spot_img

Dublu eveniment artistic la Muzeul Județean Gorj

Miercuri, 15 iulie 2015, la Muzeul Județean Gorj”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, va avea loc un dublu eveniment artistic. De la ora 17.00, artistul Marcel Duțu va vernisa expoziția de pictură abstractă ”Aici-acolo”. Despre artist și lucrările sale va vorbi pictorul Virgiliu Dan Dimulescu. O jumătate de oră mai târziu, în sălile-circuit, va fi vernisată o a doua expoziție. ”Puritate (figurativ/nonfigurativ)” reunește picturile în ulei ale lui Virgiliu Dan Dimulescu, de data aceasta cu o abordare nonfigurativă, precum și o lucrare-instalație semnată de Dorina Cioplea. Invitat să prezinte acest demers artistic este scriitorul și comentatorul de artă Dan Mircea Cipariu.


Dorina Cioplea s-a născut în 1987 la Târgu-Jiu. Absolventă şi licenţiată a Universităţii „Constantin Brâncuşi”, secţia Pedagogie – Arte Plastice şi Decorative și a Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu.

Prezentă cu lucrări de pictură, grafică și instalații în mai multe expoziţii de grup (Târgu-Jiu, Petroșani, Timișoara, București) încă din timpul liceului.

Din decembrie 2011 și până în septembrie 2012 a fost managerul Galeriei Galateea din București, prima galerie de ceramică din țară.

În ultimul timp a ales să se implice și în proiecte curatoriale. A inițiat, alături de Cristina Ploscariu, proiectul ”EGOgrafie”, ajuns la ediția a VI-a. Expoziții personale în Târgu Jiu și Mediaș, cea mai recentă fiind la Târgu Jiu, în 2014, la Galeriile Municipale de Artă, alături de Viorel Sandu Curt. Tabere de creație. Lucrări în colecții particulare din țară și străinătate.

Virgiliu Dan Dimulescu: Născut la 16.12.1951, localitatea Băbeni-Bistrița, județul Vâlcea. A absolvit Liceul de muzică și arte plastice, Craiova, județul Dolj, Institutul de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu”, Cluj –Napoca, Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Târgu Jiu; Licenţă – Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design Timişoara. Profesor Gradul Didactic I. În prezent este Director – Clubul Copiilor „Marius Bunescu”, Caracal, Olt, membru UAP- filiala Vâlcea.Expoziții de grup în Cluj-Napoca, Slatina, Corabia, Târgu Jiu, Sibiu, Caracal, Craiova, Brăila, etc. și numeroase expoziții personale. Participări la tabere naționale și internaționale de creație. Lucrări în colecții particulare din România, Anglia, Italia și Bulgaria.

Marcel Duțu: Născut la 09.02.1968 în orașul Slatina, județul Olt.Absolvent al Universtității de Artă București, Secția Grafică. Expoziții personale în Drăgănești, Timișoara, Slatina și Târgu Jiu. Participări la expoziții de grup în Slatina, Timișoara, București, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Brăila, Sibiu, Buzău etc. Expoziții internaționale: 2014 “Primăvara Românească la Bruxelles”, Casa de Cultură Belgo-Română Arthis, Bruxelles, Belgia; 2015 – ,,Pentru pace” – Expoziție în Armenia. Participări la tabere de creație naționale și internaționale. Lucrări în colecții de stat și în colecții particulare din Germania, Italia și Armenia.

PURITATE (figurativ/nonfigurativ)

”Binele nu ar exista fără prezența răului. Noul nu ar exista fără vechi. Frumosul fără urât. Valorile antonimice sunt, de asemenea, și complementare. Astăzi, nonfigurativul nu ar exista fără figurativ. Din punctul meu de vedere, sunt două modalități de exprimare artistică ce nu se exclud, ci se complimentează sau cel puțin se trag una din cealaltă.

Puritatea e o stare de spirit.

Alăturarea a trei elemente distincte în cadrul aceleiași expoziții, adică picturile în ulei ale lui Dan Virgiliu Dimulescu, instalația cu tehnici mixte a mea, Dorina Cioplea, și titlul expoziției, reprezintă o invitație la toleranță și înfrumusețare prin însoțirea cu arta.

Nu propun alinierea pieselor într-un puzzle, ci întâlnirea fericită a trei concepte: viziunile a doi artiști și o idee care ne preocupă pe toți: obținerea sau păstrarea purității.”  (Dorina CIOPLEA)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508