spot_img

Dublă lansare la Palatul Suțu, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor

Joi, 18 mai 2017, de Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Municipiului București (MMB) a inaugurat la Palatul Suțu expoziția “Mașinile lui Leonardo da Vinci”. Peste 100 de vizitatori au participat la vernisajul desfășurat în prezența reprezentaților organizației ARANEUS din Polonia, cea care a facilitat aducerea exponatelor la București. Expoziția poate fi vizitată până pe 25 septembrie 2017, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00 (ultima intrare la 17:30). Pe 20 mai 2017, de Noaptea Muzeelor, între orele 18:00-04:00, accesul va fi gratuit. Odată cu vernisajul expoziției, Muzeul Municipiului București a lansat revista lunară “Bucureștiul în 5 minute”, publicație care aduce în atenția cititorilor momente din istoria orașului, precum și evenimentele organizate la muzeele și casele memoriale din componența MMB.

Ziua Internațională a Muzeelor este urmată de evenimentul anual Noaptea Muzeelor, unde Muzeul Municipiului București (MMB) organizează în premieră evenimente speciale în toate cele 9 muzee și case memoriale din structura sa sâmbătă, 20 mai 2017, începând cu ora 18:00, cu acces gratuit.

Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pot fi vizitate până la ora 04:00.

Iubitorii astronomiei vor avea ocazia de a vizita Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, proaspăt renovat, care revine la Noaptea Muzeelor după o perioadă de absență (programul Nopții Muzeelor debutează la ora 20:00).

Casa Filipescu-Cesianu participă anul acesta cu Muzeul Vârstelor, primul muzeu de antropologie urbană din România, inaugurat în decembrie 2016.

Expoziții inedite precum „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, „Pinacoteca Bucureştiului – un proiect interbelic”, „Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă? ” (deschise la Palatul Suțu), „Fraţii Minovici – Pionierat medical și univers spiritual” (Muzeul Nicolae Minovici), „Obiecte preistorice din colecţia Severeanu” sau „Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi” (Muzeul George Severeanu) vă oferă o nouă perspectivă culturală și vă introduc în secretele altor timpuri.

Statuile vivante ale Teatrului Masca vor anima spațiile exterioare ale Palatului Suțu, Casei Filipescu-Cesianu, Muzeului Theodor Aman și Muzeului Nicolae Minovici începând de la ora 21.00 până aproape de miezul nopții. În plus, pasionații de istorie vor asista la evenimente de Re-enactment cu Asociația Redescoperă Istoria în curtea Palatului Suțu (18:00 – 24:00).

Concerte și piese de teatru vor îmbogăți experiența de vizitare în cadrul celei mai importante sărbători a muzeelor. Casa Filipescu-Cesianu, de exemplu, va găzdui în gradină, începând cu ora 20:00, un concert de jazz cu Viorica Pintilie, organizat în colaborare cu UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România). Se adaugă concertul de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei (ora 19:00) și, la 20:45, spectacolul „Anotimpuri” cu actorii Irina Movilă și Marius Bodochi, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (mansardă).

La Muzeul Victor Babeș se desfășoară, începând cu ora 19:00, concertul „Belles Chansons des Boulevards”, cu Dan Ardelean (pian) şi Diana Tudor (soprană).

Muzeul George Severeanu își întâmpină vizitatorii cu un concert de chitară cu Tudor Anghelescu (ora 19:30) și cu evenimentul „When Violin Meets Guitar” – Horia & Flores (ora 23:00).

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck găzduiește spectacolul „Nocturne”, cu actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (ora 22:30), apoi, la 00:30, un concert de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vă așteaptă la un concert cu Arlinda Morava, soprană și Bucharest Ladies Cvintet (ora 22:00)

Muzeul Nicolae Minovici vă întâmpină cu concertul „Clasici la Muzeu”, susținut începând cu ora 21:00 de Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas) – care apoi vor interpreta o „Noapte romantică” (ora 23:00).

Nu în ultimul rând, Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” vă așteaptă la ora 22:00 la concertul „Belles Chansons des Boulevards”, cu Dan Ardelean (pian) şi Diana Tudor (soprană).

Program de vizitare la Noaptea Muzeelor a unităților Muzeului Municipiului București:

Palatul Suțu: 18:00 – 04:00

Muzeului Theodor Aman: 18:00 – 01:30

Muzeul Victor Babeș: 18:00 – 00:30

Muzeul George Severeanu: 18:00 – 01:30

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck: 18:00 – 01:30

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”: 20:00 – 04:00

Muzeul Nicolae Minovici: 18:00 – 00:30

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”: 18:00 – 00:30

Casa Filipescu-Cesianu: 18:00 – 04:00

Programul complet și detalii suplimentare despre Noaptea Muzeelor la Muzeul Municipiului București se pot obține accesând adresa de mai jos:

www.muzeulbucurestiului.ro/noaptea-muzeelor.html

Detalii despre evenimentele organizate de Muzeul Municipiului București:  www.muzeulbucurestiului.ro/evenimente.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508