spot_img

Ediții muzicale rare, aduse la viață în „Stagiunea de colecție”

Marți, 29 martie 2016, de la ora 18:00, va debuta ”Stagiunea de colecție”, o serie nouă de evenimente prin care vor fi valorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii Naționale a României.  Evenimentele se vor desfășura la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale (Bd. Unirii nr. 22). AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Organizate în seri de marți, o dată la două săptămâni, în perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colecție vor reînvia pagini valoroase din muzica universală și românescă, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonoră în istorie.

Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale marilor muzicieni români.

Pe parcursul spectacolelor, publicul va fi ghidat atât de interpreții participanți, cât și de cercetători ai Bibliotecii care, în cadrul fiecărui concert, vor face scurte prezentări interactive ale partiturilor. Toate concertele Stagiunii vor fi transmise online, prin live streaming pe platforma EnjoyTV.ro, iar intrarea va fi liberă.

Programul Stagiunii de colecție, Vol. 1, de marți, 29 martie 2016, va fi:

Sonata pentru vioară și pian în mi minor KW 304 de Wolfgang Amadeus Mozart

Fuga din Sonata I în sol minor BWV 1001 de Johann Sebastian Bach

Pavane și Bourree  din Suita op. 10 de George Enescu

5 Bucoliques de Witold Lutoslawski

Vor interpreta: Alexandra Tănase – vioară; Iulian Ochescu – pian

Prezentările vor fi făcute de Raluca Bucinschi – cercetător și Diana Gheorghiu – compozitor.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), cu o experiență de peste 20 de ani în promovarea artiștilor interpreți, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrările de patrimoniu promovând, în același timp, interpreții valoroși ai noii generații.

Alexandra Tănase este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de vioară a profesorilor Ioana Croitoru și Ladislau Csendes și câștigătoare a numeroase burse de studiu susținute de personalități ale muzicii culte actuale, desfășurate atât în România cât și peste hotare. Alexandra Tănase colaborează constant cu Orchestra Filaromonicii „George Enescu” și a concertat sub bagheta unor dirijori precum Horia Andreescu, Misha Katz, Jin Wang, Bojan Videnoff sau Gabriel Bebeșelea.

Iulian Ochescu este student în anul al III-lea la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. Dana Borșan, câștigător a peste 20 de premii naționale și internaționale la concursuri de pian, dintre care se disting Premiul I, Premiul „J.S.Bach” și Marele Premiu la concursul internațional Millenium Piano, Premiul I la Concursul internațional Pro Piano-Romania. A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu pianiști și profesori de recunoaștere internațională, iar activitatea sa artistică include apariții în calitate de solist alături de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu. A concertat la Festivaluri din Suedia și Austria și în prezent este bursier al proiectului SoNoRo Interferențe.

Raluca Bucinschi, cercetătorul implicat în coordonarea acestui proiect, s-a dedicat în realizarea de expoziții și lucrări de specialitate care au avut în prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.

Diana Gheorghiu, compozitorul care a contribuit la selecția programului propus, a studiat cu profesorul Octavian Nemescu la Universitatea Națională de Muzică și este considerat primul creator român care a utilizat tehnologia AR (Augumented Reality) într-o lucrare clasică de muzică contemporană, iar interesul său recent în compoziție este cel de a explora dimensiunile unei estetici personale în căutarea „memoriei eterne”, semnătura sa creativă fiind „tehnica umbrelor captive”. Diana Gheorghiu este co-fondatoare a  Academiei de vară și Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internaționale independente de artă contemporană din Sud-Estul Europei, unde, începând cu anul 2013, coordonează și programul „Compozitor în rezidență”.

Stagiunea de Colecție este un proiect co-finanțat de AFCN și se derulează în cadrul programului „Oportunități la Tine Acasă”, lansat de UCIMR în anul 2009, dedicat tinerilor interpreți excepționali din domeniul muzicii culte din România.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508