spot_img

Exclusiv: Trofeul Festivalului „Poarta Sărutului” a plecat la Cluj-Napoca

A zecea ediţie a Festivalului de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului” de la Târgu-Jiu a ajuns la final şi şi-a desemnat câştigătorii, miercuri, 10 august 2011. A fost o ediţie puternică din punct de vedere al valorii concurenţilor, după cum au spus membrii juriului, dar şi una bogată în recitaluri, aducând multe nume importante ale muzicii folk pe scena din Târgu-Jiu. Amfitrionul festivalului a fost poetul Dan Mircea Cipariu, iar preşedintele juriului a fost Mircea Vintilă. Anul acesta, trofeul festivalului a plecat la Cluj-Napoca, la Ionuţ Mangu, premiat deja, în ediţia anterioară, cu locul I la secţiunea interpreţi.

Potrivit regulamentului festivalului, partea de concurs s-a desfăşurat pe două secţiuni: de grup şi individual. Membrii juriului al cărui preşedinte, pentru a doua oară consecutiv, a fost Mircea Vintilă, au hotărât ca Marele Premiu să îl primească Ionuţ Mangu. La secţiunea interpreţi, primul loc a fost ocupat de Adela Mihaela Ţiţescu din Ploieşti, premiul constând în 800 de lei acordaţi de Consiliul Judeţean Gorj; pe locul II s-a clasat târgujianul Petre Ancuţa, care a primit 700 de lei de la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, dar şi un premiu special Denvar Project, oferit de bulgarul Stefan Gerkasiev. Locul III a fost ocupat de Roxana Maria Zăpârţan din Cluj-Napoca, primind 600 de lei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Raluca Gabriela Marinescu, din Caracal, a primit premiul special al Casei de Cultură Caracal, constând în asigurarea participării la Tabăra de Folk Calafat de anul viitor. Un alt premiu special, de data aceasta din partea Radio România Actualităţi, constând în înregistrarea a două piese în studioul radio, a fost oferit Claudiei Bianca Ciobanu, din Paşcani, Iaşi.

La secţiunea grupuri, premiul I a fost primit de grupul „Descântesc” din Iaşi, constând în suma de 800 de lei oferiţi de Consiliul Judeţean Gorj, locul II a fost ocupat de trupa „Icarus” din Săveni, Botoşani, premiul însemnând suma de 700 lei acordată de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, iar premiul III, constând în suma de 600 de lei oferită de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a mers la grupul „Zări” din Botoşani. Grupul „Foişorul de Folk”, din Tulcea, a primit premiul special al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, care constă în imprimări în studioul de înregistrări al instituţiei.

Dan Vană, organizatorul Taberei de Folk de la Calafat, membru al juriului: „Eu am participat la toate cele 10 ediţii şi aş putea spune că încă de la prima ediţie acest festival a avut un specific al lui pe care festivaluri nu îl au. Se evidenţia clar. Prin modul de desfăşurare, în aer liber şi prin numărul de spectatori. Chiar şi festivalul cel mai vechi, „Om bun”, se desfăşoară într-o sală cu o capacitate de 400 de persoane şi, păstrând proporţia, aici sunt mult mai mulţi oameni prezenţi. Un alt specific este numărul mare de recitaluri şi concurenţi foarte valoroşi. De asemenea, aici, la Târgu-Jiu, se dau premii separat la secţiunea de grup şi separat la individual şi un trofeu deasupra tuturor. La alte festivaluri se dau premiile I, II, III, indiferent de forma de participare.”

Teodora Ionescu, Radio Bucureşti, membru al juriului: „Anul acesta a fost destul de ridicată valoarea şi pe undeva a fost destul de greu să alegem, mai ales spre vârf. Am căzut foarte repede de acord care sunt vârfurile, după aceea a fost mai greu să departajăm. Dar ca procent, din cei 30 de concurenţi, au fost două categorii foarte clare. Din punctul meu de vedere au fost unii care nu prea aveau ce să caute şi unii foarte buni. Poate că, şi asta este părerea mea personală, regulamentul este super permitiv dintr-un punct de vedere. Sunt oameni care chiar trăiesc din muzică. De ce mai vin în concursuri? Concursurile sunt pentru cei care chiar debutează sau cei care îşi încep un drum. Din ei văd mulţi care vor continua şi care vor urca.”

Viorel Gârbaciu, directorul ŞPA, directorul festivalului: „Dacă te uiţi în cartea de bucate a festivalului, vezi nume care vin destul de des la Târgu-Jiu şi asta spune tot. E vorba de comunicare, de compatibilitate. Şi pretenţiile financiare pentru festivalul de aici sunt mult mai modeste decât cele pentru cele la altfel de evenimente. Am făcut şi fac acest festival pur şi simplu din convingerea că muzica folk este partea cea mai valoroasă a muzicii uşoare româneşti.”

În fiecare dintre cele trei seri de festival, pe scena Şcolii Populare de Artă, au urcat nume mari ale folkului românesc, printre care Mircea Vintilă, Maria Gheorghiu, Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru, Dinu Olăraşu, Dan Vană, Mircea Baniciu, Adrian Ivaniţchi, Doru Stănculescu, Adrian Beznă ş.a., spre bucuria publicului, care a cântat şi şi-a aplaudat artiştii preferaţi până târziu în noapte.

De asemenea, Mircea Baniciu a fost ales preşedintele juriului pentru următorii ani.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508