spot_img

Eli Lotar, Poze și Posturi

Ampla retrospectivă  Eli Lotar a fost pentru prima dată prezentată la Paris în 2017, cu ocazia aniversării a 40 ani de la inaugurarea Centrului Pompidou, iar anul acesta, în premieră în România, sub forma unei colaborări între Muzeului Național al Literaturii Române din București, Centre Pompidou şi Jeu de Paume din Paris. Curatoriată de Damarice Amao şi Pia Viewing – care de asemenea au luat parte la itinerarea expoziției la București – „Eli Lotar (1905-1969)” este însoțită de un catalog bilingv și de volumul epistolar bilingv „Scrisori (1924-1926)”. Acesta din urmă constituie elementul de noutate față de prezentarea inițială de la Centre Pompidou și aduce în atenția publicului acea dimensiune a identității lui Eli Lotar, care ține de familia sa din România, în speță de tatăl său, Tudor Arghezi.

 

Demersul expozițional propune cinci orientări tematice: Noua Viziune, Peregrinări Urbane, Fotogenia Siturilor, Angajare Documentară și Poze și Posturi. Tendința, la intrarea în expoziție, ar fi să alegi direcția din care se aude un cântec vechi francez (Chanson des enfants d’Aubervilliers, Fabien Loris), însă, muzeograful și discursul curatorial totodată indică o altă cheie de citire a narativului, iar acesta începe cu sala dedicată Noii Viziuni, Fotogeniei Siturilor și Peregrinărilor Urbane, în care sunt expuse lucrări de avangardă modernă realizate de Eli Lotar într-o estetică atemporală, concentrată pe detaliu și perspectivă, redând străzi, ferestre, oameni sau picioare, ca în fascinanta serie realizată la Târgul de la Paris din primăvara anului 1928: „Mai degrabă abstracte, fotografiile publicate sunt prea puțin documentare și nu traduc frenezia Târgului. Totuși, Lotar a reușit să capteze aglomerația, pătrunzând în mijlocul mulțimii. Cu aparatul la nivelul solului, înregistrează picioare de femei și de bărbați care-i defilează prin fața obiectivului, amintind de cadrajul îndrăzneț realizat în aceeași perioadă în cinematografia de avangardă. Imaginile vor fi publicate ceva mai târziu în VU , sub formă de fotomontaje și într-un cu totul alt context (un articol despre cei care se plimbau duminica pe Bulevardul Bois-de-Boulogne), apoi în revista germană „Das Leben”, pentru a ilustra un articol despre prostituție.” (fragment din textul de catalog). Următoarea secvență este Angajarea Documentară, care prezintă și scurtmetrajul intitulat „Aubervilliers” (pe a cărui coloană sonoră se regăsește cântecul vechi francez, care se aude ca un laitmotiv de la intrare) despre locuințele precare de la marginea Parisului, documentar comisionat de primarul comunist (sic) din Aubervilliers, Charles Tillon, iar ultima, și poate cea mai interesantă, este Poze și Posturi, care prezintă personalități interbelice ale scenei pariziene de artă, teatru, music-hall și cinematografie. Dintre fotografiile din această secțiune, poate cele mai spectaculoase sunt cele care îl reprezintă pe Giacometti sau atelierul său: „Alberto Giacometti modelând în camera de la Hotel Rive, din Geneva” (înainte de octombrie 1944), „Atelierul lui Giacometti” (1963-1965) sau „Giacometti, bustul lui Lotar” (1965) realizate de Eli Lotar. Povestea din spatele imaginilor este despre apropierea dintre Lotar și Giacometti, care au și locuit o perioadă împreună, fiind amândoi refugiați în Elveția, la Hotel Rive din Geneva, în timpul ocupației germane.

Având în vedere biografia lui Eli Lotar și lumea din care acesta făcea parte, ca de altfel și contextul deosebit al societății europene de după Primul Război Mondial, lucrările sale fascinează cu atât mai mult. Un demers instituțional bine pregătit și bine comunicat care trezește interesul pentru explorarea întregului program de expoziții din cadrul Sezonului România-Franța 2019.

 

 

Ana-Daniela SULTANA

 

Fotografii: Dan Vatamaniuc, Muzeul Național al Literaturii Române din București

 

Expoziţia „Eli Lotar (1905-1969)”, din programul Sezonului România-Franța 2019, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Centre Pompidou și Jeu de Paume, găzduită de Muzeul Colecţiilor de Artă – Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei 111, Bucureşti), poate fi vizitată până pe 14 iulie 2019.

 

Intrare liberă pe întreaga perioadă a desfășurării expoziției.

Coordonator program: Ioan Cristescu, Director MNLR
Curatori: Damarice Amao (Centre Pompidou) și Pia Viewing (Jeu de Paume)
Design: Cosmina Goagea, Alex Condrea, Anastasia David Limona, Constantin Goagea
Grafică: Petru Șoșa
Suport multimedia: Marian Cristian Golescu
Conservare preventivă: Mirela Leahu, Mariana Năstase
Coordonator expoziție și catalog / promovare: Andreea Drăghicescu, MNLR
Coordonator volum scrisori inedite: Alina-Nicoleta Ioan, MNLR
Traduceri: Doru Mareș, Ioana-Marta Mureșan
Redactare: Alina-Nicoleta Ioan, Iuliana Miu
Contabilitate: Violeta Vârjoghe, Ina Mareș și Ana-Claudia Cencu

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508