spot_img

#eustauacasa: un documentar online din și în vremea Coronavirusului

Regizat de Oxana Șelari, documentarul #eustauacasa prezintă, în premieră, câteva tehnici de izolare pe care le practică astronauții în cosmos și sfaturile date de Dumitru Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român. De asemenea, sunt prezentate opiniile unor reputați specialiști: Filippo Ongaro – medic al astronauților, Giulia Schena –  psihoterapeut relaţional, Leonardo Mendolicchio – psihiatru, psihanalist și psihoterapeut, Luca Dalla Valle – Health & Performance Coach, Tiziana Stallone – biolog și nutriționist. Afișul documentarului este realizat de artistul vizual Mihai Zgondoiu. O producție Xiusha Production. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al proiectului.

Oxana Șelari este jurnalist, regizor, mamă și soție cu domiciliul în Milano, Italia. Situațiile de viață, de familie și de cuplu pe care le-a trăit și pe care le-a experimentat în zilele de carantină au îndemnat-o să realizeze un documentar  timp de 30 de zile, în care a pus în prim-plan gestionarea familiei și toate dificultățile întâmpinate în timpul stării de urgență.

Supraviețuirea în contextul Covid-19 și izolarea în propria casă pot înspăimânta, deprima și stresa. În aceste condiții, gestionarea familiei și munca la domiciliu (smart working și telemuncă) pot fi dificile prin activarea emoțiilor negative și pierderea autocontrolului.

În mare parte, izolarea actuală este considerată exagerată, drastică și insuportabilă. Puțini acceptă importanța și colaborarea pentru un sens civic și ecologic mai bun, mai ales când este vorba de protejarea sănătății colective, nu numai naționale, dar, din păcate, și internaționale.

Deși activitatea astronauților în misiunile spațiale este mult mai diversă, mai dificilă și necesită o pregătire extraordinară, prin izolarea la domiciliu pot fi reproduse tehnici profesioniste specifice domeniului astronautic, iar societatea civilă ar putea replica tehnicile profesioniste ale astronauților, cu atât mai mult cu cât astronauții sunt cea mai pregătită categorie profesională pentru astfel de scenarii limită.

Documentarul are rolul de a accentua problemele cu care se confruntă omenirea aflată în izolare, de a identifica modele și tehnici de prevențieevaluare și adaptare.

Marea contribuție la acest îndemn civic este sfatul experților: Dumitru Dorin Prunariu –cosmonaut, Filippo Ongaro – medic al astronauților, Giulia Schena –  psihoterapeut relaţional, Leonardo Mendolicchio – psihiatru, psihanalist și psihoterapeut, Luca Dalla Valle – Health & Performance Coach, Tiziana Stallone – biolog și nutriționist.

“Am intrat în criză odată cu pandemia, gândurile mele erau către știrile continue de la televizor, până când fratele meu m-a încurajat să caut soluții problemelor mele. De aici a pornit și realizarea acestui documentar, care a ocupat imediat o bună parte a creierului meu, m-a ajutat să văd lumina de la capătul tunelului și, mai presus de toate, mi-a permis să sper și să visez, din nou!”, a declarat regizoarea Oxana Șelari.

 

Documentarul a fost filmat în totalitate în casă, cu echipamentele disponibile la acel moment. Interviurile au fost realizate prin Skype. Limba originală este italiana, cu subtitrări în engleză, română și rusă.

Proiectul este oferit cu titlu gratuit, non comercial și no budget, distribuit pe web și rețelele de socializare. Mulțumiri experților care au participat la acest proiect pro bono.

O producție Xiusha Production.
AgențiadeCarte.ro este partenerul media al proiectului.

Documentarul este disponibil pe Youtube la link-ul:

https://youtu.be/TUSkTTuHm9Y  (cu subtitrări active în română și engleză)

 

Distribuit și pe:

www.xiushaproduction.com Facebook: https://www.facebook.com/XiushaProduction

Instagram: https://www.instagram.com/oxanashelari

Twitter: https://twitter.com/OxanaSelari

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/oxanaselari/

 

Pentru mai multe informații:
Alexandru Șelari
alexandruselari@yahoo.com

Oxana Șelari este jurnalist, producător și regizor, originară din Republica Moldova, cu studiile urmate la Iași, București și Milano, absolvind facultatea de jurnalism și specializată în televiziune, cinematografie și new media.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508