Ziua Națională a Meseriilor (11 martie) a fost marcată în premieră, cu ocazia Gala valorilor societății românești ,,MESERII  LEGENDARE” organizată de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, sub coordonarea Direcției Cultură, Învățământ, Turism și găzduită de Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”!

Se cuvine să îi numim pe distinșii seniori, laureați ai Galei „MESERII LEGENDARE”, aducându-le omagiul nostru și exprimându-ne respectul, dar și considerația pe care le-o purtăm:

  • ION BOTESCU (62 ani), cel mai longeviv chelner
  • OCTAVIAN IONEL BUZĂ (61 ani), meşter tapiţer
  • GELU CĂLIN (62 ani), șofer de troleibuz
  • RADU DUMITRU (60 ani), ceasornicar
  • VASILE  ENIŞOR (54 ani), celebrul flaşnetar
  • Comandor VASILE IURAȘCU (90 ani), primul pilot român care a zburat cu elicopterul în 1956
  • DORINA NEMEȘ (65 ani), conductor de tramvai
  • IOAN NICOLAU (93 ani), faimos designer vestimentar al anilor ’50, creator al unor jocuri celebre
  • Comandor (Rtr) ALEXANDRU POPA (68 ani), pilot de elicopter, scriitor, președintele ARPIA – Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, filiala București -Otopeni
  • ALEXANDRU PSCHEIDT (76 ani), acordor de piane
  • MARIA RĂDULESCU (85 ani), meșter ipsosar
  • Comandor Aviator PETRU TĂMĂȘDAN (95 ani), pilot de linie, scriitor, poet
  • MARIA VĂTAFU (80 ani) şi IVAN VĂTAFU (87 ani), faimoşi specialişti în domeniul pielăriei şi încălţămintei
  • NICOLAE ZDÂRCĂ (92 ani), pălărier

 

 

 

Astfel de oameni au reușit să cultive simplitatea și noblețea, profesionalismul și devotamentul, credința și perseverența ținând cu greu”cortina” ridicată peste profesii așezate la loc de cinste. Mulți au rămas să lucreze singuri, pentru că, în ziua de azi, este aproape imposibil să găsești discipoli în ”meserii de poveste”, precum cea de pălărier, pantofar, ipsosar, ceasornicar, acordor de piane, șofer sau tapiser.

 

Iată însă că și astăzi mai există ascunse, comori urbane păzite de acești făuritori de frumos…

Noi suntem datori să le mulțumim, să nu îi uităm și să vi-i prezentăm așa cum merită.  Pentru că, ”viața fiecărui om este o poveste, sunt oameni care au scris istorie, iar ei, eroii noștri, se află încă printre noi”.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508