spot_img

Editorii români faţă cu criza şi Netul!

Între 12 şi 13 martie 2010, la Hotel Ecomonat din cadrul Parcului Castelului Peleş, Sinaia, s-au desfăşurat Colocviile de primăvară ale Uniunii Editorilor din România (UER), ediţia a IV-a. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă în exclusivitate cele mai importante probleme luate în dezbatere de editorii prezenţi la acest eveniment. Printre ele discuţiile aprinse legate de lansarea sistemului „books in print” şi Rezoluţia Colocviilor UER 2010.

În prima zi, dezbaterile s-au focalizat pe legătura dintre carte, computer şi informaţia culturală ce poate fi oferită prin cele două formate. Potrivit unei statistici oferite de Monica Stroe, cercetător la Centrul de Cercetări şi Consultanţă în Domeniul Culturii (CCCDC), românii se află sub media europeană în ceea ce priveşte frecventarea bibliotecilor. Cu toate acestea, cultura scrisă este recunoscută de majoritate drept reprezentantul culturii în general. Totuşi, un efect logic şi imediat al scăderii numărului de cititori va fi închiderea librăriilor din oraşele mici. Pe fondul acestor probleme şi a căutării tot mai rare a cărţilor în format print, şi în ţara noastră începe să se dezvolte fenomenul ebook.

Potrivit lui Mihai Pănescu (Softwin), deşi la noi în ţară cartea electronică e un concept care abia începe să fie luat în seamă, în SUA aproximativ 53% dintre editori oferă şi cărţi în format electronic, iar 60% dintre cei care încă nu fac acest lucru urmează să îl facă în perioada imediat următoare. Pentru un astfel de format începe să se dezvolte şi piaţa dispozitivelor de lectură care, deşi au mai multe puncte slabe, cum sunt folosirea unor dispozitive cu ecran cu tehnologie eInk (doar în nuanţe de gri) şi cu o viteză de refresh destul de mică, se găsesc în diferite variante.

În cadrul aceleiaşi dezbateri şi pe fondul tehnologizării accesului la cultură prin lectură, Dragoş Adrian Neagu, vicepreşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ABBPR), a prezentat programul Biblionet, în urma căruia aproximativ 3000 de bibliotecari vor fi instruiţi şi peste 1600 de biblioteci vor fi finanţate şi dotate, precum şi date despre implementarea Bibliotecii Digitale a României.

Cristina Poterăşoiu, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), a oferit amănunte despre formarea Federaţiei Editorilor din România (FER), o structură patronală nouă ce înglobează, de la sfârşitul lunii februarie a acestui an, două dintre cele mai puternice asociaţii de profil din ţară, UER şi AER, cu peste 100 de edituri ce produc mai bine de 70% din piaţa de carte românească.

În a doua zi a Colocviilor UER, reprezentantul AER, Dragoş Dodu, a prezentat programul “Books in print” în calitatea sa de editor-şef al acestei baze de date destinate cărţii. Discuţiile au fost aprinse şi chiar în contradictoriu pentru că reprezentatul AER nu a oferit editorilor prezenţi date clare asupra formatului acestei baze de date. De altfel, cei prezenţi au convenit să se întâlnească miercuri, 17 martie 2010, pentru a clarifica marile lipsuri ale propunerii “books in print”. Cu toate lipsurile sale evidente, proiectul va fi lansat pe 30 martie 2010, ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti. După toate probabilităţile, însă, nu va fi funcţional la data lansării. Varianta românească “books in print” va purta denumirea de “Catalogul Cărţilor Disponibile în România” şi va putea fi accesată la adresa web www.infocarte.ro . Infocarte.ro este iniţiat de AER şi susţinut financiar, până la sfârşitul anului 2011, de Fundaţia ERSTE şi Fund for Central and Easte European Book Projects.  Infocarte.ro se va baza în mod special pe sprijinul editorilor grupaţi în AER şi UER, sub egida FER.

În cadrul Colocviilor UER a fost programată Adunarea Generală UER care l-a reales în funcţia de preşedinte pe patronul Grupului editorial ALL, Mihai Penescu. Adunarea Generală a UER a votat Rezoluţia Colocviilor UER 2010, document pe care îl prezentăm cititorilor AgenţieideCarte.ro în secţiunea eveniment.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508