spot_img

Expoziţia „Interferenţe dunărene”, la Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin

Vineri, 16 septembrie 2011, ora 12.00,  la Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin va fi vernisată expoziţia „Interferenţe dunărene”, organizată de artiştii Ovidiu Dumitru, Darie Dup şi Cristian Popa. Expoziţia de grup prezintă lucrările câtorva dintre cei mai importanţi artişti români contemporani:  Nicolae Aurel ALEXI, Ion ATANASIU Delamare, Bogdan BREZA, Marcel BUNEA,  Vadim CREŢU, Ovidiu CROITORU, Mircia DUMITRESCU, Zamfir DUMITRESCU, Ovidiu DUMITRU, Darie DUP,  Gheorghe GOGESCU, Neculai MIRODONIE, Octavian Ion PENDA, Cristian POPA, Mihai RUSEN, Mihai MĂNESCU, Vlad CIOBANU, Mircea SPĂTARU, Florin STOICIU. Participanţii la eveniment vor primi un catalog, în română şi engleză, cu texte critice semnate de scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Dunărea, Cale a Cunoaşterii!

“Încă am în minte, în timp ce scriu acest text despre „Interferenţe(le) dunărene”, sutele de imagini ale unor lucrări trimise pentru un concurs internaţional de ex-libris cu titlul semnificativ „Dunărea – cale a culturii”, un concurs al cărui jurat am fost. De la notele muzicale ale lui Mozart până la podurile imperiale, romane sau austro-ungare, de la peştii hieratici şi zburători până la bărcuţele din hârtie, de la lebedele cu trupul ţărilor de adopţie şi ale celor de călătorie până la pescarul ori vânătorul de geografii reale ori imaginare, Dunărea este, mereu şi mereu, pretext cultural şi de întâlnire a Orientului cu Occidentul.

Dar Dunărea nu e numai o cale a culturii. Pretextul pe care ni-l propune vernisajul „Interferenţe dunărene” de la Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin ne oferă argumentul stenic, spiritual şi estetic, că Dunărea este, pentru artiştii din această expoziţie, o Cale a Cunoaşterii. A celei mai profunde căi de cunoaştere: cunoaşterea de sine, în abisul căreia sunt Somnul şi Moartea, Infernul şi Inconştientul. O cale mereu aflată sub o neostoită nevoie de perfecţionare a mijloacelor şi a sonului interior.

Ni se oferă, astfel, cu gândiri şi cu imagini, proteice deveniri şi drumuri către Unicitate. Semnul vizual e înlocuit, cel mai adesea, cu tensiunile înalte ale Spiritului în călătoria sa spre eliberarea de formă şi canon, în intuiţia absolutului ascuns între linii, construcţii şi gramatici iniţiatice.

Încerc un exerciţiu imaginar şi stilistic prin crearea unei lumi eliberate de constrângeri. O lume a Cunoaşterii pe care o ţes chiar din operele artiştilor legaţi prin interferenţele lor cu Dunărea: scările lui Darie Dup care se îngustează tot mai mult la întâlnirea lor cu pământul şi cu forţele telurice, hainele lui Nicolae Aurel Alexi care povestesc despre limitele destinului, cărţile-obiect ale lui Mircia Dumitrescu din care ies miturile inimii şi ale creierului, zborul lui Florin Stoiciu săpat cu dăltiţa în materia care se vrea dezrobită, anatomiile hibride ale Ioan Atanasiu-Delamare aşteptând ultima lor reîncarnare, punţile şi turnurile lui Vlad Ciobanu peste care să treacă Orfeu şi personaje mitice dunărene, muzele orgolioase ale lui Mihai Mănescu peste aroganţa burgheză a zilei.

O lume a Cunoaşterii pe care aş vrea să o multiplic la nesfârşit între starea de vis şi cea de trezie!” (Dan Mircea CIPARIU)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508