spot_img

Expoziţia “Megatron”, la Galeria ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena găzduieşte în perioada 10 iulie – 15 septembrie  2015 expoziţia de artă contemporană ”Megatron” semnată de artiştii Adrian Dan (curator), Răzvan Boar şi Nona Inescu. Vernisajul expoziţiei va avea loc la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena), joi, 9 iulie 2015, ora 19.00, în prezenţa artiştilor.

Megatron este un proiect realizat de artistul Adrian Dan alături de Răzvan Boar şi Nona Inescu. Titlul face trimitere atât către personajul de benzi desenate Transformers cât şi către scurtmetrajul Megatron realizat de Marian Crişan, câştigător în anul 2008 al premiului Palme d’Or al festivalului internţional de film de la Cannes.

Expoziţia reuneşte lucrările unor artişti care s-au format într-un mediu vizual aflat la confluenţa dintre blocul comunist şi explozia de benzi desenate de pe ecranul televizorului. Cele trei practici artistice conturează o identitate comună suspendată în tensiunea dintre distanţa geografică şi istorică şi accesul instantaneu la spaţiul cultural al vestului globalizat.

Adrian Dan (n. 1985) a terminat programul de masterat din cadrul École nationale supérieure des beaux-arts din Paris. Anterior a studiat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena și la Universitatea Națională de Arte București. Expozițiile sale recente au avut loc la Galeria Nicodim (Bucureşti), Centro de Arte Dos de Mayo (Madrid) şi Rosascape (Paris). De asemenea, din anul 2015, Adrian Dan este cercetător în cadrul programului de rezidenţe internaţionale din Marfa (Texas, Statele Unite ale Americii).

Răzvan Boar (n. 1982) a absolvit în anul 2011 cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. A debutat ca artist în anul 2010 cu expoziţiile personale Possible Pasts (Galeria Calina, Timişoara) şi Miscellaneous (Atelier 35, Bucureşti). Au urmat expoziţii personale pe plan internaţional dintre care amintim Răzvan Boar: Solo Show (Ana Cristea Gallery, New York, 2011), Volta NY (Ana Cristea Gallery, New York, 2012), Răzvan Boar (Nicodim Gallery, Los Angeles, 2013), Cameo (Ana Cristea Gallery, New York, 2013) şi expoziţiile de grup Portraits and Self-portraits (curator Liliana Popescu, galeria Knoll, Viena, 2011), Portraits of Ambiguity (Ana Cristea Gallery, New York, 2011), Volta Basel (Ana Cristea Gallery, New York, 2012), NADA NY (Ana Cristea Gallery, New York, 2012) şi Classification Bouillabaisse (Ana Cristea Gallery, New York, 2013). În 2011 Răzvan Boar a câştigat bursa „Constantin Brâncuși“ la Cité Internationale des Arts, Paris, oferită de Institutul Cultural Român.

Nona Inescu (n. 1991) trăiește și lucrează în București. A studiat la Chelsea College of Art & Design în Londra (Marea Britanie) și la Academia de Artă din Antwerp (Belgia). În prezent este studentă în cadrul Universităţii Naţionale de Artă din București. Practica ei este extinsă în mai multe domenii precum design grafic, fotografie și obiect.

Expoziţia Megatron poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 10 iulie – 15 septembrie 2015, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstrasse 39, 1040

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508