spot_img

Evadări din banalitate

Așezată sub protectoratul unei aserțiuni maximalizante din Franz Kafka, „Scrisul e o formă a rugăciunii”, prima parte a romanului ”Piața veche” (Fundația Culturală Antares, Galați, 2013), de Ioan Gh. Tofan, ne prezintă o vilegiatură petrecută în prezent, dublată de incursiuni marcante printr-un spațiu interior, acolo unde intensitatea (re)trăirilor conferă deosebite valențe epice. E preferată focalizarea asupra etapelor incipiente din existența personajului principal, incursiunile prin luxurianța memoriei revelând momente cu valoare esențială în devenirea unei personalități. Vorbim despre o întinsă perioadă asupra căreia planează, a posteriori, un deosebit spectru cumva inflamabil. Se manifestă plenar substanța unui captivant autenticism „plin de miez”, pigmentat uneori livresc, pentru a determina cuprinderi cât mai relevante.

Pentru a varia încadrările estetice, iată această inedită ipostază proprie mereu surprinzătoarei dereglări a tuturor simțurilor, presupunând pătrunderi în zone bizare, altfel imposibil de accesat: „Privi neliniștit cerul de vânătă dată în pârg ce se cocea sub ochii lui și se miră că turnului drept, mai înalt, nu i se mai vedea vârful. Cu aparatul de fotografiat în stand by, dându-și capul pe spate, roti spre dreapta rotița zoom-ului. Daaa! Acoperișul crenelat al Turnului  Asinelli dispăruse în vălătucii bruni –vineții care alergau bezmetic pe cupola cerului. Mai văzu cum uriașii clăbuci ai norilor ce se metamorfozau continuu, formele lor aducând a animale fabuloase, cuprinseră și acoperișul turnului înclinat. Apoi totul începu să se rotească. Cele două turnuri cu vârfurile în nori, statuia lui Grigore al XIII-lea, caldarâmul pe care stătea în picioare, toate alergau în cerc. Teama care-i învăluia întreaga ființă îl făcu, instinctiv, să-și dea mai mult capul pe spate, până la 90 de grade, pentru a putea privi fix spre apexul cerului.”  Planurile acțiunii alternează între atmosfera perioadei din jurul anului 1948 și anul 2008, moment pentru o călătorie revelatorie. Toposul Galați-Brăila, care beneficiază de perenitatea unor trăsături inconfundabile, este foarte elocvent creionat  în volumul lui Ioan Gh. Tofan, Piața veche. Sunt descrise întâmplări purtătoare ale unor inedite mesaje, având rol bine determinat la nivel existențial. Câteodată, autorul accentuează impactul anumitor impresii, așa cum este cazul în acest pasaj de un naturalism neocultat: „Aval de Aloma, cum i se spunea locului cu șlepul de ciment, urmărind spre răsărit cursul Dunării, trebuia să treci pe mal prin curtea unui depozit, un D.C.A. unde zăceau de-a valma fiare vechi și colaci de sârmă ruginită, piei netăbăcite de animale pe care le bâzâiau muștele verzi, grămezi de smocuri de lână murdară și schelete întregi de animale cu urme de carne în putrefacție pe coaste ce rânjeau albe la soare și care răspândeau în jur mirosuri pestilențiale. Băieții treceau în fugă prin curtea acestui depozit ținându-se cu mâna de nas și respirând pe gură, urmăriți de lătratul furios al vreunui dulău flocos”.  Bazele puse la vârsta fragedă a copilăriei vor contribui hotărâtor la evenimentele maturității, autorul nepierzând nicio ocazie pentru a reitera această realitate. De aici rezultă portrete și situații ce pot face deliciul cititorilor pasionați de elemente integrabile evadării din banalitate. Această primă parte a romanului Piața veche ne incită în privința celor ce vor urma odată cu volumul doi. Este reliefat un peisaj gălățean savuros, încărcat cu acea patină esențială a indimenticabilelor tempi passati.

OCTAVIAN MIHALCEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508